Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasına izin verin. Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir.
İlk olarak salya akıntısına neyin neden olduğunun tespit edilmesi gerekmekte ve bunun için veteriner desteği alınması gerekmektedir. Veteriner hekim desteği alma imkanı yoksa gözle görülebilir bir sorun fark etmeniz durumunda hastalıklı bölge güzelce temizlenmeye çalışılır ve antiseptik kompres uygulamasına geçilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kedilerin sevildikleri ya da keyifle mırladıkları zamanlarda salya akıtması son derece normaldir. Vücudun rahatlaması ve gevşemesi nedeniyle bu gibi durumlarda salya akıntısı meydana gelir. Kedi aşırı stres olduğunda ya da korktuğunda ağzının kenarında bir miktar salya ya da köpükler görmeniz mümkündür.
Eğer Veteriner Kliniği uzakta ya da götürme şansınız yok ise vakit kaybetmeden kusturmanız gerekmektedir. Eğer yutma refleksi var ise tuzlu su içirebilirsiniz. Bu sayede ağız yolu ile aldığı zehrin tamamı etki etmeden mideden çıkarılmış olur. DİKKAT: Kusturmak her zaman doğru değildir.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Diş bakımı yapılmayan ve dişleri fırçalanmayan kedilerde tartar ve plak oluşumları görülmektedir. Bu oluşumlar uzun vadede diş etlerinin tahriş olmasına, mikrop yapmasına ve iltihaplanmasına neden olur.
Yavru kedinizin dişlerini temizlemek için, ince bir diş fırçasına ve kedi dostu bir diş macununa ihtiyacınız olacak. Bunları iyi bir pet shop'tan satın alabilir ya da veterinerinizden isteyebilirsiniz. Yavru kedinizin diş macununun tadına alışması için diş fırçasının üzerinden macunun birazını yalamasına izin verin.
Sarımsak ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler içeren bir yemek sırasında veya sonrasında bir bardak az yağlı veya tam yağlı süt içmek kötü kokuyu önlemede faydalıdır. Portakallar diş hijyeni sağlarlar. Birçok insanda ağız kokusuna yol açan bakterileri yok etmek için yeterli tükürük üretimi yoktur.
Ağzınızdan kokular geliyor ve siz bundan rahatsız mı oluyorsunuz? Gün içinde mutlaka 2 litre kadar su için. Su veya soda içen birisinde tükürük bezleri harekete geçer ve koku yapan tüm maddeler kendiliğinden yok olur. Her diş fırçalama işleminden sonra dil temizliğini mutalaka yapın.
Elma sirkesi, yüksek oranda antioksidan içerir ve ağız kokusunu önlemek, bağırsakları çalıştırmak, parazitleri temizlemek, ağrıları hafifletmek, vücudu toksinlerden arındırmak ve yağ yakımını başlatmak gibi birçok faydası vardır. Genellikle yemeklerde sos olarak kullanılır veya su ile karıştırılarak içilir.
Kedilerde Ağız Kokusuna Neden Olan Etkenler
İnsanlar gibi kedilerinde diş bakımı yapılmadığında çürüme, tartar, diş taşı ve ağız içinde bakteri oluşumu kaçınılmazdır. Dişleri fırçalanmayan ve diş bakımı aksatılan bir kedinin bünyesine bağlı olarak diş taşı ve tartar üretmesi yüksek olasılıktır.
Kediler kızgınlık dönemine girdikleri zaman ev içerisinde koku bırakma eğilimde olurlar. Ev içerisinde kendi bölgesini işaretlemek ve güvenli alanını yaratabilmesi için koku bırakabilirler. Fazla stres altında oldukları ya da güvensiz hissettikleri zaman koku bırakabilirler.
Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
İnsan diş macunundaki bazı bileşenler kediler için toksik olduğundan, her zaman evcil hayvanlar için tasarlanmış bir diş fırçası ve diş macunu kullanın.
Tedavide bir veteriner hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında veteriner hekimin kararına göre bir süre antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanılabilir.
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
plak oluşumunu engelleme de etkisi bulunmaktadır. Ağızda oluşan sülfür bileşiklerini inhibe ederek kötü ağız kokularını giderir. 12,5 kg ağırlığındaki bir canlı için 1 Lt suya 5 ml damlatılarak kullanılır.
Hap yutturma aparatı benzer şekilde kedinin ağzına konularak pistonuna basıldığında hapı ağzın arka tarafına bırakmayı sağlar. Bu sayede kedinizin ilacı geri çıkarma şansı azalır. Bu aynı zamanda parmaklarınızı dişlerden korumuş olur.
Kullanım Şekli ve Dozu :
Doğrudan ağız ve dişlere gerektiği kadar spreyleyin. Günlük bakımda; öğünlerden bir saat sonra uygulayın. Ağız enfeksiyonlarında; günde 3-4 kez belirtiler azalana kadar tekrarlayın. Bir bant/pamuk kullanmanız gerekliyse Veturel Spreyi bant/pamuğa uygulayarak kullanın.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Eğer kediler aloe vera bitkisi ile temas ederse ve dahası bitkiyi yerse kusma görülebilir. Yanı sıra idrar rengi değişebilir ve bu da endişe verebilir. Bu nedenle aloe vera bitkisini yediğinden şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekime kedinizi götürmenizde yarar olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri