Bir işyerinde çalışan tam süreli işçinin çalıştığı iş sözleşmesine oranla daha az çalışılan iş sözleşmesine ise kısmi süreli iş sözleşmesi denir. Mesela, bir işçi, haftanın sadece üç günü gelip çalışıyorsa ya da her gün gelmekle birlikte, kısa bir süre çalışıp gidiyorsa, kısmi süreli çalışıyor demektir.
Kısmi Süreli Çalışma Talebi Nasıl Yapılır? İşçiler; analık izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar ücretsiz iznin bitiminden itibaren, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecekler.
“Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli is sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
Kısmi Süreli İş Sözleşmesi Nasıl Yapılır? İşçinin belirlenen haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre büyük oranda daha az belirlenmesi durumunda düzenlenen sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesi olarak karşımıza çıkar.
İlgili 26 soru bulundu
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
İşyerlerinde kısmi zamanlı (part-time) olarak çalışan sigortalılar için düzenlenmiş olan yazılı sözleşmenin noterden tasdikli olması zorunlu değildir.
Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Kısmi çalışma, 4857 sayılı İş Kanunun kabulüyle yasal bir nitelik kazandı.
Kısmi süreli çalışma, aynı iş yerinde tam süreli olarak çalışan bir kişinin 2/3'ü kadar çalışmayı ifade eder. Türkiye'de haftalık çalışma süresi azami 45 saat olduğundan 30 saate kadar olan çalışmalar kısmi süreli çalışma olacaktır.
İşçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Örnek olayda, kıdem tazminatına esas kıdem (çalışma süresi) olarak tam ve kısmi süreli çalışma süreleri toplamının (15+10)= 25 yılın dikkate alınması gerekiyor.
Kısmi sigortada sigorta konusu menfaat ayrı ayrı tarihlerde aynı rizikoya karşı aynı süre için birden fazla sigortacı tarafından sigorta edilmiştir. Bu durumda her sigortacı taahhüt ettiği bedele kadar sorumludur. Sigorta bedeli sigorta değerini geçerse, sigorta değerini aşan kısım tarih sırası itibariyle geçersizdir.
Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir. Sözleşme ilk kez yapılırken onu geçerli kılan şartlar ne ise yenilenirken de aynı şartların varlığına dikkat edilmelidir. Aksi durumda belirsiz süreli olarak dikkate alınır.
Bu nedenle 4857 sayılı Yasanın uygulandığı dönemde, haftalık çalışma süresi kırkbeş saati bulamayacağından, kısmî süreli iş ilişkisinde işçinin hafta tatiline hak kazanması mümkün olmaz2”.
Kısmi iş sözleşmesinin, aylık prim ve hizmet belgesinin verilmesi gereken yasal süre içinde Kuruma verilmiş olması kaydıyla, söz konusu form ve sözleşme işverenlerden, sözleşme süresi boyunca, her ay tekrar istenilmeyecektir.
Normal haftalık azami çalışma süresi 45 saattir, bu nedenle part time çalışma süresi için ortalama 30 saat mümkündür. Bu 30 saat hafta içinde farklı günlere farklı saatlerde yayılabilir. Bu zamanda en az bir gün izin verilir. Bu yüzden yarı zamanlı çalışmada, haftanın her günü çalışmak zorunda değilsin.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz. Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.
Türkiye. Türkiye yasalarına göre işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır. Buna göre, haftalık 45 saatlik bir tam süreli çalışmanın üçte ikisi kadar yani 30 saate kadar (30 saat dahil) yapılan çalışmalar part-time çalışmalardır.
Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.
Tam zamanlı olarak çalışan bir işçinin kısmi süreli çalışmaya geçirilmesi ancak işçinin yazılı onayının alınması ile mümkündür. İş Yasası'nın 22. maddesi gereği işveren işçinin yazılı onayını almaksızın işçiyi tek taraflı olarak kısmi süreli çalışmaya geçiremez.
İş Kanunu'nun 63. maddesine göre, genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Bir çalışmanın kısmi süreli çalışma olarak kabul edilebilmesi için, haftalık çalışma süresinin en fazla normal haftalık çalışma süresinin 2/3'ü (30 saat) olması esastır.
Ancak Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'nin 12.02.2008 tarihli karar no: 2008/108 hükmüne göre işçi ister haftanın bir veya birkaç günü veya her gün birkaç saat olarak çalışsın fark etmeksizin, işçinin çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 yıl geçtiğinde Kısmi Süreli çalışan işçiye kıdem tazminatı hakkı ve izin hakkı doğar.
Kısmi istihdam, diğer adıyla kısmi çalışma, bir işyerinde çalışanın tam zamanlı çalışma süresinin 3'te 2'si kadarıyla çalışmasıdır. Her çalışan, işvereniyle anlaşarak ve bu anlaşmanın yazılı olması koşuluyla kısmi zamanlı çalışabilir.
Part time çalışanların sigortalarının yaptırılması zorunludur. SGK'ya "6- Kısmi istihdam" veya "7-Puantaj" koduyla bildirilmektedir. Çalışan sözleşmesi aylık ücret üzerinden yapılmışsa, 30 günlük sigortalı olarak bildirimi yapılır ve ödenecek ücret de brüt asgari ücretten düşük olamaz.
Süresiz ifadesinin yer aldığı iş sözleşmelerinin belirsiz süreli olduğu da anlaşılabilir. Bu durumda süreli ya da dönemlik olarak çalışan kişilerin dışında her çalışan için işe başlama sırasında belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılır.
Part time çalışan için prim gün sayısının hesaplanmasında Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 101. maddesine göre kişinin o ay içerisindeki toplam çalışma saati hesaplanıyor. Elde edilen sonuç günlük yasal çalışma saati 7,5'e bölünüp 7,5 saat altında çıkan süre 1 iş günü olarak hesaplanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri