Palatum (damak): Ağız tavanına damak adı verilir. Ağız boşluğunu, burun boşluğundan ayırır. 2/3 ön bölümünü sert damak (palatum durum), 1/3 arka bölümünü ise yumuşak damak ( palatum mollae) oluşturur.
Sert damak ise ağız çatısının önünü oluşturan ve damak kemiğini içeren bir yapıdır. Damağın 3/2 sini oluşturan sert damak, ağzın yapısını şekillendirir. Damağın kemikli kısmında meydana gelen habis tümöral dokular, sert damak kanserini ifade eder.
SERT DAMAK: Her 2 taraftaki simetrik yapıların orta hatta birleşmesi ile oluşan ve oral kaviteyi nazal kaviteden ayıran yapıdır (Şekil-12). Sert damağın 2/3 ön kısmını her 2 maksiller kemiğin palatinal çıkıntısı, 1/3 arka kısmını ise palatinal kemiğin horizontal çıkıntısı yapar.
Üst duvarını önde sert damak (palatum durum), arkada yumuşak damak (palatum molle) oluşturur.
Yumuşak damak ya da velum (Latince: palatum molle, velum palatinum) memelilerde ağzın tavanını oluşturan damağın arkasını oluşturan yumuşak dokulu kısımdır. Ağzın önünde bulunan sert damağın aksine yumuşak damak kemik içermez. Equidede çok uzundur.
İlgili 35 soru bulundu
Burun ön deliklerine Nares, burun boşluğunun nazofarenkse açılan arka deliklerine de Choana adı verilir.
Çift olan kafatası kemiklerinden olan damak kemiği os palatinum, üst çene kemiğinin arkasında ve temel kemiğin os sphenoidale nin altında yer alır. Göz çukuru, burun boşluğu, fossa pterygopalatina ve ağız boşluğunun oluşturulmasını sağlayan bu kemiğin iki laminası vardır.
Vestibulum oris, dudak ve yanaklar ile dişler ve dişetlerinin sınırlandırdığı dar bir aralıktır. Yanak ve dudakta bulunan küçük tükürük bezleri ile parotis bezinin salgıları buraya açılır. Cavitas oris propria ise içinde dilin bulunduğu boşluktur ve submandibular ve subligual tükürük bezlerinin salgıları buraya açılır.
Diş dizileri ile dudaklar, daha doğrusu yanaklar arasındaki alan ön ağız girintisi (Vestibulum oris) olarak nitelendirilir.
Ağzın çatısında (damak) bulunduğunda, duruma torus palatinus denir. Alt çenede bulunduğunda buna torus mandibularis denir. Torus lokal tahriş, dişlerinizi öğütme (bruksizm) veya düzensiz bir ısırmaya neden olan yanlış hizalanmış dişler (maloklüzyon) gibi genetik veya çevresel etkiler nedeniyle gelişebilir.
Üstte: Damak (Paltum) bulunur. Paltum, iki kısımdır; Önde Sert damak (paltum durum) arkada yumuşak damak (paltum molle) bulunur. Sert damak, maksilla nın alt parçası olup ağız boşluğunu burun boşluğundan ayırır.
Ağızdaki kemik varyasyonları arasında en fazla çalışılan özelliklerden biri olan torus palatinus, sert damağın orta hattında gelişen farklı boyut ve biçimdeki kemik çıkıntı olarak tanımlanmaktadır.
Asıl ağız boşluğu (cavitas oris propria): Esas ağız boşluğu dişlerin arkasında kalan ve dilin bulunduğu boşluktur. Ağız kapalı iken vestibulum oris ile asıl ağız boşluğu arasındaki bağlantıyı dişler arasındaki küçük aralıklar ve son molar dişlerin arkasında kalan retromolar aralık sağlar.
palatum durum ne demek? Sert damak. Sert damak. Palatum durum.
Pleomorfik adenom ya da benign mikst tümör, tükrük bezlerinin en sık görülen tümörüdür ve sıklıkla parotis bezinde görülür. Minör tükrük bezleri içerisinde en sık sert damakta görülür. Pleomorfik adenom, ağrısız, yavaş büyüyen şişlik şeklinde kendini gösterir.
AĞIZ BOŞLUĞU (CAVITAS ORIS)
İç yüzü mukoza ile kaplı olan ağız boşluğu, gıda maddelerinin dişler vasıtasıyla öğütülüp, tükürükle ıslatıldığı ve dil aracılığıyla karıştırılarak yutağa aktarıldığı yerdir.
“Oklüzal” tabiri, “çiğneme yüzeyi üzerinde” anlamına gelmektedir ve sadece kenar dişleri ilgilendirir. Buna karşılık ön dişlerin “kesici kenarı” sahası incisal olarak tanımlanır. “Dudağa doğru” gösteren ön dişlerin yüzeyleri labiyal olarak, kenar dişlerin “yanağa doğru” gösteren yüzeyleri ise bukkal olarak tanımlanır.
Cartilago corniculata: Arytenoid kıkırdağın tepesinde bulunan koni şeklindeki küçük kıkırdaklardır.
Aditus: Bir boşluğa giriş yeri.
Ses telleri (plica vocalis), gırtlak boşluğunda bulunan, mukoza salgılayan iki zar katmanı. Ses oluşumundan sorumlu ana organlardır.
Ağız boşluğu iki bölümden oluşur: önde vestibulum oris ve arka kısımda cavum oris proprium. Dudaklar, ağız boşluğunun giriş kısmını oluşturur. Üst dudak labium oris süperior, alt dudak labium oris inferior ve dudakların birleşme yeri ise commisura labiorum adını alır.
Fornix vestibuli superior Fornix vestibuli inferior Frenulum labii superioris Frenulum labii inferioris Cavitas oris propria Diş kemerleri, dişler ve dişetleri, ağız tabanı, damaklar ve yutak geçidi 8 yutak geçidi (isthmus faucium) ile sınırlanmış alandır.
Dil kemiği ya da hiyoid kemik (os hyoideum), alt çenenin alt arkasında bununan oldukça küçük bir kemiktir. Kafatasında oynar ekleme sahip iki kemikten biridir. Os hyoideum, yassı ya da yuvarlak fibrokartilaginöz ve kemiksel parçalardan meydana gelmiştir. Hyoid kemiğinin görevi dilin kafatası içinde sabitlenmesidir.
Dört köşeli yassı bir kemiktir. Alın kemiğinin hemen altında orta hat üzerinde karşılaşır ve burun çıkıntısını oluşturur. Alt kenarı burnun kıkırdak kısmı ile birleşir (cartilago nasi lateralis). Temporal ve frontalin zygomatic çıkıntıları arasına yerleşmiştir.
Üst çene kemiği, maksilla veya maxilla, iskeletin yüz bölümünde Altçene kemiğinden sonraki en büyük alanı kaplayan ve çift olan bu kemik, göz çukuru, burun boşluğu ve ağız boşluğu gibi boşlukların meydana gelmesine yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri