Evet, kışın montalama yapılır. Montalama, soğuk havalarda vücudu sıcak tutmak için yapılan bir giyim tekniğidir. Montalama, çeşitli katmanlar halinde giyinmek anlamına gelir. Önce iç çamaşırlar ve termal giysiler giyilir, daha sonra kalın bir kazak veya polar, üzerine de mont veya ceket gibi bir dış giysi giyilir.
Bunun için belli sürelerde çatının bakımı yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde çatı su akıtıp evin rutubet olması veya yağmurlu havalarda su sızdırması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bunlarla karşılaşmamak için mevsim geçişlerinden önce uygun zamanlarda çatı su izolasyonu bakımını yaptırmalıyız.
Soğuk Hava Koşullarının Etkileri. Soğuk hava, çatı malzemelerinin sertleşmesine ve kırılganlaşmasına yol açabilir. Bu durum, çatı malzemelerinin çatlamasına veya kopmasına neden olabilir. Ayrıca, soğuk hava nedeniyle çatı altındaki ısının düşmesi, iç mekanın ısı kaybına ve enerji maliyetlerinin artmasına neden olabilir ...
Çatı tamiri ve bakımı için en riskli zaman kıştır. Kış mevsimi yağışlar ve kar sebebiyle çatı tadilatını oldukça zorlar. Üstelik yağış sebebiyle çatı kaplaması yüzeyinde ayak kayması gibi çeşitli tehlikeler yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla çatı tamiratı her zaman kış mevsiminden önce yapılmalıdır.
Mantolama, sadece soğuk hava koşullarında değil, aynı zamanda sıcak hava koşullarında da faydalıdır. Isı yalıtımı, yaz aylarında serinlemeyi ve klima maliyetlerini azaltabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Yağış, aşırı soğuklar ve diğer kış etkileri düşünüldüğü zaman, dış cephe boyama işinin kış mevsiminde uygun olmadığını kolayca söyleyebiliriz. Dış cephe boyası yapabilmek için nispeten havanın daha sıcak veya ılık olması gerekir. Soğuk olmayan ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde dış cephelerde boya yapmak söz konusudur.
Çatı katının tavan, duvar ve zemin bölgelerinde yüksek kaliteli yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Cam elyafı, taş yünü veya poliüretan köpük gibi etkili yalıtım malzemeleri tercih edilebilir. Yalıtım, ısı kaybını önler ve iç mekanın sıcaklığını korur.
Kendi çatınızla ilgileniyorsanız, her zaman güvenliğin ön planda olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Yağmur yağıyorsa veya hava kötüyse asla çatı kaplamanıza tırmanmayı denemeyin.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Uygulama garantisinin, uygulamayı yapan firma tarafından verilmesi gerekir. Uygulama garantisi ise genellikle 3 yıl olarak verilmektedir. Su yalıtımının ömrü tamamen kullanılan malzemenin kalitesine bağlıdır. Standartlara uygun olarak üretilmiş kaliteli su yalıtım malzemeleri uzun yıllar boyunca dayanıklılığını korur.
Bu işin yapımı çatı alanının büyüklüğüne göre ortalama 3 gün sürer. Ancak ihtiyacınız mertekleri yıpranmış, kiremitleri kırılmış bir çatının aktarılması ise öncelikle çatı iskeletini oluşturan merteklerin değiştirilmesi, çatı kaplaması altı yalıtım örtüsünün yenilenmesi ve kiremitlerin aktarılması yapılmalıdır.
Uygulanacak olan malzemeler, çatı türüne göre değişiklik gösterebilir. Genellikle kullanılan malzemeler camyünü, taş yünü, ekstrüde polistren, ekspande polistren ve poliüretan köpüktür. Özellikle son dönemlerde ses ve ısı yalıtımı için Termal İzolasyon Köpükleri ve Sprey Poliüretan Köpükler ön plana çıkmıştır.
Poliüretan köpük malzemesi ısı iletim değeri en düşük malzemedir. Bu yüzden ısı yalıtımında kullanılan en etkili çözüm olduğu aşikardır. Sprey püskürtme yöntemi ile çatı izolasyonunda kullanılan poliüretan köpük sayesinde yapıların çatı üzerinden ısı kaybı en aza indirilmektedir.
Sürme yalıtım ürünleri ömürleri teras üzerine uygulandıysa en fazla 5 yıldır. Şap altında ve fayans altına uygulanan sürme izolasyonların ömrü ise 7 ile 10 yıl arasında değişmektedir. İzolasyon ürünlerinin ömürleri kullanılan izolasyonun kalitesine ve yapılan işçiliğe bağlıdır.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Isı Yalıtımı Zorunlu mudur? Evet tüm yapılar için zorunludur. Bina kabuğunu oluşturan, duvar, döşeme, balkon, konsol, taban, tavan, çatı ve pencere/duvar birleşimleri ısı köprüsü oluşmayacak şekilde yalıtılır.
Binalarda ısı kaybının önemli bir kısmı çatıdan olur. Kışın çatı katının ısınması, yazın ise fazla sıcak olmaması için mantolamaya özen gösterilir. Ayrıca ısı yalıtımı sadece bir konfor unsuru değil, çatıyı da kapsayan bir yasal zorunluluktur.
Kat Mülkiyeti hakları Kanuna göre çatı binaların ortak kullanım alanı olarakbelirtilmektedir. Bu kanuna göre çatı yalıtımı da ortak kullanım hakkı tüm kat maliklerine ait olup yine çatı tamiratı ve tadilatından kaynaklanan giderleri tüm bina sakinlerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Parke Altı Şilte, Konforlu Bir Yaşam Alanı Için Tercih Edilen Ve Üstün Ses Ile Isı Yalıtımı Sağlayan Bir Malzemedir. Alt Kattan Gelen Soğuğu Keser.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Yağışlı havalarda ilk önce iş güvenliği yönünden daha sonra da yağan yağmur uyguladığımız mantolama malzemelerinin içeriğini bozacağı için ısı yalıtımı yapılmaması gerekir. Mantolama işlemi için en uygun hava koşulları kuru ve rüzgarsız olanlardır. Havanın nem oranı da düşük olmalıdır.
Uygulama yüzeylerindeki dilatasyon derzleri weber.dry bitüm 1K ile kapatılmamalı, bu noktalarda yalıtımın devamlılığı weber superflex dilatasyon yalıtım bantları ile sağlanmalıdır. Yağmur yağarken veya yağma olasılığı olan durumlarda uygulama yapılmamalıdır.
Dış cephe kaplama, binanın dış cephesini kapatarak suyun duvarlara sızmasını engeller. Bu sayede, rutubetin oluşumu önlenir. Dış cephe kaplamada kullanılan malzemelerin su yalıtım özelliği de rutubet önlemeye yardımcı olur. Dış cephe kaplama, rutubeti önlemede etkili bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri