Espresso için kaynatılmış sıcak suyun yüksek basınçla son derece ince öğütülmüş toz kahveden geçmesi gerekir. Filtre yerine süzgeç kullanılır. Böylece kahve yağının aromatik lezzetinden hiçbir şey kaybolmaz. Sonuç olarak sert ve yoğun bir lezzet içeren kahve elde edilir.
Diğer kahve türlerinden farklı bir yöntem kullanılarak elde edilen espresso, kavrulmuş ve ince çekilmiş kahve tozunun içinden 90 derece sıcaklıkta suyun çok kısa bir sürede yüksek basınçla geçirilmesi ve böylece kahve çekirdeklerinin renginin, tadının ve aromasının suya taşınması ile elde edilir.
Espresso kahve gün içerisinde aşırı tüketilirse kalp atışları hızlanabilir. İçeriğindeki kafein özofagusa etki ettiğinden dolayı mide ekşimesi yani reflü nedenidir. Yine içeriğindeki kafein adrenalin gibi hormonları uyardığından vücut titremesine neden olabilir. Adrenalin hormonu ise anksiyete bozukluğuna yol açabilir.
Robusta Kahve Çekirdeği
İçerdiği kafein oranı, Arabica kahve çekirdeklerinden neredeyse iki kat daha fazla olan Robusta, yetiştirildiği toprağın kendisine kazandırmış olduğu aroma ve içimi nedeniyle özellikle de espresso yapımında en çok tercih edilen kahve çekirdeği olarak ön plana çıkmaktadır.
Bunun için kişisel tercihiniz ve damak zevkinize bağlı olarak kaynağını çeşitli ülkelerden alan Arabica, Robusta gibi çekirdekler veya bunların karışımı şeklinde hazırlanan kahveleri espresso yapımında kullanabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Türk kahvesi esas itibariyle espresso gibi küçük miktarlarda içiliyor olsa da içim şekli ile farklılaşmaktadır. Espresso kısa içime sahipken Türk kahvesi oldukça uzun soluklu bir içime sahip kahvedir.
Ayrıca kahve çekirdeklerinizin öğütülme boyutu da oldukça önemlidir. Çok kalın öğütülen kahve çekirdekleri sulu ve tatsız bir espressoya neden olurken, çok ince öğütülen kahve çekirdekleri ise acı ve hafif yanmış tadı veren bir espressoya neden olur.
Espresso kahve makinesinde kahve hazırlamak için ince öğütülmüş kahve çekirdeklerini tercih etmeniz gerekmektedir. Kalın öğütülen kahve çekirdekleri, espresso makinesinde hazırlanmaya uygun değildir.
Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir. Arabica'yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir. Robusta kahvesi, Arabica'dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
Başlığa dönecek olursak aynı kahve çekirdeğinden tüm demlemeler rahatlıkla yapılabilir usülüne dikkat edilerek.Hatta tüm türlere hitap eden bir de kavrum türü vardır omni roast diye.Filtre kavrum,türk kahvesi biraz açık espresso biraz koyu olmalıdır normal şartlar altında.
Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir.
Türk kahvesi, filtre kahve veya espresso gibi siyah kahvelerin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla içerisine ekstra krema veya ilave şeker katmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisinden söz edilebilir.
İyi bir espresso shot'ı için kabul edilen süre 28 saniyedir.
Espresso diğer sert kahve çeşitleri gibi uyku açma özelliğine sahiptir. İçinde yoğun kafein barındıran espresso, pratik kullanımı ve lezzetiyle de öne çıkmaktadır. Bununla birlikte, sabahın ilk saatlerinde içilmesiyle enerjik tutmaktadır.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Tadı oldukça sert olan bu kahve fazlasıyla yoğun bir kıvama sahiptir ve küçük porsiyonlar (shotlar) şeklinde servis edilir. Espresso sade şekilde içilebildiği gibi ondan birçok kahve çeşidi de hazırlanabilir.
Türk kahvesinin de, Güney Amerika'dan gelen filtre kahvenin de çekirdeğinin kökeni olan Arabica, üçüncü dalga kahve kültürü ile daha da yaygınlaşarak evimize kadar girmiştir. Arabica cinsi kahve bitkisinin en belirgin özelliği oldukça hassas olmasıdır.
arabica adını alması arap yarımadasından yayılmış olmasındandır, ancak burada da yemen hariç başka ülkede kahve yetişmemektedir, yemen'e de afrika'dan yani ethiopia'dan gelmiştir ama yayılması ethiopia'dan ziyade yemen'den olduğu için arap kökenli manasında arabica adıyla anılır.
100% Yerli & 100% Türk Markası - 100% Yerli & 100% Türk Markası - The proof is in the cup!
Daha fazla sıvı koyarsanız, çekirdeklerin içindeki odunsu tatlar ve diğer nahoş lezzetler suya geçiyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Espresso'nun küçük kaplarda ve çok az miktarda içilmesinin nedeni bu; İtalyanların cimriliği değil. Duble içecekseniz iki misli su değil, iki ayrı 6.5 gr.'lık kahve kullanmanız gerekli.
Americano, espresso ya göre daha yumuşak, filtre kahveye göre daha sert bir içime sahiptir. Dolayısıyla Americano, espresso lezzetinin daha yumuşatılmış halini isteyen kişilerin tercih ettiği bir içecektir diyebiliriz.
Espresso çok ince bir zemine sahiptir ve çok daha kısa sürede daha sıcak suya maruz bırakılır. Ek olarak, espresso kahveler genellikle filtre kahvelerden çok daha koyu kavrulur. Filtre kahve daha hafif asiditeye sahipken espresso daha serttir. İki kahveyi de hazırlarken manuel makine doğru araç olacaktır.
Espressonun geleneksel içimi elbette sütsüz, şekersiz safi kahve şeklindedir. Espressosun kadifemsi yapısı, kreması ve muhteşem lezzetinin alınması için taze kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile hazırlanmış espresso yeterlidir. Ancak elbette espresso sütle de içilebilir.
- 1 kilogram Lavazza Gran Espresso Çekirdek Kahveden 141 adet kahve çıkmaktadır. Elinizin altında bir espresso makinası olduğunu varsayarsak, espresso yapmak için ihtiyacınız olan sadece güzel bir espresso kahve tarifi ve tabii ki ince çekilmiş kahvedir.
Cappuccino ise süt ve süt köpüğüyle hazırlanan bir kahve türüdür. Espressodan hafiftir. Latteden daha serttir. Bir fincan içerisine shot espresso ekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri