Ekim ayında kış ayları içerisinde çiçek açan bitkilerin ve çiçeklerin ekimini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Kışın da rengarenk ve mis kokulu çiçekler bulabileceğini söyledik, peki kış mevsiminde hangi çiçekler ekilir? Kışın ölmeden dayanabilen çiçekler arasında kasımpatı, şebboy, sümbül, kardelen, nergis, çuha çiçeği, sıklamen, açelya, yılbaşı çiçeği ve orkide sayılabilir.
Ocak ayında ekilmesi gereken başlıca çiçekler; ametist, pelesenk, hercai menekşe, sabır ağacı, camgüzeli, begonya ve lobelyadır. Bu ay, ekseriyetle gölgede büyüyen çiçekler ekilir.
Kışın, evler bitkiler için adeta birer seradır... Kış çiçekleri: Dağ menekşesi, çuha çiçeği, süs lahanası, kasımpatı, şebboy, açelya, Atatürk çiçeği, sıklamen, nergis, krizantem, kasımpatı, yılbaşı çiçeği, kardelen...
Taze soğan ve bakla ekimi yapılması aralık ayı için uygundur. Enginar fideleri de aralık ayında ekilebilir. Çiçekler arasında ise lale, sümbül, safran, zambak ve nergis soğanları ekilebilmektedir. Güller için gübreleme yapılması da uygun olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Kışlık sebze deyince akla gelen diğer türler ise pırasa ve sarımsak, alabaş, turp, şalgam, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salata ve maruldur. Ülkemizde kışlık sebze türlerinden lahana, havuç, soğan, brokoli, karnabahar ve salata marul yetiştiriciliğinde yabancı kökenli hibrit çeşit kullanımı yaygınlaşmıştır.
Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç. Serin iklim sebzeleri, Aylık ortalama sıcaklık 15-18 °C' de en iyi gelişim gösterirler.
Ocak: Turp, patlıcan, çeri domates, ıspanak, domates, maydanoz, karnabahar ve sarımsak ekilir.
Çiçek tohumlarını ekmenin belli bir zamanı bulunmaktadır. Çiçek tohumları ekmek için en uygun mevsim bahar ayları olmaktadır. Ev ortamında çiçek tohumu ekilecekse bunun için özel bir zaman beklenmesine gerek olmamaktadır. Çiçek tohumları ekilmeden önce bir süre su içinde bekletilmeleri gerekmektedir.
Kışın rengârenk ve harika kokulu çiçekler yetiştirebilirsiniz. Peki, kış dönemi hangi çiçekleri ekebilirsiniz? Kışın solmadan dayanabilen bitkiler arasında kasımpatı, çuha çiçeği, kardelen, nergis, sıklamen, şebboy, yılbaşı çiçeği, sümbül, açelya ve orkide söylenebilir.
Adı gibi kendisi de adeta ölümsüzlüğü, sonsuzluğu simgeliyor… Ölmez otu, hakikaten de koparıldıktan sonra bile çiçekleri dökülmeyen, topraktaki gibi capcanlı duran bir bitki… Kuruduğunda bozulmadığı, rengi solmadığı için evlerde süs bitkisi olarak yer alıyor. Ölmez otu elbette ki yalnızca bu amaçla kullanılmıyor.
Çuvallarla örtme, bitkilerin gövdelerini ve yapraklarını soğuktan ve dondan korumak için kullanılan bir yöntemdir. Çuvallarla örtme, bitkilerin üzerine çuval, naylon veya başka bir koruyucu malzemenin sarılması şeklinde yapılır. Çuvallarla örtme işlemi, kış aylarının başlamasından önce yapılmalıdır.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Nane, sarımsak ve arpacık soğan, kışın saksıda yetişen sebzeler arasında yer alıyor. Maydanoz, biberiye, dereotu, lahana, havuç, marul, ıspanak, tere ve roka da bunlardan birkaçını oluşturuyor. Ayrıca kışın saksıya; reyhan, brokoli, turp, kekik ve şeker bezelyesi ekmeniz de mümkün.
Bunlar arasında yalancı zambak, kardelen, kaya gülü, lavanta, biberiye, adaçayı, çiçekli çalılar, süs çimleri, sukulentler ve kaktüsler gibi bitkiler yer alır.
Güneş istemeyen bitkiler hangileridir? Paşa kılıcı, alev kılıcı, küpe çiçeği, begonya, beyaz yelken çiçeği, çuha çiçeği, bardak menekşesi, guzmanya, orkide, salon sarmaşığı gibi pek çok bitki doğrudan güneş ışığı almadan yaşamını sürdürebilir.
Evet Bitkiler Üşür
Soğuğa dayanıklı, soğuk iklime adapte olmuş canlılar da soğuğa belli bir düzeyde dayanabilirler. Bitkilerde de bu durum aynı şekildedir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
İlimizde hububat üretiminden sonra en çok yemeklik baklagillerden nohut üretilmektedir. İlimizde nohutta ekimler yazlık olarak yapılmaktadır. İlimiz kış aylarının soğuk geçmesi nedeniyle nohut üretiminde kışlık ekim yapılmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri