Kış mevsiminde evde de güneş kremi kullanmak önerilir. Özellikle camların %80'inden fazlası UV ışınlarını engellemez. Bu nedenle, evde de güneş kremi kullanmak cildini zararlı UV ışınlarından korumak için önemlidir.
Kışın güneş kremi kullanılır mı sorusunu soran kişilerin aklına takılanlardan biri de karlı havalarda sürülmesi gerekip gerekmediğidir. Buna verilecek kısa yanıt da "evet sürülmesi gerekir” olacaktır.
Evde de güneş kremlerinden sürmek cildiniz için faydalı olabilir. Hatta araba kullanırken de sürmeniz gerekebilir. Çünkü direkt olarak güneş altında olmasanız da camlardan da UVA dalgaları geçebilmektedir.
Güneş kremi her mevsim kullanılır mı, sorusunun kısa cevabı evettir. Güneş ışınları altına çıkılan her durumda güneş kreminin kullanılması önemlidir.
Havanın kapalı olduğu günlerde bile güneş ışınlarının zararı yalnızca %20-30 oranlarında azalır. Dolayısıyla hala yoğun miktarda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliyoruz. Yani havanın kapalı, bulutlu veya yağışlı olması güneş kremi kullanmamak için asla bir sebep değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Kış mevsimi, güneş ışınlarının yoğunluğunun azaldığı bir dönemdir. Ancak, bu durum güneşin zararlı UV ışınlarının cilt yüzeyine ulaşmadığı anlamına gelmez. UV ışınları, bulutların arasından, hatta camdan bile geçebilir ve cildimize zarar verebilir. Bu nedenle, kışın da güneş kremi kullanımı oldukça önemlidir.
Kuruma hissedildiği anda nemlendirici krem kullanılmalı
Cildin, özellikle de yüzün kurumasını engellemek amacıyla krem içerikli yağlı sabun veya jeller kullanılabilir. Soğuk havalarda sokağa çıkmak ve yürümek gerekiyorsa, özellikle kuru cilde sahip olanlar mutlaka nemlendirici krem kullanmalıdır.
3- Güneş kremini her gün kullanmanız gerekir
Güneş koruyucuları genellikle plajda güneşlenirken kullanmamız gerektiğini düşünsek de durum öyle değil. Hava ister açık, ister yağmurlu olsun, gökyüzünde güneş olduğu müddetçe güneş kremi sürmeniz gerekir.
Sabah uyanıldığında yüz yıkandıktan sonra nemlendirilmesi ve ardından güneş kremi sürüldükten sonra makyaj yapılması önerilmektedir. Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir.
Güneş ışınlarının ciltte geçici ve kalıcı olarak verdiği hasara foto yaşlanma denir. Periyodik aralıklarla kullanılan güneş kremleri ise foto yaşlanmanın önüne geçer. Cildi beslediği için kırışıklıkları giderir ve cildin sarkmasını önler.
Hassas ciltlerde ortalama 50 bin saat sonunda deri kanserleri başlamaktadır. Bu yüzden biz dermatologlar, gölgede bile olunsa açık alanlara, en azından yüz ve boyun bölgelerine güneş koruyucu sürülmesini öneririz.
Ancak güneş kremi tek başına sizi tam olarak koruyamaz. Kullandığınız güneş kremi türü kişisel bir tercih meselesidir ve korunacak vücut bölgesine göre değişiklik gösterebilir. Mevcut güneş koruyucu seçenekleri arasında losyonlar, kremler, jeller, merhemler, ağda çubukları ve spreyler bulunur.
Güneş kremleri buzdolabında saklanması gereken bakım ürünlerinin başında gelmektedir. Cilt koruyucuları çok ısındığında içeriğindeki aktif bileşenler etkilerini kaybediyor ve özellikle güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklerini yitiyorlar.
Güneş kremi günde 2-3 kez sürülebilir. Özellikle sürekli açık alandaysanız ve havalar sıcaksa 2 saatte bir güneş kremi yenilenmeli, aynı bölgelere tekrar sürülmelidir. Güneşin en dik açıda olduğu 11:00-15:00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkmamaya ve güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.
Kış döneminde cildiniz kuruyacağı için daha fazla nem desteği sağlanmalıdır.Seramid ve hyalüronik asit içeren ürünler tercih edilebilir. Alkol içeren ürün kullanımı, cildin kuruluğunu arttırabilir. Bu konuda dikkat etmek faydalıdır. Ayrıca dudaklardaki kuruma ve çatlamalar için nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Güneşe karşı ciltte bariyer oluşturan kremlerin koruma süresini hesaplamak için dakika ve faktör değerinin çarpılması yeterlidir. Zararlı UV ışınlarına maruz kalan bir cildi daha fazla muhafaza eden 50 faktör güneş kremleri, 500 dakikaya kadar koruma sağlar.
Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri