Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kış aylarında uygun şekilde giyinilmişse sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığı olarak 18 dereceyi öneriyor. Alerji veya solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık 16 derece. Çok hasta, çok yaşlı ya da küçük çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derecedir.
Oturma veya çalışma odaları için ideal sıcaklık, 20°-22°C civarındayken, diğer odalar daha sıcak olmalıdır. Örneğin banyolar ve çocuk odaları için uzmanlar 22°-24°C aralığını tavsiye etmektedir. 16°-19°C arasındaki sıcaklığa sahip yatak odaları iyi bir gece uykusunu destekler.
Normal koşullarda bir deney yapılırken sıcaklık değeri 0 celsius olarak hesaplanır. Basınç ise 1 atm olarak değerlendirilir. Bu duruma normal koşullar altındaki ölçüm adı verilir. Oda sıcaklığı ise 25 celsius derecesinin baz alındığı ölçümdür.
Evin farklı bölümleri için ideal sıcaklık değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığını 18 derece olarak öneriyor. Alerjisi olanlar ya da solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık ise 16 derece. Hasta, yaşlı ya da çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derece.
Bu yüzden uyku için ideal oda sıcaklığı, 15-18 derece arası. Oda sıcaklığının 18 dereceyi geçmemesini isteyen uzmanlar, "Gerekirse çocuğu 2 kat giydirin" diyor. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Baskın Kocabaş, "Gece ısıtması kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
1. Kışın ideal ortam sıcaklığı ne olmalı? Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kış aylarında uygun şekilde giyinilmişse sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığı olarak 18 dereceyi öneriyor. Alerji veya solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık 16 derece.
Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.
Konunun uzmanlarına göre, oturma odalarındaki ideal ısının iki yöntemi var; Birincisi, uluslararası dokümanlarda ısıtma dönemi için tavsiye edilen sıcaklık aralığı olan 20-22 derece. İkincisi ise, insanlar için bulundukları ortamı konforlu hissettikleri sıcaklık diyebiliriz.
Hipotermi: Vücut sıcaklığının 35,5 ve altına düşmesi halinde doğrudan üşüme hissi meydana gelir.
Sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle, donma tehlikesi de başlar. Donma, 37 derece olan beden sıcaklığımızın 35-34 derecenin altına düşmeye başlamasıyla gerçekleşir. 32-31 derece beden sıcaklığında yüzeyde başlayan hücre ölümü giderek derindeki dokularımıza yayılır ve organlarımız hayatiyetlerini kaybetmeye başlar...
Isı mühendisliğine göre konfor şartları bakımından bir evin farklı mekanlarının farklı sıcaklıklarda olması gerekir. Bu değerler antre, hol, koridor için 15°C, oturma ve yatak odaları ile mutfaklar için 20°C, banyo için 24°C'dir (Bkz. Makina Mühendisleri Odası Yayınları-Kalorifer Tesisatı Kitabı Yayın No: 352).
Termometre uygulamasını kullanarak bulunduğunuz ortamın sıcaklığını ölçebiliyorsunuz. Termometre uygulaması ile Android cihazlarınızdan ortam sıcaklığını ölçebilirsiniz. Android akıllı telefonunuzu adeta bir termometreye dönüştürecek olan uygulama ücretsiz olarak indirilip kullanılıyor.
Soğuk Havalarda Geceleri Kombiyi Kapatmak Yerine Düşük Sıcaklık İle Yakmak Daha Tasarrufludur. Gündüz sıcaklığını 22 ⁰C, gece sıcaklığını 18 ⁰C civarlarında tutmak idealdir.
22-23 derece ortam ısısı mevcut ise 1.0 tog uzun kollu body ve tulum tercih edilmelidir. 24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
21 derece ideal sıcaklık olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği rakamlardır. Odalarda bu sıcaklık 18 dereceye kadar düşebilir. Bağıl nem oranı için belirlenen rakam %50 olurken, nem oranının %60'ı geçmesi önerilmez.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Ayrıca, insan burnunun dış kısımları çoğunlukla nispeten ince bir deri tabakası ve minimum miktarda yalıtkan yağ ile kaplanmış kıkırdak dokusundan oluşur, bu nedenle burun bacaklardan veya göbekten çok daha kolay soğur.
Ilık havadır. 20 derece ve üstü olan hava dereceleri genelde çok sıcak olur. 15 derece ve "-" dereceli havalar ise soğuk olur. Eğer 18 derece -18 olsaydı hava çok soğuk olurdu.
Deniz sıcaklığı taban derecesi 22 olarak kabul edilmektedir. Genellikle 22 derece altında deniz suları soğuk olarak algılanabilir. Deniz suyunun 29 derecenin üzerine çıkması durumunda deniz çok bunaltıcı olabilir.
22 derece ılıktır. eksilerdekiler soğuk havaya girer. 30 dereceden sonrası da sıcaktır. 22 derece genelde şehirlerde yazın görülür ya da ilkbaharda 22 derece orta bir sıcaklıktır.
Serin sıcaklık:15°C-5°C arasındaki sıcaklık değerlerine serin sıcaklık denir. Soğuk sıcaklık: 5°C- 1°C arasındaki sıcaklık değerlerine soğuk sıcaklık denir. Dondurucu sıcaklık: 0°C ve 0 °C'nin altındaki sıcaklık değerlerine dondurucu sıcaklık denir. Su sıfır derecede donar.
Vücut kahverengi yağ tabakasını yakarak ısındığı için, soğukta uyuyanlarda hem iyi yağ oranı hem kalori yakım oranı artıyor. Araştırmacılar elde edilen bu veriler ışığında kilo vermek isteyen kişilere yatak odalarının sıcaklığını biraz düşürmelerini tavsiye edebileceklerini belirtti.
İdeal oda sıcaklığı olan 21-22 derece sağlanmalıdır. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalar yatak odasında bulunmamalıdır. Hatta yatakta bu cihazlarla zaman geçirmek bile uyku kalitesini bozabilmektedir. Yatak odasının ışık ve ses izolasyonuna dikkat edilmelidir.
Uzmanlara göre 12 derecenin altında olan bir ortamda uyumak ise kalp krizi ve inmeye neden olabiliyor. Ani şekilde soğuktan sıcağa geçmek de ciddi problemlere yol açabilir. Oda sıcaklığı doğrudan uykuyu ve metabolizmayı etkilediği için uyunacak odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri