Yaz aylarında terlemeye bağlı olarak her gün duş alınabileceğini, kış aylarında ise iki üç günde bir duş almanın ideal olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Suyun 35-40 derece arasında bir sıcaklığa sahip olması iyidir.
Öte yandan uzmanlar soğuk havalarda çok sık duş almanın da tahrişe ve kuruluğa neden olabileceğini söylüyor. Kış aylarında her gün yerine iki günde bir duşa girmek cildiniz için yeterli olacaktır.
Ne Sıklıkla Duş Alınmalı? Duş alma sıklığı ile ilgili aslında genel geçer bir kural yoktur. Ancak uzmanlar ideal aralığın ortalama 3 gün olduğunu belirtir. Çok sık duş almak deri döküntüsü, kaşıntı, rahatsızlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
Her gün terden sırılsıklam olmuyor iseniz haftada 2 veya 3 kez banyo yapmanız önerilir. Eğer ter kokusundan rahatsız oluyor iseniz ter kokan yerleriniz sabunla temizlemeniz öneriliyor.
İki günde bir ve hatta mümkünse üç günde bir duş almanız önerilmekte. Eğer günlük duş almadığınızda kendinizi çok rahatsız hissediyorsanız, vücudunuzun bazı bölgelerini sabunlu bezlerle veya temizleyici havlular ile temizleyebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
eviniz güzel sıcaksa ve çocuk üşütmeyecekse yaz-kış her gün banyo öneriyor artık doktorlar. hem de bebeğin göbeği düştüğü andan itibaren. günde 2 kere fazla ama her gün 1 kere yıkayabilirsiniz. eğer her gün imkanınız yoksa da haftada 2-3 kere en azından yıkamalısınız.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
En çok banyo yapılan gün Pazar günü ve Çarşamba günü olarak bilinmektedir. Bir tanesi haftanın sonu olması itibari ile insanlar banyo yaparak kendilerini haftaya daha temiz bir şekilde hazırlıyorlar. Ayrıca hafta ortası olan Çarşamba da en çok tercih edilen günler arasında yer almaktadır.
Vücutta bulunan delikler kirden tıkanır ve vücut yeterli miktarda oksijen alınamadığından; akciğerlerin fonksiyonu azalır, kan akışı dengesizleşir, kalbin ritmi bozulur. - Banyo yapılmadığında vücudun sıvı oranı azalır. Azalan sıvı terleme esnasında kötü kokuya ve tükürükte zararlı asit oranın artmasına neden olur.
10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
Saçlarınızı her gün duş almanız değil, kullandığınız şampuan yıpratır! Her gün duş almak hem vücut sağlığı için hem ruh sağlığı için oldukça faydalıdır. Her gün alınan duş insanın ne kadar iyi hissetmesini sağlasa da saçlar açısından durum aynı olmayabilir.
Öte yandan akşam duşları, vücut ısısını düzenleyerek daha kolay uyumayı sağlıyor. Dr. Christopher Winter'a göre, banyodan çıktığınızda meydana gelen hızlı serinleme, doğal bir uyku tetikleyici. Bu şekilde vücudunuzu uyku vaktinin geldiğine inandırabilirsiniz.
Düzenli olarak soğuk duş alındığında dolaşım sistemi verimli hale gelir, kan dolaşımı iyileşir ve sağlıklı cilt görünümü sağlar. Bununla birlikte spor yaralanmalarından sonra kas zedelendiğinde veya yırtıldığında buzun iltihaplanmayı azaltıcı etkisi ile aynı görevi görür.
“Kışın banyo sürelerini biraz kısa tutmamız önemlidir. Sıcak su ile banyo yaparken 15 dakikadan sonra bu sıcaklık deri üzerindeki koruyucu yağ tabakasına hasar verir. Deri hücrelerindeki su oranı azalır ve cildin kurumasına neden olur. Ilık suyla banyo yapılması önerilir.
Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz.
İslam dinindeki yeri
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
+ Vücudunuzda biriken kiri, tozu ve bakterileri tamamen temizledikten sonra yatağa girmek daha iyi hissettirebilir. Evden hiç çıkmamış olsanız bile cildinizde üretilen yağ ve diğer kalıntılar, geceleri veya ertesi gün uyandığınızda rahatsızlık verici olabilir. Bu bakımdan gece duşu yine daha avantajlıdır.
Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir. Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için de bu uygulama gereklidir. Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır.
Banyo temizliği için en iyi deterjan; Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz. Klozeti ise sirke ve karbonat karışımıyla temizleyebilirsiniz.
İkinci ile akşam arası neden banyo yapılmaz sorusu tamamen bir hurafeden ibarettir. Dini inancı yüksek insanların inanışına göre bu vakit şeytanların dağılma vakti olduğu için banyo yapmak doğru değilmiş. Çünkü bu sırada banyo yapan insan şeytanla karşılaşacağı için aklını kaybedermiş.
Bölgede yaşayan Aleviler, Allah'ın dünyayı yedi günde yarattığına, kötülükler ve belaları ise Çarşamba günü yarattığına inanıyor. Bu nedenle bu tarihler arasına rast gelen çarşambalara “Kara Çarşamba” deniyor. Kara Çarşambalarda bölgede yaşayanlar, kutsal kabul edilen ziyaretgahlara akın ediyor.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri