Her mevsim tüketilen ve faydaları saymakla bitmeyen pırasa en taze olarak kış mevsiminde tüketilmesi önerilir. Kış mevsiminde taze olarak sofralara gelen pırasayı yaz mevsiminde tüketmek çocuklarınıza çorba ve yemek yapmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Pırasaları temizleyip yemeklik doğrayınız. Domatesleri küp küp doğrayın. Buzdolabı poşetinin altına domatesleri üzerine pırasaları koyup ağzını sıkıca kapatınız. Derin dondurucuya koyunuz.
Bu çeşitler, Ağustos-Eylül arasında hasat edilir. Yaz tüketimi için idealdir. Erkenci pırasa çeşitleri; Fil hortumu, columbus ve vestadır.
Pırasanın Yeşil Kısmı Yenir mi? Pırasanın yeşil kısmı da damak zevkinize göre beyaz kısımları gibi yenilebilir. Hatta pırasa yemeğinde kullanmak isterseniz, diğer yeşillikler gibi salatanıza da dahil edebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Yeşil kısımları, provitaminler ile A ve C vitamini bakımından beyaz kısmından daha zengindir. Pırasanın yapısı, su ve vitaminin yanı sıra birçok mineral sağlar. Bunlar arasında, demir, fosfor, potasyum, bakır, magnezyum, selenyum ve potasyum vardır.
Pırasanın idrar söktürücü özelliği vardır. Pırasa, vücudu temizler, cildin parlak görünmesini sağlar. Pırasa içeriğinde A vitamini barındırmaktadır. A vitamini; görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımında etkili olurken, vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda da yardımcıdır.
Pırasa, kış mevsiminde tüketilen bir sebzedir. Ekim ayında başlayarak kış sonuna kadar pırasanın hasadına devam edilir.
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.
Bebeklere çorbalar arasında da kıymalı ıspanaklı çorba tarifi oldukça önemli bir yerdedir. 6. aydan itibaren bebeklerinize verebileceğiniz pırasalı çorba tarifi uzmanlarımız tarafından özenle hazırlanmıştır.
Yaz mevsiminde taze olarak bulamayacağınız pırasayı kış mevsiminde taze satın alıp yemeklere kullanmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Pırasanın yeşil yapraklarından salata yapılabilir. Pırasa yaprakları ince ince kıyıp yaptığınız salatanın içerisine ekleyebilirsiniz. Özellikle marul salatasıyla karıştırabilirsiniz. Pırasanın yeşil yapraklarından omlette yapmak mümkündür.
Pırasa, 13 ° C ile 24 ° C arasındaki sıcaklıklarla ılıman iklime en iyi uyum sağlayan bir bitkidir, bu nedenle Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ve Şubat ve Temmuz ayları arasında ekime uygundur. Toprak nemli tutulduğu sürece sıcak havalarda yetiştirilebilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
SERİN İKLİMİ SEVER
Pırasa serin iklimden hoşlanan bir sebzedir. Yetişme döneminde sıcaklığın 15°C-25°C olmasını ister, yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz. Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar. 2°C-3°C'lerde büyüme ve gelişme devam eder, ancak 0°C'de durur.
Mart ayında sebze tercihiniz ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli, pancar, taze yeşil kabak, meyvelerde ise elma ve muz olmalı. Nisan ayında tüketmeniz gereken sebzeler taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul, barbunya, bezelye, semizotu, taze soğan iken meyve ise can eriği diyebiliriz.
Bölgenin iklim özelliğine göre : Mart, Nisan veya en geç Mayıs ayı başlarında pırasa tohumları ekilmiş olmalıdır. Ekim şekli serpme ve daha iyisi çizgiye ekimdir.
Pırasa serin iklimden hoşlanan bir sebzedir. Yetiştirme döneminde sıcaklığın 15-25 derece olmasını ister. Yüksek sıcaklıklardan fazla hoşlanmaz,Sıcaklığın artması kalite ve gelişmeye olumsuz etki yapar.2-3 derecelerde büyüme gelişme devam eder, ancak 0 derecede durur.
Hemen hemen ülkemizin her yerinde yetişen pırasa sebzesi eylül ayında üretilmektedir. Eylül ayında pırasa oldukça yaygın yetişmektedir. Pırasa besin değerleri bakımından en değerli sebzeler arasında yer almaktadır. Turpgiller ailesinden olan turp sebzesi mutlaka tüketilmesi gereken bir sebzedir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Pırasayı haşlayarak saklarsanız 3-4 ay içinde, çiğden saklarsanız 5-6 ay içinde, şoklayarak saklarsanız ise 7-8 ay içinde tüketmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
A'dan Z'ye Pırasa Hakkında Her Şey
Pırasa ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de pırasa çiğ yenir mi sorusudur. Pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilen sebze ülkemizde genellikle pişirilerek tüketilir.
Pırasa yoğurtla yenir mi? Pırasanın protein değeri düşüktür. Yoğurt ile birlikte pırasa tüketilmesi protein değerini artırabilir. Ancak pırasanın et gibi proteinli, yağlı ama lifsiz besinlerle birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Sağlık açısından en önemli besin kaynaklarından biri olarak pırasa öne çıkar. Ancak aynı zamanda pırasa gaz yapar ve gaz sancısı meydana getirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri