Kısır veya bulgur salatası; ana bileşeni bulgur, salça, domates, maydanoz ve sarımsak olan, kimi yörelerde (örneğin Antakya) nar ekşisi de eklenerek yapılan Türk ve Kürt mutfağında bir soğuk yemek veya meze türü.
Ölçülü ve dengeli şekilde tüketilen kısır kilo aldırmaz fakat ölçüyü kaçırdığınız durumda ne kadar sağlıklı şekilde hazırlanırsa hazırlansın, kısır size kilo aldıracaktır.
Kısır aslında tam bir Türkiyeli! Arap mutfağındaki Tabule salatası ve Akdeniz ülkelerinde sofralardan eksik edilmeyen kuskus ile akraba sayılır. Her ne kadar hemen hemen tüm Türkiye'de yense de özellikle Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Konya, Karaman, Kilis, Gaziantep, Antakya ve Kahramanmaraş'ta meşhurdur.
Kısır tarifi kaç kişilik? Bu kısır tarifi 10 kişilik diyebilirim. Aslında hesaplarken 2 kişiye bir çay bardağı olarak kabaca hesap yapabilirsiniz.
Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin. Bulgurlar şiştikten sonra tane tane olması için güzelce karıştırın. Üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay bardağı zeytinyağını ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 limonun suyu ve yarım çay bardağı nar ekşisini de ekleyin.
İlgili 40 soru bulundu
İnce kıyılıp tuzla ovulmuş lahanaları ekleyelim, sonra inçe katılmış göbek salatayı ekleyip karıştıralım. En son limon be yağı ekleyelim servise hazır.
Kısır (Pişirilen ) Tarifi Nasıl Yapılır? Kuru soğanı yemeklik doğrayın ve ufak doğradığınız.Sarımsaklarla birlikte yağda kavurunuz.Salçasını baharatları ekleyip karıştırdıktan sonra bulgurunu katıp hafif kavurunuz. Üzerine 1. 5 su bardağı sıcak suyu ekleyip hafiften pişiriniz.Suyu çekince pişmiştir.
Kısır kaç dakikada pişer? 20 dakikada hazırlanan kısır 30 dakikada pişer.
1 tabak kısır kaç gram? 60 gr ağırlığında 1 porsiyon kısır yaklaşık olarak 110 kalori değerindedir. Bir porsiyon kısırın içeriğinde 5 gr yağ, 3 gr protein ve 16 gr karbonhidrat vardır. Orta boy bir kase kısır kalori değeri ise 215 kaloridir.
Bulguru sıcak su ile şişirip yumuşatmadığımız için ellerinizi ara ara ıslatıp bulguru bu şekilde yumuşatın. Zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyip yoğurmaya devam edin. Bulgur yenebilecek kıvamda yumuşadığında maydanoz, taze soğan ve taze naneyi ekleyin.
Kısırlık (infertilite) çiftlerin düzenli ve korunmasız ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl içinde gebeliğin gerçekleşmemesi olarak tanımlanır. Ancak, 35 yaşın üstündeki kadınlarda düzenli ve korunmasız olarak ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik gerçekleşmiyorsa gerekli tetkik ve tedavilere daha erken başlanabilir.
DİYETTE KISIR NE KADAR YENMELİ? Kısır; nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz oranı az tutularak diyete uygun bir hale getirilebilir. Bir kemek kaşığı kısır ortalama 25 kaloridir. Ana öğünde yiyecekseniz 4 yemek kaşığı, ara öğünde yiyecekseniz de 2 yemek kaşığı kısır tüketebilirsiniz.
Lifli olmasından dolayı kötü kolesterolü düşürmektedir. Kısırda demir seviyesi son derece yüksektir ve kan şekerini düzenlemektedir. Son derece faydalı ve besleyici olan kısır, hamilelerin ve bebeklerin folik asit ihtiyacını karşılamaktadır.
Karıştırdığınız bulgurun üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp şişmeye bırakın.
Bulguru şişmeye bırakırken suyun sıcaklığını çok iyi ayarlamaya dikkat edin. Kaynar veya çok sıcak su eklerseniz kısır cıvık olabilir. Bulgurlar şişerken siz de bu arada kısırın sosunu yapmaya başlayın.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Kıvırcık salata ile yapılan kısırın tadı çok lezzetlidir zira kısırı kuru kuru, yenmekten kurtarır. İstediğiniz kadar maydanoz koyun kıvırcık salata koyulmadı mı olmuyor, kısırdaki kuruluk gitmiyor. Kıvırcık salatayı bulamadınız mı onun yerine ince kıyılmış marulda koyabilirsiniz.
beklettiğinizde kısırın sulanmasına neden olabilir, kıvamını bozabilirsiniz.
Kuru soğan ince doğranır tencereye ayçiçek yağı konulup ısıtılır ve soğan ilave edilip kavrulur. Soğan yumuşayınca salçalar eklenip kavrulur ve üzerine 2.5 su bardağı sıcak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
KISIR HAZIRLANIŞI:
Kısırlık bulguru bir leğene bırakın ve üzerine sıcak su döküp ıslatın. Salçasını ve baharatını uygun bir şekilde ekleyiniz. Maydanoz ve domatesi gerekli miktarda doğrayıp ekleyin. Dilerseniz biraz soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Dilerseniz biber salçası yerine domates salçası kullanabilir, kısırın içerisine salatalık ya da incecik doğranmış marul da ilave edebilirsiniz.
Salatalıklarımızı ince doğrayalım. Şişen düğürlerimize salçamızı katıp elimizle salçayı yedirelim. Daha sonra doğradığımız yeşillik ve salatalık turşumuzu ekleyelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri