Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Ayrıca kedinizin ilk 24 saatte kusması olabilir, bu durum normaldir. Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz.
Ancak bunun yerine verdiğiniz porsiyonu ikiye bölüp günde iki öğün şeklinde vermeniz kısırlaştırılmış kedilerde kilo alımını önlemek adına doğru bir tercih olacaktır. Örneğin günde 300 gram bir öğünle beslenen kediniz için sabah 150 gr. Akşam 150 gr olmak üzere iki öğünde mama verebilirsiniz.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Bu nedenle kısırlaştırma operasyonu yapılan kedilerin bakımlarında ve beslenmelerinde de bazı değişiklikler olması gerekir. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6-8 saat sonra verilmesi uygun olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kedi Kısırlaştırma Sonrası Ne Zaman Kendine Gelir? Kedinin kısırlaştırma işleminin ardından kendine gelmesi için 24 saat bir süre geçmesi gerekiyor. Eski düzenine, eski alışkanlıklarına dönmesi için ilk 7 ve 10 güne kadar kontrol etmek gerekir.
Ameliyattan 6 ile 8 saat sonra kediniz mama yiyebilir duruma gelebilir. Fakat bazı kediler 8 saat sonrasında bile iştahsız olabilir. Bu durum oldukça doğaldır ve endişe etmenize gerek yoktur.
Çünkü oraya yakın olan ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapması kedi için çok kötü sonuçlar meydana getirebilir. Kedinin ameliyattan sonra sık sık kucakta taşınmaması ve ameliyat dikişlerine dokunulmaması gerektiği gibi, ameliyatlı bölgenin temizliği zaman zaman kontrol edilmelidir.
Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Kısır kediler eğer öğün şeklinde besleniyorsa günde üç öğün yapılmalıdır. Her kedinin besin madde ihtiyacı farklılık göstermesiyle birlikte kedinizin ne kadar yediğini mama kabından gözlemleyerek takip edebilirsiniz.
Kediler Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Ne Kadar Sürede İyileşir? Operasyon sonra kedilerde olan kesiklerin iyileşme süresi bütün kediler için 14 gün sürmektedir. Bu 14 gün boyunca ani hareket yapmaması, diğer kedilerden ayrı olması, yüksek yerlere zıplamaması ve kendini yormaması gerekir.
Aslında günde bir kez beslemek kedilerin büyük çoğunluğu için makul olacaktır. Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
evet 10 gün sürebilir. estetik dikişse 1 haftaya kendi dikişi çıkartır yalayarak. İshali ameliyatta aldığı antibiyotiklerden olabilir.
Kedi kısırlaştırıldıktan sonra yıkanır mı? Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinizini hemen yıkamamalısınız. Yaklaşık 10 – 14 gün boyunca beklemelisiniz. Eğer kedinizi daha erken bir zaman diliminde yıkarsanız, cerrahi bölgede tahrişe ya da enfeksiyona sebep olabilirsiniz.
Erkek kedilerde ise, kısırlaştırma operasyonu sonrası agresif davranışların azalması ve işaretli alanlarda idrar yapma eğiliminin azalması görülebilir.
Çoğu erkek kedide kesi oldukça küçük olduğu için herhangi bir dikiş alınma işlemine gerek kalmaz, çünkü yara kendi kendine iyileşerek kaybolur. Öte yandan dişi kedilerde veterinerinizin çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Kısırlaştırma sonrası kedi davranışları, genel olarak kısırlaştırma öncesi kızgınlık döneminden kaynaklanan davranışların son bulması olarak genellenebilirse de, kedi için yeni bir dönemin başlangıcı sayılacağı için genel mizacına sirayet eden davranışlar kazandığı da gözlemlenmektedir.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Miyavlama ve aşırı inlemeler gibi davranış bozuklukları ortadan kalkar. Kedi sakinleşir ve çiftleşme eksikliği, hormonal değişikliklere bağlı endişe ve sinirlilik kaybolur.
Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Kısırlaştırdıktan sonra saldırganlığı oldukça azalıyor çünkü sakinleşiyor.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri