Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi Kediniz, bir kez kısırlaştırıldıktan sonra artık hamile kalamaz ve regl dönemi olamaz. Dişi kediler teorik olarak 4 aylıktan itibaren anne olabilir. Bu sebeple dişi kedinizi istenmeyen hamileliklerden uzak tutmak için 4 aylıktan itibaren kısırlaştırabilirsiniz.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Kısırlaştırılmış kedim neden kızgınlığa girdi? Kediniz Ovaryum Kalıntı Sendromu yaşamaktadır. Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder.
Kısır kediler, üreyemeseler bile doğuştan gelen çiftleşme dürtüleri nedeniyle çiftleşme davranışı gösterebilirler. Kısır kedilerde çiftleşme davranışı, ses çıkarmayı, nesnelere veya insanlara sürtmeyi ve hatta diğer kedileri veya nesnelerle çiftleşmeye çalışması şeklindedir.
Bu şekilde 3-4 kez tekrarlar ve yaklaşık 1-2 ay sürer. Bu süreç kısırlaştırma operasyonu sonrasında tamamen ortadan kalkmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kısırlaştırma operasyonu ile dişi kedilerin daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkündür. Bu operasyon sayesinde dişi kedilerin %90'ını etkileyebilen rahim enfeksiyonları, yumurtalık kistleri ve meme kanseri büyük ölçüde engellenebilir.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Erkek kedileri kısırlaştırmanın faydaları konusunda da şunlardan bahsetmek mümkün olabilir: Kısırlaştırma işlemi ile erkek kedilerin çiftleşme imkanı bulunmaz. Çiftleşme dönemlerinde yaşadıkları agresiflikleri hiçbir şekilde yaşamazlar. Kısırlaştırılan kediler cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma imkanı bulur.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
İnsanlar gibi tüm hayvanların da üreme ve çoğalma hakları vardır. Hayvanların yeme içme ihtiyaçlarının teminini engellemek uygun olmadığı gibi üreme özelliklerini ortadan kaldırmak da uygun değildir. Gerekli ve meşrû bir sebep bulunmadıkça hayvanların kısırlaştırılması da câiz değildir.
İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kısır kedi/köpekler çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonlarının etkisiyle çiftleştikleri görülebiliyor fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır. Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir.
Kısırlaştırma ile kızgınlık döngülerini kontrol eden hormonların üretilmesinden sorumlu olan yumurtalıkların alınması nedeniyle, kısırlaştırılan dişi kediler artık âdet görmeyecek veya kızgınlık belirtileri yaşamayacaktır.
Kızgınlığın bitiminden sonraki 3. gün operasyon için en uygun zamandır. Neden 3.gün peki? Son kızgınlıktan sonra ortalama 7. gün sonraki kızgınlık döngüsüne girmesi ihtimali yüksektir de ondan.
Kısırlaştırılmış kediler ara sıra olmak koşuluyla normal mama yiyebilirler. Ancak operasyon sonrasında kilo almaya daha yatkın hale geldikleri için sürekli olarak yemeleri kilolarında orantısız bir artışa sebep olabilmektedir.
Kedi ve köpeklere ameliyat sonrası giydirilen "Elizabeth yakası" olarak bilinen boyunluklara alternatif olarak nanoteknolojik malzemeyle iyileşme sürecini hızlandıran ve konforu artıran "Win-Pet" adlı medikal ürün geliştirildi.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Fiyatı 2023
Erkek kedi kısırlaştırma ücreti 1800 tl olmuş ancak yine anestezi, malzeme, ilaç ve konaklama ücretleri dahil değil. Erkek kedi sahipleri de 2300 tl gibi bir rakam düşünebilir.
Kedi kısırlaştırma ücreti kedinizin cinsiyetine ve veterineriniz tarafından önerilen ekstra destekleyici prosedürlere bağlı olarak değişecektir. 2022 yılını taban alarak söylemek gerekirse 1250 TL ile 1800 TL arasında değişmektedir.
erkeklik hormonlarinin %80'i testislerden, %20'si bobrek ustu bezlerden salgilandigi icin, kisir erkek kediler cinsel iliskide bulunabilirler ancak disiyi hamile birakamazlar, ayrica kizginlik stresine girip orayi burayi parcalamazlar, saga sola isemez ve o korkunc kokuyu salmazlar. ameliyat genel anestezi ile yapilir ...
Erkek kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 2- 3 gün içerisinde ayaklanır. Kastrasyon operasyonu sonucunda erkek kedilerinizin depresyona girme ihtimali de azalır çünkü artık çiftleşme isteklerinden ötürü acı çekmeyeceklerdir. Erkek kedileriniz artık daha mutlu, oyuncu ve huzurlu şekilde hayatlarına devam edebilirler.
Ücretsiz Kedi Kısırlaştırması Yapılır Mı? Evet dişi ve erkek kediler için ücretsiz olarak kısırlaştırma yapan yerler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak Hayvan Barınakları olarak bilinmektedir. Bulunduğunuz ildeki hayvan barınaklarını ile iletişime geçerek bu konu hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Evet. Randevu alınarak, Geçici Hayvan Bakımevlerimize getirdiğiniz sokak hayvanları için kısırlaştırma hizmeti verilmektedir. İlçe Belediyenizde Geçici Hayvan Bakımevi var ise aynı hizmeti ücretsiz olarak oradan da alabilirsiniz.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri