Operasyondan bir önceki gece 00:00'dan sonra mama yememesini sağlamak. Kediniz veya köpeğinizin ulaşabileceği yerlerde gıda maddesi bırakmamak. Kısırlaştırma operasyonuna gelmeden 6 saat öncesinde de su kabını kaldırmak gerekmektedir. İkisi de hayati öneme sahiptir!
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
İlgili 33 soru bulundu
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler
Operasyon sonrasında hemen beslenme planında değişime gitmemeniz, tam iyileşmenin gerçekleşmesi için gereken 7 - 10 gün içerisinde de aynı beslenme planına devam edilmesi operasyona bağlı bir komplikasyonun gizlenmesine engel olmak açısından önemlidir.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir. Fakat, dikişlerin alınmasından sonra da birkaç gün hastanın WinPet'i giymesi yarada skatrizan dokunun oluşmaması adına tavsiye edilmektedir.
Mümkün olduğunca dikişlerine temas etmemeli. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Ayrıca kedinizin ilk 24 saatte kusması olabilir, bu durum normaldir. Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir.
Kediler anesteziden kaç saat sonra yemek yer? Kediler anesteziden 12 saat sonra mama yiyebilir. Ancak bu duruma veteriner hekimin karar vermesi uygun olacaktır. Kediniz iştahsız ise ve mama yemek istemiyorsa, bu durum sizi endişelendirmemeli.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat).
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Veteriner hekime danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın. Kedinize en az 2 hafta banyo yaptırmayın. Çok kirlendiyse hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Kedinizin operasyon yarasına kesinlikle bir şey sürmeyiniz.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
ayrıca dikişleri zarar görür. Kediniz dışarı çıkan bir kedi değilse yıkamaya bile gerek yok aslında ama illa yıkayacaksanız bi 10 gün daha bekleyin çünkü dikiş olmasa bile 10 günde tamamen geçmiyor yarası enfeksiyon kapabilir. Ayrıca kediniz kendisini temizliyorsa şampuana gerek yok kesinlikle.
Kedilerin kısırlaştırılması ise alternatif bir çözümdür ancak kesin sonuç vermez. Çünkü operasyon sürecine bağlı olarak stres ya da endişe atakları gözlemlenebilir ki bu durumda da tüy dökülmesi artabilir. Bazı kedilerde ise kısırlaştırma işlemi sonrasında neredeyse hiç dökülme yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri