Anestezi sonrası minik dostunuzda halsizlik, kusma, iştahsızlık gibi durumlar gözlenebilir. Bu sizi endişelendirmesin. Yine her zamanki gibi kedinizin bağışıklık kuvvetlendiriciler kullanmanızı öneririm. Operasyon sonrasında kediniz kilo almaya elverişli olabilir.
Kısırlaştırma operasyonu için ilk 24 saat çok önemlidir. Ameliyattan kaç saat sonrasında kedinizin kendine geleceği, sağlık durumu ve bünyesine bağlıdır. İlk gün eve geldiğinizde kedi maması yenildiğinde kusma gerçekleşirse, mamayı kaldırın ve bir sonraki sabah az miktar olarak yeniden deneyin.
Kısırlaştırma sonrasında kediler, operasyon öncesine göre daha fazla kilo alma eğilimi gösterirler ancak bu düzenli veteriner hekim kontrolleri ve doğru beslenme planı ile kontrol altına alınabilmektedir. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedilerin kilo almaması için özelleştirilmiş mamalar tüketmeleri önerilir.
Bu nedenle kediler anestezi esnasında ya da uyandıktan hemen sonra midesindeki mamayı kusabilmektedir. Yutma refleksi yokken kusma meydana geldiğinde midede yer alan gıdanın akciğerlere kaçma riski bulunur. Bu da hayati tehlikeye neden olan aspirasyon pnömonisine neden olur.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Yakalık strese sokabilir bu süreçler normaldir ama yara hattının enfeksiyon kapmaması daha önemlidir. 14- 10-14 gün dikiş ve yakalık kalabilir. Bu süreçten sonra dikişler alınır.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
*Kedinizin kusmasından sonra ki 4 ile 24 saat arasında mama vermeyi kesin. *Az miktarda olacak şekilde sık sık su vermeniz midesini rahatlamasına yardımcı olacaktır. *Yemek vermeye başlanacağı zaman ise küçük porsiyonlar şeklinde sevdiği ve yağı az olan yiyeceklerden verebilirsiniz.
Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Bu süreçte verilecek su miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Tek seferde fazla su tüketimi kedinin midesinin bulanmasına ve tekrar kusmasına neden olabilir.
Kediler, özellikle de sokakta yaşayan kediler, sık sık kusarlar. Kedi kustuğunda, öncelikle onun ağzını temizleyin. Ayrıca, ona bol su içirmek de faydalı olacaktır.
Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası, kedinizin eski düzenine yani eski alışkanlıklarına geri dönmesi için en az 24 saat geçmesi gerekmektedir. Bu 24 saatlik zaman diliminde ise, sakin kalmanız oldukça önemlidir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Kısırlaştırma Sonrası Kedilerde Titreme
Kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım ise oldukça önemlidir. Kedinizi operasyon sonrası sıcak tutmanız gerekir. Bir an önce normal vücut sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kedilerde ameliyat sonrası görülen ağrı da titremelerine neden olabilmektedir.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilmektedir.
Siz farkında olmadan farklı bir besin veya alerjik reaksiyon gösterecek bir madde tükettiyse kedinizde kusma görülebilir. Ot ve bitki tükettiklerinde kusma durumu ortaya çıkabilir. Kedinizin mamasını sürekli değiştiriyorsanız midesinde sorunlar ortaya çıkabilir. Kuru mamadan yaş mamaya geçmekte kusmaya yol açabilir.
Bazı kediler, karın bölgesinde ağrı olduğunda huzursuz görünebilir veya yalnızca kıvrılıp yatar ve dertli görünür. Dikkat edilmesi gereken diğer işaretler kilo kaybı, iştahta değişiklikler, gaz, midede gurultu sesi veya dışkı yaparken zorlanmadır.
Kedinizin hangi nedenle kustuğunu onu gözlemleyerek tespit etmeye çalışmanız 48 saati geçmemelidir. 2 gün boyunca kusma sıklığını ve davranışlarını gözlemlediğiniz kediniz halen kusmaya devam ediyorsa çok ciddi bir sağlık sorunu var demektir ve hemen veteriner hekime danışmanız gerekir.
İlk kusmasında hemen önünden mamasını alın ve birkaç saat sonra çok az mama vererek deneyin. Kusmalar tekrarlayacak olursa veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz.
Kediler midede yiyecek bulunmasa bile kusmaya devam edebilir, bu durumda kusmuk berrak ila sarı renkli köpüklü bir ifrazat şeklindedir.
Yavru bir kedi altı saatte bir tuvaletini yapar. Yavru kedinizin yemek yedikten sonra veya suyunu içtikten sonra tuvaletini yapabilmesi için, uygun pozisyona getirerek genital bölgesini ve anüsünü nemli ya da yumuşak bir bezle nazik şekilde ovalamalısınız. Bu işlem kedinin ihtiyacı karşılanana kadar devam edilmelidir.
Kedinize ameliyat süresi üzerinden 24 saat geçmeden mama ya da su vermemelisiniz. Aksi taktirde kediniz verdiğiniz suyu ya da mamayı kusacaktır.
Kediniz kısırlaştırma operasyonundan sonra eve döndüğünde iyileşebilmesi için ona sakin, güvenli, sıcak ve yalnız kalabileceği bir alan yaratmış olmanız gerekir. Eve geldikten ilk 24 saat kediniz için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri