Çayın, parçalanmış sert dökme şekerin ağızda tutulmasıyla içildiği bu gelenek son yıllarda azalsa da varlığını hala koruyor. Gençleri saymazsak Erzurum halkı hala çayı kıtlama şeker ile içiyor. Kentte, bu geleneği sahiplenme de söz konusu. Erzurumlular kıtlama çayın kendilerine özgü bir gelenek olduğunu söylüyor.
Kıtlama Şekeri: Erzurum'da Çay Keyfinin Gözdesi
Keyifli anların ve molaların eşlikçisi olan çay, kimi insanlar tarafından şekerli içilir.
Şeker çok uzaklardan; okyanus kıyılarından önce gemilerle, sonra kervanlarla Erzurum çarşılarına gelene kadar çok pahalılaşmış olacağı için son derece kıt ve kıymetliydi. Kıtlama usulü, aynı zamanda şekeri ekonomik kullanmak demektir. Şeker ne kadar küçük ısırılır ve az şekerle ne kadar çok çay içilirse o kadar iyidir.
Kıtlama usulü, şekerden bir parça ağza alınarak ve üstüne çay içilerek olmaktadır. Şeker, çayı içtikçe ağızda yavaş yavaş erir. Bu sebeple Erzurum'da kahvehanelerde çayla birlikte şeker kaşığı gelmez.
Erzurum'un kültürel ögelerinden olan kıtlama şeker geleneği, 19. yüzyıla dayanmaktadır. Erzurum'da çay tüketilmeye başlandığı yıllarda şeker olmadığı için çayın yanında kuru dut, kuru erik gibi meyveler tatlandırıcı olarak kullanılıyordu.
İlgili 36 soru bulundu
Kıtlama, Erzurum ve çevre illerinde sıklıkla görülen bir çay içme geleneğidir. Geleneksel olarak bir çay içerken şeker, çayın içerisine eklense de bu bölgelerde Erzurum küp şeker, çayın içerisine atılmadan ayrı tüketilmesi ile bilinir.
Erzurum'da çay genelde , açık içilir (Çok fazla demlenirse çayın acıyacağı düşünülür. Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir.) Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.)
Çay ne şekersiz ne de şekerli, çay kıtlama içilir. Tabi limonu da ihmal edilmez" dedi. Erzurum'da genelde şekerli çay içilmediğini beirten Yücel Öztürk, "Erzurum'un öz çocukları kıtlama çay içmeyi bilir, dışarıdan gelenler pek bilmez. Biz şekeri bardağın içine atıp tatlı çay içmeyiz.
Erzurum'da halkın ortak noktası olan ve sudan çok tüketilen çay, kıtlama şekerle içiliyor.
Yapısı itibariyle çayla birlikte ağızda ağır ağır erir. Genellikle çok büyük bloklar halinde olan şeker, taka tuka ismi verilen bir makine ile kırılarak kıtlama şeker haline getirilir. Taka tuka isimli şeker kırma makinesi, yerel esnaf arasında şeker makası olarak da bilinir.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Cırılmah - Cırılmak: Aşırı yüksek bir sesle bağırmak ya da ağlamak, ağlamanın giderek son haline gelmesi.
ERZURUM KITLAMA ŞEKER 4 KG
Başta Erzurum ilimizde olmak üzere, Doğu Anadolu Bölgesi ve Artvin'in bazı ilçelerinde çaya şeker karıştırılmaz bunun yerine küp şekerden kırılan şeker ağızda eritilerek çay içilir. Erzurum'un vazgeçilmezleri arasında bulunan bu gelenek 19. yüzyıldan gelmektedir.
Çay, İran'ın pek çok bölgesinde yanında nabat denilen şekerlerle servis ediliyor.
Çay, Afyonkarahisar ilinin ilçesi. İç Ege bölgesinde; Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği güzergâh üzerinde yer alan Çay ilçesi, doğuda Sultandağı, güneyde Yalvaç, batıda Şuhut ve Afyonkarahisar, kuzeyde Bolvadin'le çevrilidir. İl merkezine 48 km uzaklıkta bulunan ilçenin yüzölçümü 830 km²'dir.
Ziraat Mühendisi Osman Baykal, çaydaki boya maddesinin basit bir deneyle ortaya çıkarılacağını belirterek, "Bir bardak soğuk suya bir tutam kuru çay koyuyoruz. Kaliteli çayın hemen suya renk vermemesi gerekiyor. Eğer kuru çay suya temas ettiğinde anında renk vermeye başlıyorsa. Bu çayda boya vardır" dedi.
barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
Çay mümkün olduğu kadar yemeklerden sonra tüketilmelidir. Yemekle birlikte tüketilmesini ise tavsiye etmiyoruz. Günlük beslenmemiz sağlıklı ve dengeliyse çay; sudan sonra, su ihtiyacımızın tamamlanmasında iyi bir alternatif olabilir.
[1] küçük parçalara ayrılmış şekeri ağızda tutarak çay içme biçimi, kırtlama.
- Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur. ZARARI VAR MIDIR? Aşırı ve bilinçsiz tüketildiğinde her besin gibi çayında zararı vardır. Özellikle kandaki demir emilimini engeller.
Gece Çay İçmek Kilo Aldırır Mı? Gece ya da gündüz çay içmenin kilo almaya bir etkisi yoktur.
Çayın içerisindeki antioksidan vücudu güçlendirir. Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin adeta yok eder. Kemik ve diş sağlığı için etkili olan siyah çayın tam faydasını elde etmek için şekersiz tüketilmelidir. Gün içerisinde şekersiz tüketilen çay vücudun su dengesini korur.
Bir süre Erzurum'da kalan Evliya Çelebi: Erzurumlular, genelde sağlam vücutlu, sıhhatine düşkün, orta boylu, zinde, yaşlı ve genç insanları ile hepsi yiğit ve gürbüz kimselerdir. Çok kuvvetli bünyeye sahiptirler.
Erzurumluların, çoğunlukla bir Oğuz Boyu (Doğu Oğuz Türkleri) oldukları ifade ediliyor.
Limonlu Çayı (antik grek:Lamos, Latin: Lamus), Toroslardan kaynağını alan, Mersin ili sınırlarında bulunan çay. Karaaydin yöresinde Yüğlük Dağından kaynağını alır, Aksıfat Deresi ile birleşir Limonlu'da Akdenizi dökülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri