Kur'an Allah kelâmı olup mahlûk değildir; hem lafzı hem de mânası Allah'ın zâtıyla kāim olup kadîmdir. Kur'an Allah'ın kelâmı, dolayısıyla O'nun sıfatı olduğundan hangi cümle içinde kullanılırsa kullanılsın ve ne şekilde ifade edilirse edilsin, ister yazılsın ister telaffuz edilsin mahlûk değildir.
Kur'anın maddi ve mahluk olan yönü ki, şu anda elimizde mevcut olan Kur'anların kağıdı, mürekkebi, kabı, sesi, mahreci ve kılıfı gibi gözle görülüp, kulakla işitilen ve elle tutulan şeylerdir. b. Kur'an'ın manevi ve İlahi bir sıfat olan Kelam ile ilgili olan yönü. Bu yönüyle Kur'an mahluk değildir.
Ehl-i sünnet alimlerinin ittifakıyla Kur'an mahluk değildir.
Kur'an'ın yaratılmış olmaması, onun Allah'ın ezeli bir sıfatı olan kelamı olmasından ötürüdür. Yoksa, Kur'an'ın yazıldığı kağıtlar, onun üzerine yazılan yazılar, ağzımıdan çıkan sesler elbette mahluktur.
Bu kelam-ı ilahi olan Kur'an mahluk değildir. Allahü teâlânın, başka sıfatları gibi, ezeli ve ebedidir. Kur'an-ı kerim, Allahü teâlânın kelamıdır, mahluk yani, sonradan yaratılmış değildir.
İmam Buhari'nin bu konudaki görüşleri gayet açık ve nettir: Kuran-ı Kerîm Allah kelâmı olup mahlûk değildir. Zira kelâm Allah'ın zatından ayrılmayan bir sıfattır.
İlgili 16 soru bulundu
Görüş: Kur'ân, Allah'ın kelâmı olup mahlûk değildir. Hem lafzı hem de manası Allah'ın zâtıyla kâim olup kadîmdir. Kur'ân, Allah'ın kelâmı, dolayısıyla O'nun sıfatı olduğundan hangi cümle içinde kullanılırsa kullanılsın ve ne şekilde ifade edilirse edilsin mahlûk değildir.
Akaid ve kelam; Ebu Hanife'ye göre Kur'an mahluk (yaratılmış) değildir. Bu anlamda Kur'an ne O'nun kendisidir, ne de ondan başkasıdır. Arapça metin ise mahluktur. Fıkıh; Ebû Hanîfe, fıkıh meselelerinin çözümünde belli bir usul belirleyen ve bunu sistemleştiren ilk İslam bilginidir.
"Mahluk" kelime ve terim olarak yaratılmış, yoktan var edilmiş olan eşya demektir. Eşya burada yaratılmış olan bütün varlıkların genel ve ortak bir ismidir. Yani Allah'ın Zat-ı Akdes'i, sıfatları ve isimleri dışında her şey istisnasız mahluk ve yaratılmıştır.
Risale-i Nur, 2014 yılının Nisan ayında kötü dini oluşumlar tarafından sadeleştirmesi ve eser üzerinde tahribatı engellemek üzere eser üzerindeki tüm haklar Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen bakanlar kurulu kararı çıkarıldı. Kararın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Kur'an lafızlarının ve bunları okumanın mahlûk olduğunu kabul edenlere verilen ad. Kur'an'ın yaratılmış olup olmadığı konusundaki tartışmaları ifade eden kelâm terimi.
Mâtürîdî'nin Kur'an İnancı
Kur'an, Allah kelamı olup, mushaflarda yazılı, kalplerde mahfuz, dil ile okunur ve Muhammed'e indirilmiştir. İnsanların Kur'an'ı teleffuzu, yazması ve okuması mahluktur fakat Kur'an mahluk değildir.
O halde İslam? a göre Hz. İsa kelam olduğuna göre, kelam da mahluk olmadığına göre Hz. İsa da mahluk değil.
Değerli kardeşimiz, Sünnet olmak Kur'an'da yer almamıştır.
Kur'ancılar, Kur'an'ın dini kanun ve İslami rehberlik için tek kaynak olduğunu savunur, bununla birlikte hadis ve sünnet gibi dış kaynakları kabul etmezler.
Kur'an (Arapça: القرآن / el-Kur'an) veya yaygın kullanılan adıyla Kur'an-ı Kerim (قُرْآنِ کَرٖیمْ), Müslümanlara göre, yaklaşık 23 yıllık bir süreçte ayetleri Allah tarafından Cebrâil adındaki melek aracılığıyla Muhammed'e parça parça vahiyler hâlinde indirilen bir kutsal kitaptır.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
Hutuvat-ı Sitte'yi basan ve dağıtılmasında Said Nursi'ye yardım eden kişilerden biri de Eşref Edip Fergan'dır. İstanbul kamuoyunu etkisi altına alan ve İngilizlere karşı çok sert bir dille yazılmış olan Hutuvat-ı Sitte Risalesi sonrası İngiliz Başkumandanı tarafından Said Nursî hakkında idam kararı alınmıştır.
Boyun eğmemek, bugünkü tabirle sivil itaatsizlik anlamındadır. Yani Üstad hiçbir zaman o dönemde tatbik edilen keyfi ve gayriislami kanunlara uymamıştır. Bu uymamanın cezası olarak da hapis ve sürgün hayatı yaşamıştır. Yani Üstad Hazretleri idam edilmemiştir; ama idamdan daha ağır bir sürgün ve hapis hayatı çekmiştir.
Matbaanın yaygınlaşması ve yazının kolaylaşmasından dolayı, revaçta olan şey Nurları okumak ve tebliğ etmektir. Bu zamanda Risale-i Nurlar ile meşgul olmak, onu okumak ve anlatmak en mühim bir vird, en önemli bir ibadettir.
- Allah'a ait olan fiiller de elbette mahluk değildir. Onların tecellileri olan varlıklar mahluktur. Allah'ın onları yaratması, rızık vermesi, diriltmesi, öldürmesi gibi fiiller demektir.
Cevap: Sayısı en çok olan mahluk meleklerdir.
Mahluk, lügat manasıyla “yaratılan, sonradan meydana gelen, hadis” gibi manalara gelir. Mahlukun ne demek olduğu açıktır. Kur'ân kelimesinin manasına girmeden önce ise, “kelamullah”tan, yani Allah'ın ﷻ kelam sıfatından bahsetmek gerekir.
Muhammed (asm)in tebliğ ve tebellüğu söz konusudur. Vahyin asıl sahibi olan yüce Allah, Kur'an'ı Hz. Cebrâil vasıtasıyla Hz. Muhammed (asm)'e indirmiştir.
Bu görüşte olanlara göre, büyük günahı işleyen kimse kâfir değil; günahkâr mü'mindir. Onun hakkındaki son hüküm Allah'a aittir. Onu isterse affeder, isterse cezalandırır. İşte bu görüşlerinden dolayı Ebu Hanife de yanlış olarak Mürcie arasında zikredilmiştir.
Hicrî 150/767 yılında Bağdat'ta vefat eden Ebu Hanife'ye dönemindeki alimler arasında önemli bir konuma sahip olması, yeni bir çığır açması, pek çok alimin onun yolunu benimsemesi gibi sebeplerle “İmam-ı Azam” lakabı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri