Ben aldırılabilir mi? Yüzünüzde ya da vücudunuzun görünür bir yerinde sizi rahatsız eden bir beniniz varsa, bunu aldırabilirsiniz. Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Dermal ya da epitermal olan cilt yüzeyinde ya da yüzeye yakın benlerde lazer tedavisi kullanılabilirken, lezyonların derin köklerinin olması durumunda, cilt kanserine cerrahi yöntemler uygulanmalıdır. İyi huylu benlerin alınmasında tek seans lazer tedavisi uygulanmakta ve ciltte herhangi bir iz kalmamaktadır.
İyi huylu olduğuna emin olunursa, ben cerrahi olarak veya lazer ile alınabilir. Eğer kötü huylu olduğu konusunda bir şüphe varsa doktorunuz kesin tanı için önce biyopsi önerebilir. Biyopsi ile kesin tanı koyduktan sonra benin alınması daha uygun olur. Görüldüğü gibi kötü huylu benlerin de alınması gereklidir.
Hangi Benler Lazer ile Alınır
Ciltten kabarık olmayan, yüzeysel benlerde lazer tedavisi tercih edilir. Lazer ile ben tedavisi yapılabilmesi için benin kesinlikle iyi huylu olması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Genellikle benler çıkarıldıktan 1 ay sonra tekrar ortaya çıkabilir.
Bazı kişiler lazerle ben aldırma zararlı mı diye sorabiliyor. Bu işlemin sağlığınıza herhangi bir zararı yoktur. Uzman doktor gözetiminde yapıldığı sürece herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacaktır.
Benler, karakteristik özelliğine bağlı olarak radyofrekans ablasyonla ya da cerrahi kesi ile çıkarılabilir. Bazı benler lazerle de çıkarılabilir, ancak genellikle bir seanstan daha fazla işlem yapmak gerekebilir. Ben alma işlemi 5 ila 10 dakika arasında sürer ve tek ziyarette yapılabilir.
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Eğer sağlık durumunuz elverişliyse ve geçmişinizde ben aldırma işleminin uygulanmasına yönelik bir sıkıntı yoksa rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Ancak yine de ciddi bir durum teşkil etmeyen, estetik amacı ile yapılan ben aldırma işlemlerinde 18 yaşını olunmasını öneriyoruz.
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Dikkat çeken benlerin dermatoskop ile incelenmesi gerekiyor
Doğuştan olan benler konjenital nevüs olarak adlandırılmaktadır. Konjenital benlerin 20 cm'den büyüklerine dev konjenital nevus adı verilmektedir ve doğumsal benler arasında sadece dev konjenital nevuslar tehlikelidir. Zamanla kanserleşme riski yüksektir.
Benlerdeki en büyük tehlike bunların bir kısmında kanserleşme riski olmasıdır. Malign melenom denen ben kanserleri en tehlikeli ve en hızlı yayılan kanserlerdir. Bunlar kanserleşme eğilimi olan benlerden kaynaklanabilir. O nedenle benlerin bir an önce alınması yararlıdır.
Benler, deri üzerinde ve altında bulunan melanosit hücrelerinde oluşan, aşırı melanin birikiminden ötürü siyah veya buna yakın renklerde görülen deri hasarlarıdır (lezyon). Oluşumunun sebepleri genler, aşırı morötesi ışığa maruz kalmak ve hormonal değişimler olabilir.
En yaygın olan sebep ise güneş lekesi olarak çıkmasıdır. Örneğin, açık tenli ve renkli gözlü kişilerde ben çıkma olasılığı daha fazladır. Güneşten çabuk etkilenirler ve bu sebeple de vücutlarında özellikle de yüzlerinde benler oluşabilir. Ama tabi bütün benler de zararsız olacak değildir.
Hassas ciltlerde özellikle gün ışığı dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Güneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ışınları ile cilde temas etmesi ile melenosit hücrelerinin artması ortaya çıkar. Bu durumda ben artışına ve koyulaşmasına etken olmaktadır.
Çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazıların da rengi açılır.
Lazer tedavisiyle alınan benlerde işlem sonrası ben bölgesinde kahverengi bir pullanma görülmektedir. 3 – 5 gün sonra bu pullanma dökülmekte ve yerini pembeliğe bırakmaktadır. Pembelik de zamanla geçip, iz bırakmadan iyileşme gösterir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Tıbbi olarak nevus adı verilen benlerin zamanla çapı büyüyebilir, yaşlandıkça yenileri çıkabilir. Ayrıca güneş ışınlarından korunmamaya, hormonal etkilere ya da yaşlanmaya bağlı olarak çıkan, deri ile aynı yükseklikte, kahverengi deri lezyonları olabilmektedir.
Sağlığa olumsuz zararı olmadıkları için tedavi edilmelerine gerek yoktur; ama bazen bulundukları yerden alınmaları gerekebilir. Toplumda bir cilt rahatsızlığı olarak düşünülmeyen benlerin bazı çeşitleri risk taşıyabilir. Böyle bir durumda; ilgili benlerin alınması zorunlu olabilir.
Kabarık benler cilt ile aynı düzeye gelene kadar cihazla işlem yapılır. İşlem sonrasında belli belirsiz küçük bir iz kalır, sohbet mesafesinden belli olmayacak düzeydedir. İlerleyen zamanda ise bu izde ortadan kaybolabilir.
Benlerde lazer tedavileri 6-8 hafta ara ile 1-2 seans uygulanmaktadır. Büyük ve pigmente yani koyu renkli benlerde 2. seanslara ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak seanslar yani lazer uygulaması bittiğinde ben tekrar oluşmaz.
Lazerle ben aldırma işlemi birkaç dakika süren, tehlike arz ettirmeyen bir işlemdir. Ben sildirme veya ben aldırma olarak bilinen bu tedavi yöntemi için cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Ben aldırmalar doğrudan ben aldırma yaptırmak isteyenlere başarılı bir şekilde uygulanır. Ben aldırmak için kurumsal kimlikli güzellik merkezine başvurulabilir. Bu klinik merkezi tarafından her türden benler kolayca aldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri