Bu bitkinin Stapelia, Orbea, Huernia, Piaranthus ve Tavaresia cinsleri güzel çiçeklere sahip olmaları nedeniyle süs bitkisi olarak yetiştiriliyorlar. Etrafa yaydıkları çürük et kokusu nedeniyle leş bitkisi olarak bilinirler.
Deniz yıldızı şeklindeki çiçekleriyle tanınan Leş Kaktüs, bu türlerin genel adıdır. Çiçeklerinin kötü kokmasından dolayı “Leş (Carrion)” adını almıştır.
Sıcak ortamları seven bir bitki olduğu bilinmektedir. Uzun süre olmamak kaydı ile direk güneş ışığında kalabilir. Az sulama ve az bakım ile çok güzel çiçekler açar. Leş kaktüsü bakımı son derece kolay olan bir bitkidir.
Yaz ve bahar aylarında bordo renkli çok güzel çiçekler açar. Çiçekleri kötü koktuğu için halk arasında "Leş Kaktüsü" olarakta bilinir.
Leş kaktüsü çiçeği, Apocynaceae familyasına ait bir türdür. En güzel çiçeklere sahip çeşitleri ise stapelia, orbea, huernia gibi türleridir. Leş kaktüsü türleri yetiştiği coğrafyanın özelliklerine göre farklı şartlarda yetişir. Genellikle yaz aylarında çiçeklenen kaktüsler hızlı büyüme gösterir.
İlgili 36 soru bulundu
Her evde balkonda yada bahçede bulunması gereken bitkilerden birisi de dilimize leş kaktüsü olarak geçen stapelia türleridir. Rengarenk ve çok zarif çok dikkat çekici çiçekleri ile ön plana çıkar ve etrafını güzelleştirir. İşte bu güzel aslı bir skulent türü olan, leş kaktüsü kolaylıklar çoğaltılabilir.
Ziraa kaktüsler fazla suyu, fazla nemi kesinlikle sevmezler. Fazla sulama ve nem kaktüslerde anından yumuşa başlatır. Bu durumda yapmanız gereken kaktüsleri hemen toprağından çıkarmak ve kuru bir zemin üzerinde 5-10 gün bekletmektir.
Ana vatanı Güney Afrika'dır. Adi kaktüslere benzerler. Yıldız şeklinde çiçekler açarlar. Çiçek açtıklarında ortaya kokuşmuş bir et, hayvan ölüsü kokusu yayarlar.
Kaktüs çiçeğinin anlamı genel olarak; sadakat, dayanıklılık, mücadele, savaş gibi anlamlarla yorumlanır. Kaktüslerin bakım istemeyen çiçekler olması, yapraklarındaki sulardan kendisini beslemesi, kaktüslerin mücadele eden ruhunu temsil eder.
Kaktüs tohumlarının ekimi yıl boyunca kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak yılın en soğuk ve en sıcak aylarında kaktüs tohumu ekimi önerilmemektedir. Kaktüs tohumlarının en iyi şekilde çimlenmesi için ilkbahar ve sonbahar ayları en iyi dönemdir.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Kaktüs yetiştirilirken ilkbahar, yaz ve güz mevsimlerinde haftada bir olarak düzenli sulama yapmak gerekir. Kış aylarında ise uzun güncel boyunca kaktüs suya gereksinim duymaz. Bu açıdan 3 ay boyunca susuz olarak canlı kalabilir.
Kaktüsler genelde çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüsler fazla suyu sevmezler, çürümelerine neden olur. Su istedikleri zamanlar büyüme dönemleri olan Mart- Ağustos ayları arasıdır. Bu aylar arasında kaktüslerinizi sulayabilirsiniz fakat sulama yaptığınızda hava mutlaka güneşli ve sıcak olmalı.
Leş kaktüsleri yaklaşık olarak 30 ila 50 santimetre arasında büyür.
Kaktüsler senede bir kez çiçek açar. Açan çiçeğin ömrü ise 3- 4 hafta arasında değişmektedir. Bu sürenin sonunda çiçekler dökülür ve bir sonraki seneye hazırlık yapar.
Bu görüntünün sebebi kök çürümesidir. Aşağıdan yumuşamaya ve sararmaya ve de sonrasında kahverengiye dönmeye başlayan kaktüsün kökleri çürümüş demektir. Kaktüslerde kök çürümesinin sebebi de genellikle fazla sulama veya yanlış toprak seçiminden dolayı toprağın nemi fazla tutmasıdır. Yani yine sulama sorunlarıdır.
Son dönemlerde sıkça talep göre dikensiz kaktüsler 'skulent' olarak adlandırılmaktadır. Kaktüslerin doğal ortamı çöl olsa da evlerde daha uzun yaşamaları ve çürümemeleri için evde de bakılabilecek halde üretildiklerinden güneşe direkt olarak maruz kalmaları halinde tepki verdikleri görülmektedir.
Kaktüs denilince akla soğuk hava şartlarına dayanıklı, dikenli bazen de hoş renkte çiçekli bir bitki gelir. Çeşitli bitki ve dekoratif malzeme ile birbirinden güzel tasarımların temel parçası olan kaktüsler, hem kendi eviniz için tercih edebileceğiniz hem de sevdiklerinize hediye edebileceğiniz çiçeklerden biri.
Kaktüsün evdeki negatif enerjiyi temizlediği bilinmektedir. Eğer iç mekanda pozitif bir enerji oluşturmak istersen her odaya kaktüs bırakabilirsin. Henüz bilimsel bir çalışma olmamasına rağmen kaktüsün radyasyonu temizlediğine dair de ifadeler yer alıyor.
Nem, kaktüslerde yumuşama başlatır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey, kaktüsleri toprağından çıkarmak ve kuru zeminde 5-10 gün arası bekletmektir. Kaktüsün bol suya ihtiyacı yoktur. Ancak düzgün büyümesi için düzenli aralıklarla su verilmesi gerekir.
Koyu turuncu renkte çiçekler açmakta olup, oldukça dekoratif çiçek yapısına sahiptir. Tüm sezonu çiçekli geçiren bu kaktüsün dikenleri yumuşaktır ve diğer kaktüs dikenleri gibi batmaz. Yaz aylarında bol sulanır ise güzel gelişim göstermektedir.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Yılan kaktüsün sağlıklı bir yavrusunun dipten döndürerek koparılması gerekir. Yavrunun boyunun uzun olması önemlidir. Küçük parçalarla üretim yapıldığı zaman, bitki geç yavru verir. Uzun bir kaktüs parçasında gövdeden yavrular patlamaya başlar.
Eğer kaktüs toprağı kalitesiz olursa bitki yeteri kadar beslenemez. Kaktüs ışık almayan gölge bir yerde kalırsa büyüyemez. Çok fazla güneş ışığına maruz kalması ise bitkiyi yakabilir, bu durumda sararmalar ve çürümeler başlar. Kaktüsün saksısı çok küçük olursa kökleri sıkışır ve büyümesi durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri