Tansiyon atardamarların içindeki basınçtır. Bu basınç fazla olursa tansiyon yükselmesi, az olursa düşmesi meydana gelir. Başta beyin olmak üzere tüm vücudun hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için büyük tansiyonun 90 mmHg ile 120 mmHg; küçük tansiyonun 60- 90 mmHg arasında olması gerekir.
Düşük Tansiyon Nedir? Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Büyük tansiyon 12-13 arası normal, 13-14 arası yüksek normal, 14'ün üzerinde ise hipertansiyon hastası olarak kabul ediliyorsunuz.
Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
Baş dönmesi, bayılma, baygınlık hissi, halsizlik, göz kararması gibi belirtilerle birlikte tansiyon değeri 90/60 mmHg'nin altında olursa buna düşük tansiyon denmektedir.
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Kan basıncının özellikle ileri yaştaki bireylerde fazla düşürülmesinin kalp, beyin, böbrekler gibi hayati organların kanlanmasına, dolayısıyla beslenmesini bozabileceğine işaret eden Altok, ''60 yaşın üstündeki bireylerde kan basıncı 150 / 90 mm Hg'nın üzerine çıkmadıkça tedavi önerilmemektedir.
Tuzlu ayran, turşu, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketilmesi düşük tansiyonun yükselmesini sağlar. Yeterli sıvı tüketimi: Vücudun gün içerisinde kaybettiği sıvının yerine konulması için kaybedilen sıvı kadar ya da daha fazla içeceğin tüketilmesi gerekir.
Normal tansiyon değerleri ortalama olarak 120/80 mmHg civarındadır. Bu ölçüm 12'ye 8 şeklinde de ifade edilir. Doğru bir kan basıncı ölçümü elde etmek için en az üç ayrı zamanda ölçüm yapılır ve iki veya daha fazla kan basıncı ölçümünün ortalaması dikkate alınır. Kan basıncı ölçümünün kesinliği, teşhis için önemlidir.
Düşük tansiyonun birkaç belirtisi vardır. Bunlar baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk, kafa karışıklığı, bayılma ve bulanık görme içerir. Düşük tansiyonu olan kişiler genellikle sersemlik veya baygınlık hissederler. Ayrıca kendilerini zayıf ve yorgun hissedebilirler.
Kan basıncının 90/60 mmHg değerinin altında ölçülmesi, düşük tansiyon olarak isimlendirilir. Hipotansiyon olarak tanımlanan bu durumun tipleri arasında en çok görüleni ortostatik hipotansiyondur. Ortostatik hipotansiyon gelişimi sırasında, gözlerde kararma, sersemlik ve bulantı gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
Stabil kalp damar hastalığında, kalp yetmezliğinin önlenmesinde, kalp yetmezliği olanlarda, kronik böbrek hastalığında, şeker hastalarında tansiyon 130/80'den az olmalıdır. Bakıma muhtaç olmayan yaşlılarda (65 yaş üstü) büyük tansiyon ortalaması 130 mm Hg veya daha fazla ise tedavi önerilir.
Nabız basıncı, bu iki değer arasındaki farktan oluşur. Örneğin tansiyonu 120/80 olan birinin nabız basıncı 120-80=40 mm Hg'dir. Yetişkinlerde nabız basıncının 40-60 aralığında olması normal kabul edilir.
Uzun süre içinde, yavaş gelişen tansiyon düşüklüğü çok ciddi problemlere yol açmazken, tansiyonun aniden düştüğü vakalarda hayatı tehdit edebilecek durumlar ve ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.
SBÜ Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Son yıllarda kaya tuzunun hipertansiyona yol açmadığı ve tuz kısıtlaması yapılan hipertansiyon hastaları tarafından tüketilebileceği yönünde yorumlar yapılmaktadır. Bilindiği gibi, aşırı tuz tüketimi hipertansiyon ile ilişkisi bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır.
Limonlu su tüketmek kan basıncını düşürerek felç ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri