Yeşil çay, siyah Frenk üzümü yağı, zencefil gibi besinler, H. Pylori büyümesini engellediği ve ülser çeşidine bağlı olarak hastalığın ilerlemesini engelleyebilmektedir.
Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve antibakteriyel özelliği ile bilinen yeşil çay, midede ortaya çıkan yaraların hızla iyileşmesinde ve mevcut durumun düzelmesinde önemli rol oynuyor. Her gün düzenli olarak bir veya iki bardak yeşil çay içmek ülser tedavisinde önemli.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Yeşil çay tüketmeniz de gastritinize iyi gelecek önerilerden biridir. Ronnefeldt'in, Huckleberry Friend ve Ginger Twist çaylarını rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Uykusuzluğa iyi gelen aynı zamanda uyku kalitesini de artıran papatya çayı, diyare (ishal) ve mide ülserine karşı koruyucu etki gösterebiliyor.
GASTRİT VE REFLÜ ŞİKAYETİNİZ VARSA DİKKAT!
"Sindirim sistemine faydalı olan bitki çaylarının en başında nane gelmektedir. Rezene çayı, anason çayı, kekik çayı da sindirimi ve hazmı kolaylaştırır.
Ülser bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu önerisi olan karnabahar suyu kürü şöyle yapılır: 200 gram karnabahar, kaynamakta olan 400 gram suyun içerisine konulur ve 15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Altı kapatıldıktan sonra yarım saat üstü kapalı olarak demlenmeye bırakılır. Sonra karnabaharlar içinden alınır.
Çilek, kiraz, elma, böğürtlen, yaban mersini; yüksek oranda antioksidan içermesiyle iyileşmeye katkı sağlayan meyveler olarak listede yer almalıdır. Probiyotik bakımdan zengin besinler; kefir, yoğurt, ayran sindirim sistemini düzenleyerek ülserin iyileşmesine katkı sağlar.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur. Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Yoğurt: Yoğurt, bağırsak florasını normale çevirmek ve midedeki asit- baz dengesini korumak için mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden birisi. Gastrit ve ülser hastaları az yağlı veya yağsız yoğurtları tercih etmeli.
Tüketilen yiyeceklerin hijyenine de son derece dikkat edilmelidir. Sigara, alkol ve çay gibi maddelerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yumurta, tereyağı, haşlanmış balık ve sebze püreleri gibi gıdalar ile beslenme tercih edilmelidir.
C vitamini takviyesi ve farmakolojik dozlarda C vitamini tüke- timi sonucunda, peptik ülser yaralarının kanamasının azaldığı ve H. pylori eradikasyonun geliştiği bildirilmiştir (6). C vitamininin biyoyarlanımı H. pylori enfekte kişilerde azal- maktadır.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Dünyaca ünlü bilim adamları günde en az iki şişe maden suyunun Alzheimer Gastrit ve Ülser gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir. Tahin Tryptophan içermektedir. Bu amino asit türü, vücutta serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar.
Kabızlık gibi sorunları çözmede etkili olan maydanoz ayrıca mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü gibi günümüzde yaygın olan rahatızlıkların yaşanmasını engeller.
Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır. Asitli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Kahve ve çay tüketimi normal sınırlarda tutulmalı.
Çiğ sebzelerden hazımsızlık ve şişkinlik yapabilecek besinleri (turp, roka, domates gibi asitli sebzeleri) tüketmeyin.
Ülsere neden olan bakterilerle mücadeleye yardımcı olduğu düşünülen rezene çayı, hastalığın belirtilerini hafifletebilir. Akşam yemeğinden sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissi verir.
Reflüye iyi gelen çaylar arasında; rezene, papatya, zencefil bulunmaktadır. Bunları özellikle yemekten sonra ılık bir şekilde tüketirseniz daha faydalı olduğunu görürsünüz.
Mide sorunlarına iyi geliyor
Mide suyunu emen leblebi, bu özelliğiyle mide yanması başta olmak üzere birçok mide rahatsızlığına iyi geliyor. Reflü üzerinde dahi hafifletici etkileri olduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri