Küçürek öykülerin diğer ismi minimal öykülerdir. Bu tür edebi yazıların en belirgin özelliği anlatılmak istenilen olay örgüsünü kısa şekilde ifade etmesidir. Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür.
Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır.
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Hikâyelerde bireyin toplumsal ilişkileri çevresinden soyutlanarak gösterilir. KÜÇÜREK (MİNİMAL) HİKÂYE TÜRÜ: Resim, sinema gibi sanat dallarında ortaya çıkan minimal yaklaşım, hikâye türünü etkilemiştir. Bu etkileşimin bir sonucu olarak 20. yüzyılın sonlarında küçürek hikâye ortaya çıkmıştır.
Bu gün iki yüz elli ile beş yüz sözcük arasındaki metinleri pek çok edebiyat eleştirmeni kısa öykü olarak adlandırma eğiliminde. Ama bu kadarını bile fazla bulanlar var. Kimileri ise küçürek öykü adıyla üst sınırı 100, alt sınırı ise 15-30 sözcükle sınırlamaktadır (Korkmaz 2011b: 14).
İlgili 22 soru bulundu
Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır. Öyküde, olayın geçtiği yer sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur.
Küçürek öykü, dünya edebiyatında yaygın bir tür hâline gelmiş, özellikle kuramsal açıdan araştırmalara konu edilmiştir. Türk edebiyatında 1980'li yıllardan itibaren kendini gösterdiği bilinmektedir.
Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır. Küçürek hikâyenin üç önemli belirleyici özelliği vardır: Kısalık, yoğunluk ve birlik. Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker.
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
Türk edebiyatında ise kısa yazılan metinler olarak tabir edilir. Bu hikâye türündeki en büyük fark ise karakter veya yerler ilgili bilgilerin çok sık geçmemesidir. Öykünün bir alt sınıfı olarak ifade edilen minimal (küçürek) hikâye, günümüzde birçok kişi ve yazar tarafından da tercih edilir.
postmodernizmin, küçürek öykü üzerinde nasıl bir tesire mazhar olduğunu gösteren eserleri bulmaktı.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Kısa bir anlatıdan bir öykü oluşturma çabası olan küçürek öykü, mesaj, öğüt, eğiticilik gibi didaktik gayelerin dışında bir anlatıma sahiptir. Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar.
Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Hikaye Unsurları Nelerdir? Hikaye genel olarak 6 tane unsurdan meydana gelen bir tür olmaktadır. Bu unsurlar kişiler, olay örgüsü, zaman, mekan, anlatıcı ve bir de hikayenin anlatıldığı bakış açısı olmaktadır. Kişiler unsuru hikaye de yer alan karakterlerin varlığını göstermektedir.
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir. Durum hikayelerinde olay örgüsünün önemi azaltılmıştır.
En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür. Hikâyelerin alt dalı da denilebilir. Bu hikâyeler kısa olmaları sayesinde, özellikle davranış değiştirme ve doğru düşünceleri aşılama konusunda fayda sağlamaktadır.
1 Bu öğelerden bazıları şunlardır: “1. Küçürek öykü, klâsik hikâyenin uyduğu serim, düğüm, çözüm fikrinden uzak yapıda bir kuruluşa sahiptir.
Mustafa Kutlu, 1970'li yılların ardından Türk hikâyesinin öncü kalemlerinden biri olmuştur. Kutlu, günümüze kadar yazdığı hikâyelerinde, kullandığı dil, üslup, işlediği konular itibariyle kendine ait bir hikâye dünyası oluşturmayı başarmıştır.
3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Hikayenin Genel Özellikleri
Zaman ve olaylar ufak kesitler ile ifade edilir. Roman ile karşılaştırıldığında romana göre zamanı ve yer kavramı sınırlıdır. Olaylar kahramanın etrafında oluşur ve genellikle kahramanların fiziksel tasvirleri yapılır. Her hikaye mutlaka bir olay veya duruma dayanır.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri