Büyük marketlerden kolayca temin edebileceğiniz şeffaf renkli bir sirke olan beyaz sirkeyi küf olan tüm alanların üzerine dökün. Uzunca bir süre bekletip sirkenin bu alanların üzerinde kurumasını sağlayın.
Beyaz sirke kullanarak rutubeti gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Çünkü küf ve çürümenin neden olduğu kokuları beyaz sirke ile ortadan kaldırmak mümkündür. Bir sprey şişesinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı nemli bir odaya hava spreyi olarak püskürtün ve kurumasını bekleyin. Köşelerde oluşan nemli noktalara direkt olarak da uygulayabilirsiniz.
Duvar ya da tavanda küf oluşumunun olduğu bölgeyi kuru bir bezle nem ve küf tamamen temizlenene kadar silin ve daha sonra bu bölgeyi zımpara ile kazıyın. Zımparalama işleminin ardından çamaşır suyu döktüğünüz ıslak bir bezle duvarı silin. Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Açık Renkli Giysiler için Küf Lekesi Çıkarma Tavsiyeleri
Beyaz giysiler için, küf çıkarıcı olarak klorlu ağartıcı kullanmanız birçok durumda etkili olacaktır. Klor içermeyen ağartıcı kullanmak daha güvenlidir, ama etkisi daha azdır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Küflenen gıda yumuşak yapıdaysa derhal imha edilmeli
“Eğer gıda sert bir yapıya sahipse küf mantarları gıdada derinlere doğru ilerleyemez. Bu nedenle küflü kısımların kesilip kullanılmasında herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Beyaz sirke temizlik suyu içerisine eklenerek tüm yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Doğal bir dezenfektan olan ve asit içeren beyaz sirke ile banyo temizliği yapılabilir. Zararlı mikroorganizmaların ortadan kalkmasını sağlayan beyaz sirke ütü temizliği konusunda da oldukça faydalıdır.
Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
Saçta sirke olan yere bol miktarda vazelin sürülmelidir. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat beklendikten sonra saçlar bit tarağı ile taranmalıdır. Bu sayede saça yapışan sirkeler temizlenmektedir. Sonrasında ise saçlar bir şampuan ile yıkanmalıdır.
Üzerine de bir miktar beyaz sirke püskürtün veya dökün. Küf lekesinin çıkıp çıkmama durumuna göre bir temizlik bezi ile dairesel hareketler uygulayarak lekeye müdahale edebilirsiniz. Leke tamamen çıktıktan sonra temiz ve nemli bir bezle temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Tuz, elma sirkesi ve limon karışımını yaparak, kötü enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Bu karışımı yapmak için; bir su bardağının için su, bir çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tuz koyun. Bu karışımı karıştırmadan yattığınız odada, yatağın altına koyun.
Bir sprey şişesini beyaz sirkeyle doldur.
Sirkeyi suyla seyreltme. Temizlemek istediğin yüzeye yetecek kadar sirken olduğundan emin ol.
Beyaz sirke, asetik asit ile sudan elde edilen bir çözeltidir. Standart bir beyaz sirke genel olarak %4-7 asetik asit ve %93-96 su içerir.
Ev hanımlarının vazgeçilmez ürünü sirke, yemek, turşu, sos, salamura, kışlık yiyecekler dışında ev temizliğinde de bir numarasıdır. Sirkenin kullanım alanı çok yönlü ve farklıdır. Yemeklerde de kullandığımız sirke, evimizin temizliği içinde kullanılan en eski ve en etkili formüllerden biridir.
Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir. Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Küfün bulunduğu alana sirke püskürtün. İyice nüfuz etmesini bekleyin ve emin olmak için küflü bölgeye bolca sirke püskürtün daha sonra bir bez ile silin. Giysilerden, ayakkabılardan, yatak takımlarından, mobilyalardan ve diğer eşyalardan küfü çıkarmanın yöntemleri vardır.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Küf kesinlikle belirli kimyasallardan nefret eder, elma sirkesi de bunlardan biri. Duvarlarınızın en çok nem alan yerlerini elma sirkesi ile silerek küf oluşumuna engel olabilirsiniz.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir? Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
Az bir miktar zeytinyağı koyup her gün bir kez sakladığınız kabı çalkalayarak zeytinleri küften ve yumuşama ihtimalinden koruyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri