Çekim ile birlikte belli bir denge içerisinde olan dişler o boşluk bölgesine doğru hareket edecek ve kaymalar meydana gelecektir . Dişin etrafındaki çene kemiğimiz ise çekimle birlikte hızla erimeye başlayacaktır” dedi.
Dişlerinizin çekilmesinden sonra diş diziliminizde boşluklar meydana gelebilir. Bu boşluklarda komşu dişlerde kaymalara yol açabilir. Bu boşluklar doldurulmadığı sürece dişlerde oluşacak olan kaymalar ilerleyen süreçlerde çene problemlerine kadar yol açabilir.
Bu süre hangi dişin çekildiği ve diş etlerinin durumuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle 3 hafta sonrasında diş eti kapanmış olur. Ancak implant tedavisi uygulanacaksa ve çene kemiğinin tedavi ile güçlendirilmesi gerekiyorsa diş etlerinin kapanması 1 ayı bulabilir.
Çekilen Dişin Yeri Doldurulmazsa Ne Olur? Çekilen dişin yeri doldurulmaması durumunda, çevre dişler eğilebilir veya boşlukta kayma olabilir. Bu durum dişlerin düzgün hizalanmasını etkileyebilir ve dişler arasında boşluklar oluşabilir. Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
American Association of Orthodontists'e (AAO) göre, dişler yaşam boyunca doğal olarak hareket eder ve kayar ancak bazı stres faktörleri bu kayma hareketini daha belirgin şekilde tetikleyebilir. Gerçek şu ki, tüm dişler hareket edebilir. Dişlerin de yaşla birlikte yavaş yavaş hareket etmesi gayet doğaldır.
Dişlerin son çare olarak çekildiği durumlarda kayma kendini gösterebilir. Kaymaların önüne geçebilmek için protez veya implant tedavileri uygulanabilir. İmplant Tedavisi: Diş çekilme işlemi gerçekleştikten sonra kayma aşamasına gelinmeden önce uygulamalar yapılabilir.
Diş çekim işlemi konsültasyon sonucuna göre planlanmalıdır. Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Ağzınızda eğer eksik diş varsa bu eksikliği tamamlamak için maksimum süremiz 6 aydır. Eksiklik olan bölgedeki komşu dişlerin o bölgeye kayması ve eğer implant yapılması planlanıyorsa implant yapılacak olan kemiğin erimesi problemi ile karşılaşılabilir.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir.
Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin.
Daimi bir diş çekildiğinde o dişin yerinden yeniden diş çıkmaz. Çekilen dişin arkasından veya önünden çıkan komşu dişler çekim boşluğuna kayabilir, "tekrar diş çıktı" zannedilebilir.
Tek seferde çekebileceğiniz diş sayısında bir sınırlama yoktur. Aynı işlem sırasında birden fazla diş çekimi nadir olmakla birlikte, şiddetli diş çürüğü olan hastalarda bazen tek seçenek olabilir.
Yutkunma zorluğu ne kadar sürer? Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
Daha önce dişinizin bulunduğu sokette oluşan kan pıhtısına dokunmamanız gerekir. Çoğu insan için ağrı, üçüncü günün ardından azalmaya başlar. Yaklaşık bir hafta 10 gün sonrasında, diş çekim bölgesini, kemik oluşumuna kadar koruyacak granülasyon dokusu oluşur.
Dişeti ameliyatları sonrasında dişlerde aralanmalar görülebilir. Ön kesici dişlerin yanında bulunan yan kesici dişler normalden küçük ise diş arası boşluk (diastema) oluşma sebebidir. Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir.
Diş çürükleri dolayıyla çekilmesi gereken dişlerin regl döneminde çekilmesi önerilmiyor.
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen 20'lik diş çekimi sonrası ağrı, şişlik, morarma gibi durumlar hastadan hastaya değişim gösterir. Yoğun ağrının 48 saat içinde geçmesi, sızının ise ortalama 10 gün içinde kaybolması beklenir. Kimi vakalarda sızının tamamen geçmesi üç haftayı bulabilir.
Diş teli takmadan dişler kendiliğinden düzelmez. Çünkü herhangi bir müdahale olmadan çarpık, yamuk dişlerin kendiliğinden düzelmesi mümkün değildir. Bunun birçok nedeni vardır. Öncelikle kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğundan düzelebilmesi için dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekmektedir.
Ortodonti tedavisinde 20 yaş dişleri basit cerrahi operasyonlarla alınabilir. Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin tekrar bozulmasına neden olmaları önlenebilir.
Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık 5-7 gün olacaktır. Tel tedavisinde ise bu süre 12-18 ay olarak öngörülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri