Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir. Bu salçayı hiçbir şekilde tüketmemelisiniz.
Küflü salça üzerindeki küfün alınmasının ardından tüketilebilir. Salçanın sadece üst katmanı küflenir. Küf içerdeki kısma nüfuz etmez. Bu yüzden küfü alındıktan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır.
Salçada bu gıdalardan biridir. Salçada küf oluşmasının temel nedenleri nem ve oksijen diyebiliriz. Yüksek su içeriği küflerin gelişmesi ve çoğalması için uygun ortam oluşturur. Aynı şekilde oksijen de küfün yaşamını devam ettirmesi için gereklidir.
Bozulan bir salça öncesinde ekşimeye sonrasında küflenme durumuna ulaşır. Bunun nedeni de patojen bakterilerin daha hızlı çoğalmasıdır. Küf oluşumlarındaki temel amaç belirttiğimiz gibi hava teması, su miktarının çokluğu ve ısı etmenidir.
SALÇANIN ÜZERİ NEDEN BEYAZLAR? Salça domates ve kırmızı biber gibi sebzelerin ezilerek suyunun çıkarılması ve bu suyun kaynatılmasıyla elde edilen bir besindir. Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır.
İlgili 25 soru bulundu
Salça kısa sürede küflenen bir besindir. Ancak salçanın küflenmesi, bozulduğunu göstermez. Küflenen bölge temizlendikten sonra tüketilmeye devam eder. Salçanın üzerinde küflenmeye ek olarak kabarcıklar oluştuysa, salçanın suyu koyu veya sarımtırak bir renge büründüyse bozulmuş demektir.
Salçada oluşan küfler zehirlidir. Özellikle hassas mideye sahip olan kişiler, küfler temizlense bile salçayı tükettikten sonra sindirim sorunları yaşayabilir. İkinci bir konuda bazı kişilerin küf alerjisi olmasıdır. Salçanın üzeri küflerden temizlense bile görünmeyen kısımlarda toksisite oluşmuş olabilir.
Salça, hava ile temas ettikçe küflenir. Bu yüzden salçanın ağzı mutlaka hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Eğer hazır salça kullanıyorsanız, aldıktan sonra teneke kutudan çıkartarak cam kavanoza aktarmanız gerekir. Salça, serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir.
Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşabilir. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor. Doğru saklanma ve kullanma yöntemleri ile salçalarınızın küflenmesini engelleyebilirsiniz.
Bunu yapmak için, kurumasını önlemek için salçayı hava geçirmez bir kapta saklamak en iyisidir. Domates salçasını doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklamak da önemlidir. Domates salçasını hemen kullanmayı düşünmüyorsanız, buzdolabında saklamak en doğru yöntem olabilir.
Küflenmiş gıdalar tüketildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilir. Küflenmiş salça, görünmeyen mikroskobik seviyede bile olsa, potansiyel olarak zararlı mikroorganizmalar içerebilir. Küf, bazı toksinleri üretebilir ve bu toksinlerin tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Tıpkı reçel yaparken olduğu gibi salçayı pişirirken ve karıştırırken de mutlaka temiz ve kaynar su ile yıkanmış tahta kaşık kullanmalısınız. Metal kaşık kullanırsanız metalin içinde bulunan maddeler nedeniyle salça tepkimeye girebilir ve yapısı bozulabilir. Bu da salçanın kısa süre içinde küflenmesine neden olabilir.
Salçanın üzerinin beyazlaması ve küflenmesi içeriğindeki nemden kaynaklanır. Dikkat ederseniz ev yapımı salçalarda küflenme pek olmamakla birlikte hazır salçalar çok daha hızlı şekilde küflenir.
Salça yapımında kullanılan domateslerde doğal olarak bulunan mikroorganizmalar ve salça işlemi sırasında kullanılan ekipmanlar, salçada küf oluşumuna neden olabilir. Salça ambalajının açılması veya salçanın uzun süreli saklanması, nem ve havalandırma koşulları uygun olmadığında da küf oluşumu kolaylaşabilir.
Hazır salçayı saklama için en uygun ortam buzdolabıdır. İlk kullanımdan ya da tenekeden cam kavanoza ambalaj değişiminden sonra üzerini tamamen kaplayacak kadar zeytinyağı gezdirin. Kapağını kapatın ve buzdolabına koyun.
Bu sorunun cevabı değişmektedir. Eğer ev yapımı güneş kurutması biber salçası ise serin bir yerde saklayabilirsiniz. Eğer fabrikasyon veya kaynatma biber salçası ise buzdolabına saklamanız gerekiyor aksi takdirde biber salçası bozulabilir.
Domates suyu ve salça gibi ürünlerin küflenmesinin en büyük sebebi, hava temasıdır. Bu nedenle kavanozların kapaklarını sıkı sıkıya kapattığınızdan emin olmalısınız. Böylede hava akışını tamamen kesebilirsiniz.
Yalnız tuz karıştırdığınız salçayı kullanırken yemeğe tuz atmadan önce tadına bakın. Uzun süre kullanmadan saklayacağınız salçalar için, bir miktar katı yağı eritin ve salçanın üzerini tamamen örtecek kadar koyun. sonra kapağını sıkıca kapatın. Katı yağ donup hava almayacağı için salçanız bozulmadan korunacaktır.
Salça buzlukta saklanabilir. Buzluk, salçanın tazeliğini ve kalitesini uzun süre korumak için etkili bir saklama yöntemi olarak tercih edilmektedir. Salçayı buzlukta saklamak için, temiz ve uygun boyutta kaplar veya dondurucu poşetler kullanarak, salçayı porsiyonluk şekilde ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz.
2. Kestiğiniz domates ya da biberleri bir kat domates ya da biber, bir avuç ise kaya tuzu olarak şekilde kavanozlara sıkıca bastırın. Bu nokta da güneşte 1-2 gün boyunca bekletin. Bu sayede tuz ve domatesler birbirlerine nüfuz ederek kabuklar kendiliğinde pıt diye soyulacaktır.
Salçada küf oluşumu genellikle havanın nemli olması ve salçanın uzun süre açıkta bırakılması sonucunda meydana gelir. Küf, havadaki mantar sporlarının salçanın yüzeyine yerleşmesi ve burada çoğalması sonucu oluşur. Bu durum, salçanın bozulmasına ve tüketilemeyecek hale gelmesine neden olabilir.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri, salçanın üzerine yaklaşık iki parmak kadar zeytinyağı koymaktır. Çünkü zeytinyağı, kavanozun kapağından hava girse dahi bu havanın salçayla buluşmasını önleyecektir.
Salçanın yüzeyi neden kararır? Salça, hava ile temas ettiği takdirde yüzey kısmı Maillard (kahverengileşme) reaksiyonu sonucunda zamanla kararacaktır. Bu reaksiyon pekmez, reçel, ekmek vs birçok gıdanın oluşumunda meydana gelen ve ürüne kahverengini veren reaksiyondur.
Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız.
salçalar ve turşular son kullanma tariheri geçse bile hatta küflenseler bile ki küf onların olmazsa olmazıdır, güvenle tüketilebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri