-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Fakat durum böyle değil. Küflenen bu gıda aflatoksin, mikotoksin sporları içerisinde barındırır ve kansere sebebiyet verir. Yani gıdanız küflendiğinde kesip yemeye devam etmek istiyorsanız, sporların inmediği bölgeyi tahmin ederek küfü almanız ve temiz bölgeyi yemeniz gerekir.
Nedenler: 1-Yüksek ısıda uzun süreli İnkübasyon ( mayalanma dönemi ) veya sonrasında buzdolabına geç konularak geç soğutulması. 2-Buzdolabı ısısının yüksek olması ( 10°C üzerinde olması ) 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması
Eğer yoğurdun ilk rengiyle şuan ki rengi arasında değişimler varsa, yoğurt bozulmaya başlamış olabilir. Bozuk yoğurdun ilk belirtileri alkollü keskin tat ve renk değişimidir. Daha ileri düzeydeki bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde küflenme başlar. Bu küflenme zaman içinde yoğurdun tüm yüzeyini kaplar.
Haydar Yılmaz. Yoğurtlarda,peynirlerde ve et ürünlerinde pembeleşmenin kaynağı ''Rhodotorula'' adlı maya türü bir mikroorganizmadır . Doğada çok yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar hava ve toz yardımıyla sporlarla bulaşabileceği gibi çiğ meyve ve sebze yardımıyla da evlerimizde buzdolaplarına kadar gelirler.
İlgili 37 soru bulundu
Yoğurt besin değerini hızlı kaybeden bir gıda olduğundan açık ve ev yapımı yoğurtların 2-3 gün, hava ile temas etmeyecek şekilde paketlenmiş yoğurtların ise açıldıktan sonra 4-5 gün içinde tüketilmesi önerilir. Yoğurt bu süreden sonra besin değerini kaybetmeye ve bozulmaya başlayacaktır.
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Ne Zaman Bozulur? Ev yapımı yoğurtlar 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Paketlenmiş yoğurtlar ise 4-5 gün içerisinde tüketilmelidir. Yani süzme yoğurt da diğer süt ürünleri gibi birkaç gün içerisinde tüketilmelidir.
Sanılanın aksine yoğurt, raf ömrü uzun yiyeceklerden biridir. Son kullanma tarihi geçmiş yoğurt, 6 hafta daha tüketilebilir. Yoğurdun bozulduğu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlaşılabilir. Eğer yoğurdun üzerinde küf tabakası oluştuysa, bu kısım kaşıkla alındıktan sonra kalan kısmı tüketilebilir.
Bozulmuş Yoğurt Zehirlenmesinde Ne Yapılmalıdır? Bozuk yoğurt zehirlemesi olduğunda mutlaka doktora başvurulmalı, özellikle semptomlar ağır ve uzun solukluysa doktora gitme aksatılmamalıdır. Özellikle ishal halinde vücut aşırı derecede sıvı kaybetmektedir. Bu nedenle de sık sık sıvı takviyesi alınmalıdır.
Bozuk yoğurt yenilirse gıda zehirlenmesine yol açar. Yaygın olarak karın ağrısı, kramp, kusma, gevşek dışkı, ateş görülür. Zehirlenme belirtileri genellikle ilk 1 saat ila 24 saat arasında kendini göstermeye başlar. Bu süre kimi insanlarda daha erken kimilerinde daha geçtir.
-Küfler genellikle anında değil uzun vadede özellikle karaciğere zarar verir. -Bir defa küf yemekten birşey olmaz sürekli peyniri, yoğurdu, ekmeği, küflenince yiyorsak tehlikelidir.
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Küflü besinler tüketmek neden zararlıdır? "Ben küfü kesip yedim, bana bir şey olmadı!" diyorsanız bunun da bir nedeni vardır. Sonucunda uzmanların belirttiği üzere küf mantarlarının çoğunluğu insan sağlığı için zararsızdır.
Ekşiyen yoğurdu dökmek yerine torba yoğurdu (süzme yoğurt) yaparak ister sıcak yaz günlerinde bol köpüklü ayran, ister çorbalarda vs. kullanabilirsiniz.
Peynir gibi koyu kıvamlı ve şekilli olması için tamamen süzdürdükten sonra üzerine birkaç tane ağırlık koyarak 1-2 saat bekletin. Tamamen süzülünce bir kaba ya da tabağa alıp tüketebilirsiniz.
750 gr76,67 TL/kg.
Süzme yoğurdun uzun süre dayanması ve tüketilebilmesi için mutlaka cam kavanozlarda ağzı sıkı halde kapalı bir biçimde saklanmasında fayda var. Plastik ya da plastik türü malzemeden üretilen saklama kapları, süzme yoğurdun dayanma süresinin kısalmasına yol açacaktır.
Süzme yoğurt neden ekşir? ''Yoğurt neden ekşir?'' Bu sorunun ilk cevabı kullandığınız sütün tazeliğinde ve mayanızın ekşimiş olup olmayışında saklı. Kullandığınız süt çok taze değilse, ayrıca mayanız yeterince taze değilse ve ekşimeye yüz tutmuşsa yoğurdunuz çok çabuk ekşir.
İçerdiği probiyotikler sayesinde sağlıklı bir sindirim sağlar. İshal, kabızlık, ülseratif kolit gibi birçok bağırsak probleminin yaşanmasını önler. Süzme yoğurt; kalsiyum, fosfat, protein ve potasyum bakımından oldukça zengindir. Hatta diğer yoğurtlara göre iki kat fazla protein bulundurur.
Küfler deri ve tırnak enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra astım ataklarına ve akciğer sorunlarına da neden olduğu bilinmektedir. Küfler evlere zarar vermesinin yanı sıra karaciğer ve kalp sorunlarına da neden olmaktadır.
Yediğiniz miktar büyük ihtimalle halsiz düşürecek, ışığa ve kokuya duyarlı hale getirecek, ishale sebep olacak. İstirahat ile 2 güne iyileşirsiniz. Yine de sağlık ocağına görünmenizde fayda vardır.
Derin bir kap içinde bir paket karbonat ile 1 su bardağı sirkeyi karıştırın. Bu karışımı sprey şişe içine alarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Banyo duvarında oluşan küf lekesinin üzerine karışımı sıkarak 10 dakika kadar bekleyin. Bekleme esnasında leke kendiliğinden akmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri