Temiz bir diş fırçası ile küfün olduğu bölgeyi fırçalayın. Aşağıdaki yollardan hangisini kullanırsanız kullanın, öncesindeki bu fırçalama işlemi işe yarayacaktır. Küfün en büyük düşmanı sıcak sudur. Ürününüzün etiketindeki talimatlara uygun olarak mümkün olan en yüksek sıcaklıkta kumaşı çamaşır makinesinde yıkayın.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Bilim insanları yeni binalarda nem birikimini önlemek için yeni malzemeler ve teknikler geliştirse de hükümetler küfe karşı ortak bir standart düzenleme üzerine henüz anlaşamadı. Küf çarşaf, kıyafet ve diğer kişisel eşyalar için de son derece zararlı. Küf bulaşan eşyaların genelde yok edilmesi gerekiyor.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Boş makineye Bir bardak Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi dökün en uzun ve en sıcak döngüde çalıştırın. Bu işlemi belli aralıklarda tekrarlayın. Yerleşik veya inatçı küf varsa bunları temizleyin. Bunun için Pureal Çok Amaçlı Temizlik Sirkesi ve Pureal Hijyen Spreyi kullanabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Küflü duvarı temizlemelisin
Hazırladığın karışımı küfün bulunduğu yoğun kısımlara püskürterek karışımın etki etmesini beklemelisin. Çamaşır suyu küfü çözerek küfün oluşmasına neden olan mikrobu temizlemeni kolaylaştıracaktır.
Küf ve Pas Lekelerini Çıkarma: Adım Adım
Uygun bir Persil deterjan ve leke çıkarıcı seçerken kumaş rengini ve türünü göz önünde bulundurun. Renkli giysilerde Persil Color Jel kullanın. Beyaz giysilerde Persil Gülün Büyüsü Jel kullanın. Hassas kumaşlarda Perwoll kullanın.
Limon suyu döktükten sonra sofra tuzu ile bölgenin üzerini güzelce kapatın. Tuz kumaşta oluşan lekeleri çözmeye başlayacaktır. Daha sonrasında Peros Toz Deterjan malzemesini ılık suya bir yemek kaşığı kadar dökerek Ilık bir bezle lekeli bölgeyi nazikçe temizledikten sonra bu sorundan kurtulmuş olduğunuzu göreceksiniz.
Kötü kokan çamaşırlarınızın üzerine biraz karbonat serpin. 20 dakika kadar bekleyin. Daha sonra fırçalayarak karbonatı yedirin ve giysiyi temizleyin. Ayrıca gardırobunuza karbonat koyarak nemi emmesini, böylece rutubete sebebiyet vermemesini sağlayabilirsiniz.
Bunun için yapılması gerekli olan yöntem bir leğenin içerisine ılık bir su ilave etmektedir. Daha sonra ise küf lekesi bulaşan ıslak bir kıyafetin bu suyun içerisine koyulması gerekmektedir. Ardından alınan bir bardak süt küf lekesinin üstüne dökülür ve küf lekesi olan alan el yardımı ile iyice çitilenir.
Küfler, bakterilere kıyasla daha geniş sıcaklık aralıklarında gelişebilmektedir. En düşük gelişme sıcaklığı 8ºC olarak verilse de 0ºC gelişen küfler özellikle buzdolabında saklanan yumurta, et, meyve ve sebze gibi gıdalarda gelişerek bozulmalara neden olabilmektedir. Optimum sıcaklık derecesi 25-30ºC arasındadır.
Talaşlı duvar kağıtları ve dispersiyon boyaları uygun ortamlardır, ayrıca ahşap, tekstiller, plastik maddeler, lastik, duvar sıvası, alçı kartonlar, vs. de bunlara dahildir. Küf mantarları 0°C'dan +50°C'a kadar ısı derecelerinde büyürler – yaklaşık 25°C en optimal ısı derecesidir.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Bu nedenle daha sağlıklı, daha temiz ve daha güvenli bir ortam yaratmak için küfün çıkarılması şarttır. Küfün bulunduğu alana sirke püskürtün. İyice nüfuz etmesini bekleyin ve emin olmak için küflü bölgeye bolca sirke püskürtün daha sonra bir bez ile silin.
Boş bir sprey şişesine sirke ve karbonat koyun. (Sirkenin karbonatla etkileşime girip köpürüp taşmaması için sirkeden sonra karbonat koyabilirsiniz.) Sirke ve karbonat oranını lekenin durumuna ya da kullanım alanınıza göre belirleyebilirsiniz. Küflü bölgelere karışımdan sıkarak yarım saat bekletin.
Çamaşır makinesinde çok uzun süre kaldıkları zaman veya yeterince kurumadığı zaman çamaşırlar kokar. Çamaşırlar ter kokusunu kumaşta hapseder. Bu da düzgün temizlenmediğinde küf kokusuna neden olur. Tam kurumayan, nemli çamaşırları katlayıp dolaba koyduğunuz için küf kokabilir.
Küf kokusunu gidermek için öncelikle çamaşır makinesini birkaç kez sıcak su ve beyaz sirke veya limon suyu ile çalıştırabilirsiniz. Bu yöntem, çamaşır makinesinde biriken kireç ve deterjan kalıntılarını temizleyerek kötü kokuların giderilmesine yardımcı olacaktır.
Çamaşır makinesinin lastiğinde kalmış su da kötü koku ve bakterinin nedenidir. Mikrofiber bir bez yardımıyla bu alanı kurulayın. Her ne kadar yeni teknoloji ürünü makineler deterjan gözlerini temizliyorlarsa da ayda bir kez deterjan haznesini çıkarıp sıcak su ve eski bir diş fırçası ile iyice temizleyin.
Küf lekesi en inatçı, zor lekelerden biri olduğu için özel müdahale yöntemleri gerektirir ve kıyafetlerinizde meydana geldiğinde en doğru arındırma yöntemi kuru temizleme olacaktır.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Lekenin kurumasına izin vermeden üzerine bir miktarda mısır nişastası dökün. Temiz bir bez veya diş fırçası kullanarak fazla bastırmadan lekeye yedirin. Ardından çamaşır makinesine kıyafeti koyarak hassas ayarda yıkamaya özen gösterin. tüm lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Klor. Klor genel olarak açık renkli kıyafette veya elbisede küf lekesi nasıl çıkar sorusuna cevap olur. Bu yöntemi uygulayabilmek için 1 çay kaşığı klorlu ağartıcıya ve 1 bardak ılık suya ihtiyacınız vardır.
Nasıl uygulanacağına gelince, duvardaki tüm yeşilimsi-yosunumsu küflerin üzerine sprey şişesine koyduğunuz sirkeli su karışımından bolca püskürtün. Tüm lekeli bölge bu karışımla iyice kaplandıktan sonra çok da kurumasına izin vermeden, yaklaşık bir 10 dakika kadar bu şekilde bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri