Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen çeşit
gravyer peyniri mayalanma vesaire için saklandığı yerde kurtlanır. bu kurtlar peynirde o görmüş olduğunuz delikleri dolduracak kadar çoktur.
Blue Cheese yani mavi rokfor peyniri, Danimarka'nın dünyaca ünlü küflü peyniridir. Yumuşak kremsi bir yapıya ve oldukça güçlü bir tada sahiptir. Et soslarında, tatlılarda, soğuk sandviçlerde ve peynir tabaklarında kullanabilirsiniz. Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır.
Tüm süt ürünleri gibi çeçil peyniri de yüksek besin değeri sayesinde insan vücudu için birçok fayda sağlamaktadır. Çeçil peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sebebiyle insan vücudu için tam bir şifa deposudur.
Erzurum'un meşhur göğermiş (küflenmiş) peyniri. Az lorludur. Çeşitli isimlerle anılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
135.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır. Küflü peynir, antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyotik özellikleri ile, sağlık ve lezzet deposudur.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
Küflü peynir seçerken yeşil küflü olanları tercih etmek gerekir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise camembert, brie, süzme, krem ve ricotto peynirlerinin küflü çeşitlerini tüketmemektir.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerininde, kaynamış süt ile imal edilen lifli yapısı ve aromatik kokusuyla değişik tadı ve yağsız yapısıyla çok tercih edilen bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde Civil Peyniri de denir.
adını yapıldığı peynirden * almış olup, jülyen şeklinde doğranmış tavuk veya bonfile etiyle kombinasyonu sonucunda enfes bir lezzeti beraberinde getiriren yeşil renkli sos çeşidi.
Gorgonzola; İtalya menşeli, inek sütünden yapılan küflü bir peyniridir. İtalya'da 1955 yılında, Avrupa Birliği'nde 1996 yılında İtalya adına tescillenmiştir.
Türkiye'de en çok tüketilen yerli peynir çeşitleri arasında; beyaz peynir, kaşar, eski kaşar, dil peyniri, köy peyniri, lor, örgü peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, edirne peyniri, Van otlu peyniri, Kars gravyer, İzmir tulumu, Erzincan tulumu ve Mihaliç peyniri gelmektedir.
Kars kaşarı adı verilen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Görünüşü, Kars Vilayeti' nin 1878'den 1918'e kadar 40 yıllık işgalini içerir. İsviçreliler Kafkasya'dan Kars'a geldiklerinde ilk mandıra çiftliğini kurdular ve ilk parti Kars Gravyer peynirini ürettiler.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Fransız peynirleri arasında özelliği küflü olması olan peynirler olsa da, gouda peyniri küflü olması ile meşhur bir peynir değil malum.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Küflü peynir Kars ve Ardahan yöresinde yaygın olarak üretilir. Bu yöreye ait peynirlerin ünü dünyaca bilinir.
Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen Fransa'nın ünlü Rokfor peyniridir. Yöresel peynirler açısından zengin bir ülke olan Türkiye'de Kars, Erzurum, Erzincan, Konya ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılmaktadır.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri