NeuroReport gazetesinde yayımlanan çalışmaya göre küfür, kalp atışlarını ve agresyon seviyesini yükseltip, atalarımızdan kalan kaçma ve yırtıcılarla karşılaşıldığında geri saldırma güdülerini harekete geçiriyor. Bu da insanın acıya olan hassasiyetini azaltıyor.
İngiltere'de bulunan Keele Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı küfür etmenin rahatlama sağladığını bilimsel olarak da bunun kanıtlandığını açıkladı Üstelik bu rahatlama ayağınıza bir çekiç düşürdüğünüzde bile acınızı azaltabiliyor.
Duygusal olarak rahatlatıcı.
Acı merkezinin beyinde özel bir yeri vardır, dil ile ilgili diğer şeylerin aksine duygu merkezine daha yakında ve derinde bir konumu vardır. Bu nedenledir ki tehdit altındaki insanlar daha çok küfretme eğilimindedir ve küfretmek duygusal olarak oldukça rahatlatıcıdır.
“Küfür etmek beyninizin her iki tarafını, sol beyindeki dil merkezini ve sağ beynin duygusal merkezini birbirine bağlar ve bunun olumlu etkisi çok geniş kapsamlıdır. Araştırmalar aynı zamanda kadınların da erkekler kadar küfürden yana olduklarını gösteriyor – yani hepimiz fayda sağlayabiliriz. “
Sinirlendiğiniz zaman ağzınızdan çıkan küfürler için suçluluk hissetmeyin, araştırmalara göre küfür stresi ve acıyı azaltıyor! Middlesex Üniversitesi'nden Yehuda Baruch, işyerlerindeki stres seviyesini küfür etme oranları ile karşılaştırdı.
İlgili 32 soru bulundu
“Piç; evlilik dışı bir ilişkiyle dünyaya gelmiş, babası belli olmayan çocuk anlamında kullanılmaktadır. Kendisi ahlaksız olmasa bile ahlaksız bir ilişki sonucu dünyaya geldiği için; “aile terbiyesi almamış, arsız, terbiyesiz, yüzsüz” biri sayılarak aşağılanan bir kişiliktir.
Küfür, kişilerin isteyerek ya da istemeyerek kullandıkları kötü ifadeler içeren sözlerdir. İslam dinine göre de küfür etmek hoş karşılanmayan ve Müslümanlara haram kılınan bir eylemdir.
Küfretmek çoğu zaman duygusal bir tepkidir. Hayal kırıklığına uğradığımızda, şaşırdığımızda veya sinirlendiğimizde küfür bize duygusal olarak rahatlama imkânı sağlar. Deneylerin gösterdiğine göre küfretmek ayrıca vücudun acı toleransını da artırır.
Araştırma sonucunda, küfürlü kelimelerin kullanımının yüksek zeka belirtisi olduğu belirtilirken, zeki insanların duygularını en iyi şekilde ifade edebilmek için kelime kullanımında usta olduğu ve çok geniş bir yelpazede kelime haznesine sahip olduğu vurgulandı.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
Küfür etmek, hakaret suçunda en sık rastlanan davranışlardandır. Hakaret suçunun düzenlendiği Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesinde sövmenin de hakaret niteliği taşıdığı belirtilmiştir. Ancak her küfür ya da sövme niteliğinde olan sözler, hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Küfürlü sözler iğrenme gibi yoğun duyguları vurgulamak amacı ile kullanılır. Hatta duyulan nefretin derecesini anlatmakta da küfürlü sözler kolaylık sağlar. Ancak bunun tam tersi de mümkündür. Pozitif duyguların abartılı hallerinde coşku ve sevinci gösterme görevi de küfürlü sözlere verilir.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
İslam dini muhataplarımızla hoş muamele ve diyaloglar içerisinde bulunmamızı emreder. Küfür etmek günahtır. İslam dini muhataplarımızla hoş muamele ve diyaloglar içerisinde bulunmamızı emreder. Kötü sözlü olmak müminlik sıfatıyla bağdaşmaz.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Küfürler, sanırım duyguları göstermek anlamında en dışavurumsal araç konumunda. Küfürler, duyguları ve dürtüleri kontrol eden karmaşık sinirsel ağ olan limbik sistemde işlenir. UCLA'da bilişsel psikolog olan Donald MacKay, "Kelime tabu veya saldırgan ise, bu otomatik olarak amigdalada bir reaksiyonu tetikler" diyor.
Çocuklar çoğu zaman anlamını bilmeden, dikkat çekmek ve öfkesini göstermek için küfür edebilmektedir. Çocukların küfürlü konuşmalarına doğrudan biz neden olmasak da onları bu tür konuşmaya cesaretlendirmiş olabiliriz veya küfür ettiklerinde onların arzuladığı tepkileri veriyor olabiliriz.
Cevap: Küfür, inkâr olduğunu bilerek, inat ederek, kâfir olmayı tercih etmeye, küfr-i inâdî denir.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
İslam dini gıybeti, arkadan çekiştirmeyi, başkalarına sövmeyi ve çirkin söz söylemeyi, lakap takmayı yasaklamış günah saymıştır. Ancak küfretmek, kötü söz söylemek, dedikodu yapmak ve benzeri şeyler abdesti bozmaz.
Bu suç kamu görevlisine hakaret suçu hariç şikayete bağlı bir suç olup, fiilin gerçekleşmesinden itibaren 6 ay içerisinde mağdurca şikayetin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Suçun mağduru olan kişiler doğrudan ya da avukatları aracılığıyla Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunabilirler.
Küfrün her şeyden önce bir iç dökme eylemi. Mohr bunun, en başta ele aldığı Eski Yunan ve Antik Roma'dan bize kalan miras olduğunu söylüyor. Tabii insanların önem verdiği şeyler üzerinden küfür türetmek de. Bu anlamda Mohr, Romalıların dobra konuştuğunu ve küfrü, imparatorluğun dört bir yanına yaydığını söylüyor.
Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz.
el Cevab: Örtünme farzdır. Baş açık gezmek haramdır.
Bununla birlikte günah ne kadar büyük olursa olsun, Allah samimi olarak tövbe edenlerin tövbesini kabul edeceğini vaad ediyor. Her halükarda geçmişte yapmış olduğunuz bu büyük küfürden dolayı dolayı tövbe etmeniz gerekir. Samimi olarak tövbe ettikten sonra affedilmeniz umulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri