Kulağına küpe olmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Bir başka menkıbede de padişah birtakım ibretli hadiselerin kulağına küpe olması maksadıyla böyle yapmıştır.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
1. Kulağına küpe olmak ne demektir? - Bir kişinin başına gelen bir durum sonrasında, bu olaydan aldığı dersi unutmaması.
İlgili 37 soru bulundu
Kulaktan kulağa tabiri, herhangi bir bilginin sözlü olarak bir kişiden başka birine gizlice aktarılması ve bu şekilde yayılması anlamına gelir. Bu tabirin ağızdan ağza tabirinden farkı, bilgilerin gizlice (fısıltıyla) aktarılmasıdır.
(bir şeye) kulak (kulaklarını) tıkamak (deyim):
bir şeyi duymazlıktan gelmek: 'Vücudu içinden duyduğu çöküntülere kulaklarını tıkar, gözlerini yumar.
Kulak ardı etmek deyimi genellikle karışımızdaki kişilerin durumu önemsenmemesi ve dikkate almaması durumunda kullanılır. Bu deyime örnek cümle olarak şu şekilde verebiliriz: - Annesinin uyarını kulak ardı etti. - Kendisine yapılan eleştirileri kulak ardı ettiği için sıkıntılar yaşadı.
Devede kulak kıyas yapılan iki farklı şeyin arasında çok fazla fark olduğunda kullanılan bir deyimdir. Başka bir anlamı ise bütünde en önemsiz parça anlamında da kullanılmaktadır. Devede kulak deyimi bir parçada en önemsiz kısım olarak anlatılabilir.
Deyim. [1] Gürültüden rahatsız olmak. [2] Zihni yorulmak.
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
Peki, burun kıvırmak deyiminin anlamı nedir? Kısaca deyim açıklaması konusunda bilgiler. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Ağzından bal akmak deyimi, bir kimsenin herhangi bir insan ya da şey hakkında çok güzel konuşması anlamına gelir.
Kulağını çekmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Kulağını doldurmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir kimseye başkasından bilgi almadan önce konu üzerinde bilgi verirken kendi düşüncesini aşılamak.
Günlük konuşmalarda ve yazışmalarda sık sık kullandığımız deyimlerden biri olan göz ardı etmek, bir şeyi yok saymak, varlığını bile bile inkar etmek anlamına gelir Bu deyim bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermemek manasında da kullanılır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Baş göz etmek (birini) deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Günlük kullanımda en sık karşılaşılan deyimler arasında ise “kulak misafiri olmak” deyimi gelmektedir. Kısaca özetlenirse; yanında konuşulan bir şeyi, konuşmaya katılmadan dinlemek manasını taşır.
Deyim. [1] Çok iyi bir şekilde dinlemek.
Deyim. [1] Çok sevinmek.
Bireyin dile getirmiş olduğu kötü söz ve cümleyi duymazlıktan gelmek kulak tıkamak deyiminin işaret eder. Moral bozmamak için karşı tarafın dile getirmiş olduğu cümleyi duymak istememek, dinlememek gibi anlamlara sahiptir.
Duyma organımız olan kulak, yirmiden fazla deyimde sözlük anlamı dışında kullanılır: Örnekler: Kulağına küpe olmak, kulağını dört açmak, kulak kesilmek, kulak vermek.
Kulak vermek, bir şeyi iyi bir şekilde dinlemek, iyice anlamak ve duymaya çalışmak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Deyim. [1] Önemsemediği şeyler karşısında "kulağının üstüne yatmak" gibi bir tepki vererek umursamamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri