Ulukışla, Niğde iline bağlı bir ilçedir. Ulukışla, yüzölçümü itibarıyla Niğde'nin en büyük, ilçe merkezi ve toplam nüfus açısından ise Niğde'nin Bor'dan sonra ikinci büyük ilçesidir.
Sivrice, Elazığ'ın Hazar Gölü kıyısında bulunan ilçesidir.
İstanbul iline bağlı ilçelerden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle küçük çekmece, küçükçekmece şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Küçükçekmece şeklinde olmalıdır.
Hâlbuki 1981'de Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu'nda demiryolu, yerüstü, yeraltı, yalınkat, uluorta bitişik yazılmıştır.
TDK sözlüklerine göre "ulu orta" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "uluorta" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. 2. zarf Herkesin içinde aleni bir biçimde, çekinmeksizin.
İlgili 18 soru bulundu
Ulu Önder, baş harfleri büyük yazılan bir ünvandır. Diğer yandan cümle içinde kullanımı da şöyledir: "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk" özel bir isimdir. Dolayısıyla cümle içinde de yine baş harfleri büyük bir şekilde yazılır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Yani “illaki” kelimesi, sanıldığının aksine son birkaç yıldır değil 29 yıldır bitişik yazılmaktadır. Kelimenin yazımında son zamanlarda hiçbir değişiklik olmamıştır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Çamlıhemşin (Lazca: ვიჯა/Vica ya da ვიჯაკუდელი/Vicaǩudeli), Rize'nin bir ilçesidir.
Bergama, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir.
Adreste ilçe il yazıldıktan sonra ve baş harfi büyük olacak şekilde yazılır. İl ve ilçe yazımında dikkat edilmesi gereken iki önemli noktadan biri sıralama ve diğeri de baş harflerinin büyük olmasıdır. İl ilçe doğru yazılışı konusuna şu şekilde örnekler verilebilir: İstanbul/Beylikdüzü, İstanbul/Ümraniye.
Bornova, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
keçi yolu bu da ayrı yazılır. deniz yolu bu da ayrı yazılır. ancak otoyol bitişik yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri