Koku, kulakların delinmesinin doğal bir parçasıdır ve döktüğünüz yağ ve ölü deri hücrelerinin birikmesinden kaynaklanır.
Koku, özellikle kulağını yeni deldiren kişilerin yaşayabileceği doğal bir gelişmedir. Nedeni, dökülen yağ ve ölü deri hücrelerinin kulak deliğinizde birikmesinden kaynaklanmaktadır. Vücudumuz sürekli olarak yenilenir, cilt hücreleri değişir.
Kuru kulak kirinin aksine ıslak kulak kiri koku yapar. Bu madde ölü deri ve sebumdan oluşur . Bu maddeyi dış kulak yolundaki bu işler için özelleşmiş ter bezleri tarafından salgılanmaktadır ve yağlı bir maddedir.
Kulak kirinin birikmesi, kulak arkasının temiz olmaması kötü kokuya sebebiyet verebilir. Minik yavrunuzun kulağında çok fazla kir ya da kabuk olması veya kirin akıntı yoluyla dışarı çıkması kötü kokunun kaynağı olabilir.
Dış kulakta kaşıntının yanı sıra sarı, sarı-yeşil renkli ve kötü kokulu akıntı, iltihaplı veya kötü kokulu ağrı, tıkanıklık gibi semptomlar görülebilir, Dış kulak iltihabı belirtileri enfeksiyonun şiddetine göre farklılık gösterebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir.
1.Bakteriyel enfeksiyon. 2012'de yapılan bir araştırmaya göre göbek deliği ortalama 67 farklı bakteri türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgeyi iyi temizlemezseniz, bu bakteriler enfeksiyona neden olabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar da göbek deliği iltihabına ve sarı veya yeşil olabilen kötü kokulu bir akıntıya neden olur.
İltihap hasara sebep oluyor
En büyük belirtileri arasında kulak akıntısı ve kötü koku bulunuyor.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Temiz bir pamuğu tuzlu suya batırarak delinmiş olan bölgeyi ön ve arkadan silerek temizleyin. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Aynı zamanda kulaklarınızı yıkamak için sabunlu su da kullanabilirsiniz. Delinen bölgeyi temizlemenin bir diğer yolu ise alkolle ovalamaktır.
Kullanıcıların deldirmeyi en çok tercih ettiği bölgelerin başında gelen kulak memesi kısmı, delindikten 4-5 saat sonra uygun bir losyonla temizlenmesi öneriliyor. Ardından doğru bir merhem sürülmesi ve bu bölgeyle elden geldiğince az temas edilmesi tavsiye ediliyor.
Vücudumuzun terleyen bölgelerinden biri de kulak arkasıdır. Ne kadar sık duş alırsanız alın gün içerisinde ter bezleri harekete geçtiği zaman kulak arkasında terleme olur. Bu da kötü bir kulak arkası kokusu oluşmasına sebep olur.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Bebeklerde kulak temizliği yapılırken özel olarak bebekler için üretilmiş olan ıslak mendiller ya da nemli bir bez kullanılmalıdır. Islak mendil kullanılarak kulak kepçeleri ve kulak arkası temizlenmelidir. Bebeğin kulağını silerken dikkatli ve hassas olunarak kirin yayılmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Zahmetsiz ve Doğal Kulak Bakımı
Kul-tem kulaklarınızı rahatlatmaya yardımcı olur. Kul-tem Kulak Mumu 2011 yılından bu yana Türkiye genelinde sadece Eczanelerde satılmaktadır.
Özellikle kulak deliğinde oluşan iltihaplar küçük olduğu takdirde antibiyotikli krem kullanılır. Bu kremleri doktor yazar. Eczanelerden reçetesiz satılan kremler de kullanılabilir. Kulak deliğinde ciddi enfeksiyonlar nedeni ile iltihap oluşursa reçeteli antibiyotik kullanımına da başlanır.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Günde 3-4 kez yapılabilir. Bu yöntem orta kulaktaki fazla sıvının daha hızlı atılmasına yardım eder. Zeytinyağını hafif ısıtıp, ılık bir şekilde kulağa 1-2 damla damlatılabilir.
Göbek deliği karnının kapalı ve iyileşmiş bir bölümüdür. Buradan, vücudunun içine hiçbir şey giremez. Göbek deliğini yıkamak ile ilgili endişelerin varsa doktora danış. Dikkatli davranmazsan hidrojen peroksit, tuvalet ispirtosu ve hatta kulak temizleme çubukları da yaraya zarar verebilir.
Göbek deliği
Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın. Ardından pamuklu çubuk yardımı ile içeride kalan kirleri alın.
Göbek deliğinin vücuda faydası yok denecek kadar azdır. Vücudun bu bölümü, anne karnında iken hayati öneme sahiptir. Bebek dünyaya geldikten sonra da yaşamın anneden bağımsız şekilde sürdürülmesi gerekir.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri