Gümrük Kanunu'nun 164. maddesine göre; Serbest dolaşımda olmayan eşyanın hazineye hiçbir masraf getirmeyecek şekilde, gümrük idaresinin gözetiminde imhası veya gümrüğe terk edilmesi mümkündür. Gümrüğe terk edilen eşya da tasfiye edilir.
Gümrük vergilerinin 2 katı ödenirse: Eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergilerinin 2 katı ödenmezse: Eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır.
Gümrük yoluyla el konulan mallar, yapılan iş için devlet tarafından geri ödenirse ve güvenli ürünlerde gerekli değişiklikler yapılırsa üreticinin parası ile hak sahiplerine iade edilir.
Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu gereği iadesine karar verilerek 30 gün içinde sahibi tarafından geri alınmayan mal veya eşyalar için tasfiye kararı verilmektedir. Tasfiye kararı ile birlikte geri alınmayan mal veya eşyanın mülkiyeti kamu üzerine geçmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir. Vb.
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
Gönderiler, ihracat veya ithalat gümrük düzenlemelerini karşıladığından emin olmak için tutulur. Bunun sebebi eksik veya tamamlanmamış evrak işleri , gümrük talimatları nedeniyle bekleme, ya da yetkililerin ürünlerin gümrüklenmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyabileceğinden olabilir.
Cevap: Birlikte seyahat edenlerden her bir kişi için 10.000 avroya kadar nakit para bulundurma hakkı vardır. Ancak; 10.000 avroyu geçmeyecek kadar paranın her bir kişinin kendi üzerinde ya da kendi kişisel eşyası arasında bulunması gerekir. Aksi halde para kimin üzerinde bulunursa o kişiye ait kabul edilmektedir.
Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.
Gümrük beyanınız gümrük idaresi tarafından dört şekilde kontrol edilir: Kırmızı Hat Kontrolü: Hem gümrük beyanı ve ekli belgeler kontrol edilir, hem de eşyanın fiziki muayenesi yapılır. Sarı Hat Kontrolü: Yalnızca eşyaya ilişkin gümrük beyannamesi ve ekli belgelerin doğruluğu ve birbiriyle uygunluğu kontrol edilir.
sayılan belirli işlemleri ifade etmektedir. Bunlar; verilecek olan gümrük beyanı4 ile yapılacaktır. Süreler özet beyanın verildiği tarihten itibaren işlemeye başlayacak olup, denizyolu ile gelen eşyalar bakımından 45 gün, havayolu ve karayolu ile gelen eşyalar bakımından ise 20 gündür (GK m. 46).
Ticaret Bakanlığı (Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülen gümrük ürünlerinin ihale ya da perakende satışlarında hiçbir şekilde kâr amacı yoktur. Bu sebeple ürünlere kâr payı eklenmez ve piyasanın altında rakamlarla satışı gerçekleştirilir.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Gümrük kabahatleri, gümrük idarelerine yapılan beyanlarda çeşitli farklılıklar ve eksiklikler nedeniyle vergi kaybına sebebiyet verme veya usul hükümlerine uymama şeklinde davranışlardır. Buna bağlı olarak, gümrük idareleri tarafından verilen ve parasal nitelik taşıyan cezalara gümrük cezaları denir.
Cevap: Ülkemiz sınırları içerisinde bir yerin (kara, hava, deniz ve demiryolu) giriş-çıkışlara açık gümrük kapısı olarak ilan edilmesi, 5682 sayılı Pasaport Kanununun 1 inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanının yetkisi dâhilinde bulunmaktadır.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Şahıs, yüklü para isterse eve de götürür, yasal olarak sıkıntısı yok. Hukuki yönden herhangi bir sakıncası yok.
Gümrük yönetmelikleri nedeniyle, değeri 150 Euro'yu aşan siparişlerin teslimatını garanti edemiyoruz. Bu durumda sana sipariş toplamın tutarında ödeme iadesi yapacağız.
Daha sonra alınan ek bir kararla, bir birey bir ayda yurt dışından en fazla 5 ürün, şirketler ise 5 adet numune sipariş edebiliyor. Özellikle dış ticaret yapan firmalar karşılıklı numuneler göndererek çalışmaktadırlar, gümrüklerden numunelerin çekimi gümrük vergileri yanında zamanda almaktadır.
Tabii, iş ürünün Türkiye'ye ulaşmasıyla bitmez. Gümrüğe veya incelemeye takılırsa, 5 günde Türkiye'ye ulaşan bir ürünün Türkiye içinde size teslim edilmesi 15-20 günü bulabilir.
Gümrük vergisi ürünlerin operatöre tesliminden sonra 7 iş günü içinde ödenmelidir. Ödemeler yetkili bankalara, Gümrük Saymanlık Müdürlüklerine, pos cihazı olan saymanlıklardan GÜMKART ile yapılabilir.
Eğer yolcu muafiyet hakkını son üç yıl içinde kullandıysa yani son üç yıl içinde yurt dışından daha önce bir telefon getirdiyse telefon gümrük ambarında muhafaza altına alınacak. Bunun karşılığında yolcuya ambar muhafaza makbuzu verilecek. Yolcu 3 ay içinde yurtdışına giderken telefonu yanında götürebilecek.
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri