Kulak zarında belli bir doku kaybı olduysa onarım yavaşlar. Bir de ani gelişen kulak zarı veya orta kulak enfeksiyonlarına bağlı oluşan kulak zarı delikleri, uygun antibiyotik tedavisiyle genellikle 1 haftada kapanır.
1-2 ayda ise tamamen iyileşir ve ömür boyu kapanmaz, sadece delik küçülür. Düzenli krem sürersen de iz kalmaz.
Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
Kulak delimi esnasında takılan küpenin, bilinçsizce ve erken bir sürede değiştirilmemesi gerekir. Bu süre en az 4 hafta olarak belirlenmiş olsa da tamamen bir iyileşme yaşanması ve sonrasında herhangi bir sorun yaşanmaması için en ideal sürenin 6 hafta olması önerilir.
Delme için kullanılacak küpeler en az alerjik titanyum malzemeden olmalı veya 14 ayar altın alaşımı içermelidir. Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Delik iyileştikten sonra (ortalama 6. haftadan sonra) Hijyen kurallarına dikkat etmeye devam etmelisiniz. Küpelerinizi takmadan önce alkol veya kolonya ile silmeli, küpeyi ellerinizi yıkadıktan sonra takmalı, gece yatarken deliğin havalanması için küpelerinizi çıkarmalısınız.
Kulak deliminin ardından delinmiş kısım yara olur. İyileşmesi için ise kabuklanması gerekir. Kulak deliminin yapıldığı gün duş alındığında, kulağa su değmesinden kaynaklı olarak yara kolay kolay kabuk bağlamaz. Bu nedenle kulak deldirdikten yaklaşık 24 saat sonra duş almanız daha iyi olacaktır.
Deliği nazikçe yeniden açmayı denemek için, cildi yumuşatmak için bir banyo veya duşta ılık suyla ıslatın. Vazelin gibi nazik bir merhem kullanarak, deliği açmaya çalışmak için kulak memenizi nazikçe aşağı ve yanlara doğru gerin. Bu noktada, delikten küçük bir küpeyi itmeyi deneyin; olmuyorsa zorlamayın.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez. Bu delikler kirle dolmuşsa, temizlemek mümkünse temizlenir.
İşlem sonunda takılan gümüş veya altın küpenizi yaklaşık 6-8 hafta çıkarmamak gerekiyor. Yaklaşık 6 hafta sonunda bir sıkıntı yaşamadığınız takdirde delinen kulağa yeni bir küpe takabilirsiniz.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Hem askeri okullar için hem de polislik için engel değil. Vücudunda 10cm'den büyük yara yoksa sorun olmaz.
Kulağa Bir Darbe Gelmesi Sonucu Kulak Zarının Yırtılması
Kendiliğinden kapanmayan delikler ameliyatı gerektirir. Delik küçükse, doktorunuzun bunun zaman içinde kendiliğinden kapanıp kapanmadığını kontrol etmesi gerekir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Küpe deliğini ger.
Parmaklarınla kulak memenin iki yanını nazikçe tut ve aksi yönlere doğru çek. Bu, küpe deliğinin hafifçe açılmasına yardım edecektir. Kayganlaştırıcının birazının küpe deliğinin içine girmesini de sağlayabilir. Kulak memeni çok fazla güç kullanarak ovuşturma ya da çekme.
Mikropları uzak tutmak ve kabuklanmayı önlemek için, alkole batırılmış bir pamuk kullanarak günde iki kez kulak piercingi etrafındaki deriyi hafifçe temizleyin. Ayrıca açıklık etrafına ince bir tabaka vazelin uygulayabilirsiniz.
Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
Bu ürünler arasında en popüler olanlar ağrı kesici merhemler ve losyonlar oluyor. Kullanıcıların deldirmeyi en çok tercih ettiği bölgelerin başında gelen kulak memesi kısmı, delindikten 4-5 saat sonra uygun bir losyonla temizlenmesi öneriliyor.
Yutkunmakla veya esnemekle açılır ve dış ortamla orta kulak basıncını eşitler. Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratır ve kulak tıkanır.
Delik yağ dokusu ile mantar tıpasına benzer şeklinde kapatılır. Yağ dokusunu sabitlemek için altına ve üstüne kendiliğinden eriyen sünger şeklinde tamponlar konur ve ameliyat sonlandırılır. Yağ zamanla eriyerek yerini yeni kulak zarına bırakır. Bu ameliyat kısa süren ve ameliyat sonrası ağrısız bir işlemdir.
Ayrıca piercing takmak da kulak deliği iltihabına yol açabilir. Bunun yanı sıra kulak kıkırdaklarında delikler açılması da ciddi kulak enfeksiyonlarına ve kalıcı yaralara yol açabilir. Herhangi bir durumda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
1 Cevap. kesinlikle eczanenin taktığı küpeyi bir süre çıkarmayın, basit hafif küçük bir küpe olsun, bepanthen krem rahatlatıyor.
Doktorunuz söylemediği sürece, Fucidin H %2 + %1 Kremi açık yaralar üzerinde veya burun delikleri, kulaklar, dudaklar veya genital bölge gibi hassas bölgeler üzerinde kullanmamalısınız.
Kulak deldirme yerleri, arasında tragus ve anti tragus gibi bölümler de yer alır. Bu kısımlar kıkırdak bölümünün olduğu yerlerdir. Deldireceğiniz kulak kısmına dilediğiniz tarzdaki küpeleri takabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri