Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Birçok madde kanserojen olarak tespit edilmiştir. Bazı yaygın bilinen kanserojen asbest, radon, bazı pestisitler, arsenik ve tütün dumanına içerir. Dumansız tütün bilinen bir kanserojen de olabilir. Önemli bir kanserojen bir yaşam için hayati kaynaklanmaktadır.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Kanser nedenleri
Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Mısır şurubu, genel olarak rafine şeker ve bilhassa paketlenmiş gıdalarda bulunur. Bu yapay tatlandırıcı, kanser hücrelerinin en sevdiği besin maddesi olarak bilinir. Direkt kansere yol açmaz. Ancak kanser hücrelerinin süratle çoğalmasına ve büyümesine yol açabilir.
Sigara içme, yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma, aşırı alkol tüketimi, yağ ve yağlı besinlerin fazla tüketimi, yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi, yetersiz posa alımı, nitrit ve nitrat eklenmiş besinler, ateşe çok yakın pişirilmiş etler, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla ...
Asitli içecekler ve alkol tüketimini sınırlandırın
Şekersiz olanlar tercih edilse bile kimyasallar, renklendiriciler ve yapay tatlandırıcılar kanser riskini artıran maddeler arasında yer almaktadır. Ayrıca alkol tüketiminin fazla olması kolon ve karaciğer kanserleri riskini artırmaktadır.
Tek bir nedene bağlamak çoğunlukla mümkün değildir. Stres ve üzüntü, özellikle vücudun bağışıklık sisteminde yaptığı olumsuz etkiler nedeniyle kanser oluşum sürecine katkıda bulunabilir. Günümüzde de gösterilmiştir ki, stres ve üzüntü, kanser tedavisinin başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kanser oluşumunda etken olan ve önlenebilen nedenlerin en sık olanları tütün kullanımı, obezite, düşük fiziksel aktivite, alkol tüketimi, güneş ışınlarına aşırı maruziyet olarak sıralanabilir. Tütün başta akciğer, ağız, larinks, mesane olmak üzere her 5 beş kanserden birinin nedenidir.
Kanser hücrelerini öldüren besinler ise aşağıdaki gibidir: Sebzeler (soğan, sarımsak, biber, kabak, lahana, ıspanak, domates, havuç, bamya, marul, pancar, salatalık, bakla, pazı, enginar, karnabahar, turp, bezelye, şalgam, pırasa, roka, hem taze hem de kuru fasulye, tere, maydanoz)
Kanserin ne sevdiğini bilen hasta, bunları yemekten kaçınır. Kanser, çiğ yiyeceklerdense, pişmiş yiyecekleri sever. Pişirme işlemi, besinlerdeki enzimleri ve vitaminleri yok etmektedir.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Denetimin sonuçları nedir? Tayvan'a gönderilen yumurtaları kimin ürettiği aslında ortaya çıktı. Gıda Dedektifi'nin paylaşımına göre yumurtaları üreten İzmir Kemalpaşa'dan Işık Yumurta adlı firma.
Radyasyon da kanser gelişimi için önemli bir risk faktörüdür. Temel olarak güneş ışınlarından kaynaklanan ultraviyole radyasyona maruz kalmak cilt kanserine neden olur. Görüntüleme ve tedavide kullanılan iyonizan radyasyon ise özellikle karsinojeniktir.
- Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını giderir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi uzmanı Emily White, omega-3 yağ asitlerinin kanserden koruyucu özelliği olduğunu gösteren önemli bulgular elde ettiklerini belirtiyor. Emily White'a göre, kanserle enflamasyon arasında önemli bir bağ olduğunu gösteren güçlü kanıtlar var.
Dr. Özdoğan, “Özellikle kanser ve egzersiz ilişkisi ile ilgili yapılan araştırmalar, düzenli spor alışkanlığının kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra tedavi gören hastalarda yan etkileri azalttığı; kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi sonrası iyileşme sürecine yardımcı olduğunu gösteriyor” açıklaması yaptı.
“Pankreas kanseri en sinsi kanser türü”
Kanserin türü, tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri. Zira pankreas, mide, akciğer kanseri gibi türler agresif seyrediyor ve çok hızlı yayılıyor.
Erken evrede, yani henüz başka organlara yayılmadan teşhis edilmiş bazı kanserlerde beş yıllık sağkalım oranı yüksektir; % 85-100 arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri