Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Seröz otitis media'da da yine önce ilaç tedavisi uygulanır.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kulağın arkasına uygulanan sıcak kompresler iltihabın yol açtığı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıcak bir kompres kulak ağrısını gidermeye yardımcı olmazsa, kulağa soğuk bir kompres veya soğuk suya batırılmış bir bez tutturulabilir. (Buz uygulanmamalıdır.)
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Çoğu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesi beklenir fakat bu her zaman mümkün değildir. Hastalık ilerledikçe kulakta ağrılara neden olur ve bu ağrılar bazen dayanılmaz hale gelebilir. 24 aydan daha küçük olan bebeklerde tedavi için antibiyotik kullanımı gerekir.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir. Kulaktan sıvı akması, baş dönmesi denge sorunları oluşturabilir. Ateşle birlikte seyredebilir ilerlemiş durumlarda genel durum bozukluğu bulantı kusma ve öksürük yapabilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Kulak akıntısı, kulaktan kan, iltihap veya kulak kiri gelmesidir. Bu akıntı enfeksiyonlar ve küçük tahrişler nedeniyle de olabilir. Ayrıca yırtılmış kulak zarı, beyaz, hafif kanlı veya sarı renkli akıntıya neden olabilir. Dış veya orta kulak iltihabından kaynaklanır.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Çiğ soğanın suyunu kulağınıza damlatın ve kulak pamuğu ile kulağınızı temizleyin. Birkaç defa tekrar etmeniz sonucunda iltihabın geçtiğini göreceksiniz. Elma Sirkesi: Eğer iltihabınız östaki borusuna kadar yayılmış halde ise, elma sirkesi ile gün içinde gargara yapmalısınız.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar? Acil servis, yukarıda belirtildiği üzere hafif hastalıklardan ağır hastalık ve yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Solunum sıkıntısından kulak ağrısına, kanamadan boğaz ağrısına kadar pek çok sağlık sorunu ile acil servis ilgilenmektedir.
Her yaşta ortaya çıkabilen orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda görülüyor. Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren orta kulak iltihabı tedavi edilmediği durumlarda ağır enfeksiyonlara, menenjite hatta işitme kaybına bile neden olabiliyor.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri