Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir. Bu şikayetler her iki kulakta olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.
Baş dönmesi veya denge kaybı: Kulak tıkanıklığı, iç kulaktaki denge organlarını etkileyebilir ve buna bağlı olarak baş dönmesi veya denge kaybı yaşanabilir.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur? Dış kulak yolunda birikim yapan kir, bazen kulağın tamamıyla tıkanmasına neden olur. Bu da; basınç hissi, kaşıntı, işitme kaybı gibi sonuçlar doğurur.
Kulakta Basıncı Eşitleme Nasıl Yapılır? (Valsalva Manevrası)
Burnunuzu kapayıp burada hapsolan havayı basınçla genze doğru üfleyin. Östaki borusu içine hava basınç oluşturur kanal açılarak hava orta kulak içine itilir kulaklarınıza basınç ve açılmayı hissedersiniz. Bu genellikle basıncı eşitleyerek sorunu çözer.
İlgili 24 soru bulundu
Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor. Fistül denilen kaçaklar travmaya bağlı olabileceği gibi bazen sebepsiz bazen de basit bir hapşırma veya ani basınç değişimleriyle ortaya çıkabiliyor.
Kulak kanalı girişinin parmak ucuna sarılan bir pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan serumenin temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuk, pamuklu çubuk, peçete, havlu gibi nesnelerin sokulması sadece serumenin derine itilmesine ve tıkanmasına neden olur ve asla yapılmamalıdır.
Kulakta dolgunluk hissi. Kulak tıkanıklığı veya kısmi işitme kaybı Kulakta çınlama ya da uğultu. Kulaktan koku gelmesi.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Kısaca vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir. Dengesizlik beyin veya beyine giden denge ile ilgili sinirlerin hasarlanması veya bu sinirlerin beyine yanlış uyarılar iletmesi sonucunda olur.
Kulakta yerinden oynayan kristaller baş döndürüyor
İç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen “Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo” (BPPV) başın pozisyonuyla aniden başlayan, kısa süren ve tüm dünyayı başınıza yıkma hissi veren bir baş dönmesi türüdür.
Eğer iç kulaktaki kristallerden kaynaklanıyorsa başın özel pozisyonlara çevrilmesi ile yapılan manevralar kullanılmaktadır. Meniere hastalığında ve vestibüler nöritte ilaç tedavisi ile genellikle yeterli yanıt alınabilmektedir. Beyincikteki bir tümörden kaynaklanan denge kayıplarında cerrahi yapılması gerekebilir.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Kulak yıkama işleminin çok zaman alması ya da kulağı tahriş etme tehlikesinin olması gibi durumlarda aspirasyon adı verilen vakumlu kulak temizliği işlemi gerçekleştirilir. Peki, vakumla kulak temizleme acıtır mı? Kesinlikle hayır. Ağrısız ve acısız bir işlem olup son derece hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulakta serumen isimli bir salgı salgılanmaktadır. Bu salgı zaman içinde katı bir hale gelerek buşon isimli kulak kiri adı verilen salgının oluşmasına yol açar. Kulak kanalında biriken kir, zamanla kulak kepçesine doğru atılır. Kulak kendi kendini temizlemek için bu sistemi kullanır.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Östaki borusu ile ilgili bir problem varsa, orta kulak içindeki hava basıncı dış ortamdaki hava basıncı ile aynı olmayacaktır. Bu durumda orta kulağa zarar verebilecek ve kulak ağrısı, işitme kaybı ve diğer belirtilere neden olabilir.
Kulak içinde dolgunluk, basınç, ya da geçici işitme kaybıdır. Bu şikayet farklı yaşlardaki kişileri etkiler en sık görünen nedenleri kulak kiri, alerji, sinüzit, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu (grip) ,yolculuktaki basınç değişikliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri