Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Evde yapılan kulak temizleme işlemi, kulak kepçesinde bulunan kıvrımların temizlenmesinden öteye geçmemelidir. Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu, pamuk ya da yumuşak bez kullanılabilir. Ancak bu temizlik malzemelerinin hiçbiri kulak deliğine sokulmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Esnemek, sakız çiğnemek ve yutkunmak gibi hareketler östakinin açılıp kapanmasını sağlayarak kulak tıkanıklığını düzeltebiliyor.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Kulak içine yabancı cisim sokulduğunda buşon iyice kulak içine doğru itilir ve burada birikir. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışma, dış kulak yolunda darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması ve denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi kir oluşumunu etkiler.
Su içmek kulak tıkanıklığını geçirmek için en pratik ve yaygın yöntemlerdendir. Bir parça şeker emmek de kulağınızın açılmasına yardımcı olabilir. Bazen sadece yutkunmak da basit bir tıkanma varsa rahatlamayı sağlayabilir.
Kulak tıkanıklığı; işitme kalitesini önemli ölçüde düşüren geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
New Jersey'deki Englewood Health'de bir kulak burun boğaz uzmanı olan Dr. Rosemary Ojo'ya göre normal kulak kiri koyu kahverengi, açık kahverengi, turuncu, sarı veya kirli beyaz olabilir.
Hasta, kulak zarında delik ya da geçit olmadığı sürece az sayıdaki kulak kiri temizleme yönteminden birini evde deneyebilir. Reçetesiz satılan kir yumuşatıcı damlalar, örneğin; karbamid peroksit ya da ılık mineral yağı, etkilenmiş kulağın içine konularak, kirin 5 dakika sonra boşalmasına izin verilir.
Bu delinmeler çok nadiren kendiliğinden iyileşmektedir; ancak neredeyse her zaman kalıcı sağırlığa ya da işitme kaybına neden olmaktadır. Her ne kadar kulak kiri kültürlerimiz gereği bize iğrenç geliyor olsa da, vücudumuzun doğal bir parçasıdır.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulak kiri, kulakta meydana gelen bir pislik değildir aksine vücudunuzun savunma elemanlarından biridir. Serumen, kulak yolunun nemli ve kaygan olmasını sağlayan ve kulağın dış tehlikelerden (bakteri, toz, kir) korunmasını sağlayan bir salgıdır.
Saf su ile çok az miktardaki limon suyu karıştırılarak bir ya da iki damla ağrıyan kulağa damlatmak da kulak ağrısına iyi gelecek yöntemlerden biridir.
Normalde, Çiğneme, çene hareketleri, esnemeler ile, kulaklarda bazen hafif bir uğultu veya çıtırtı tarzı sesler duyulabilir. Orta kulakta bulunana kas yapılarının fizyolojik kasılmaları ve zarın mobilitesi, östaki kanalının hava eşitleme işlemi sırasında hareketlenerek bu durumu oluşturur. Bu tamamen normaldir.
Zeytinyağı ile temizlik
Zeytinyağı ile kulak temizlemek, kulakları temizlemek için mevcut en doğal ev ilaçlarından biridir ve aynı zamanda bir tedavi işlevi görür. Kulak tıkanıklığı yaşıyorsanız, yaklaşık üç ila dört gün boyunca günde iki kez iki veya üç küçük damla zeytinyağını kulağınıza damlatın.
Bunun için 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını hafifçe ısıtmak, ardından aynı miktarda badem yağıyla karıştırıp bir kulak çubuğu yardımıyla çok derine olmayacak şekilde kulak yoluna sürmek yeterli oluyor. Bir süre sonra yumuşayan kirler kolaylıkla çıkıyor, kir sebebiyle oluşan tıkanıklık sorunu da ortadan kalkıyor.
Susam yağında ya da zeytinyağında 1-2 saat bekletilen sarımsak püresi tülbentten süzülerek kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Tuz ısıtıldıktan sonra temiz bir çorap veya bez torbaya konulup ucu sıkıca bağlanır. Sonra kulağa 7-8 dakika boyunca tatbik edilir.
ZEYTİNYAĞI. Ilık zeytinyağını damlalık yardımıyla kulağınıza damlatın, ardından kulak kirinin yumuşaması için on dakika bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri