Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
“Tıkalı kulak nasıl açılır?” dendiğinde akla ilk gelen damlalardır. Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Kulak kiri sertleşmesi tedavisi için birçok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında kulak damlası kullanımı, kulak irrigasyonu, manuel temizleme ve mikroskop altında temizleme gibi seçenekler bulunmaktadır. Kulak damlası kullanımı, kulak kanalındaki sertleşmiş kiri yumuşatmak için tercih edilen bir yöntemdir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulak kirinin bazı insanlarda daha fazla olmasının sebebi ise kulağın sık sık temizletilmesi değil diğer kişilere nazaran daha fazla kirli havaya maruz kalınmasından ya da kulak yolunun yapısal olarak dar olmasından kaynaklanır.
Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir. Kulak lavajı olarak bilinen kulak yıkama, küret ile buşonun kulak dışına çıkarılması ve vakumlama olarak bilinen aspirasyon işlemleri, kulağa zarar vermeden kulağın temizlenmesini sağlar.
Gliserin damla ne işe yarar? Kulak enfeksiyonlarına bağlı ağrı, şişlik ve basıncı hafifletmek yanı sıra kulak kirini yumuşatarak dışarı atılımını kolaylaştırmayı sağlar.
Bir kulak için 2 ya da 3 damla gliserin yeterlidir. Kulak temizliğinde kullanılan bir diğer yöntem ise parafin yağını mumun üstünde ısıtmaktır. Isınan yağı bir şırınganın içine doldurup kulağınızın içine damlatın.. 2-3 dakika boyunca başınızı yana yatırıp bekleyin.
Oksibor kulak damlası 30 ml boyutuyla da yanınızda kolayca taşımanıza yardımcı olur. Bununla birlikte Oksibor kulak damlası özel damlatma pipeti ile konforlu bir biçimde solüsyonu iç kulak kısmına damlatmanız mümkündür.
Oksibor hidrojen peroksit ve borik asit içeren, saf su ile hazırlanmış bir kulak dalmasıdır. Temel kullanım alanları dış kulak yolu enfeksiyonları ve buşon temizliğidir. Dış kulak yolu enfeksiyonu yani otitis externa dış kulak yolunun enfeksiyon ve inflamasyonunu içerir.
Kulak kirinin kolay temizlenmesi amacı ile uygulanan bir karışımdır. Buşon yumuşatıcı olarak tanımlanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan buşonun fiziksel olarak yumuşatılmasını sağlamaktadır. Böylelikle yumuşayan buşon rahatlıkla kulaktan temizlenebilmektedir.
Ayrıca acilde kulak temizleme gibi bir durum da söz konusu olamaz. Bu işlem ancak kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir.
Tıp dilinde buşon olarak adlandırılan kulak kiri, bilinenin tam tersi vücudumuzun doğal bir salgını olarak uzmanlar tarafından açıklanıyor. Kulak çubuğu ile temizlemeye kalkışmanın ise zararları bir hayli fazla, kulak çubuğu sağır edebiliyor.
Doktor ayrıca bir uyarıda bulunmadıysa, tercihan 5-10 dakika o pozisyonda beklenir ki damla iyice nüfuz etsin.
Takriben 3-5 dakika damlanın kulak kanalında yayılımını sağlamak amacı ile beklenir. Daha sonra kulak girişinde biriken sıvı pamuk ile silinir.
Kulak damlaları, lokal anestezinin yanı sıra enfeksiyon, iltihaplanma, etkilenmiş kulak kiri veya kapana kısılmış böcekleri tedavi etmek için kullanılan kulaklar için bir tür topikal ilaçtır. Kısa süreli tedavi için kullanılır ve reçeteli veya reçetesiz satın alınabilir.
Bunun için 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını hafifçe ısıtmak, ardından aynı miktarda badem yağıyla karıştırıp bir kulak çubuğu yardımıyla çok derine olmayacak şekilde kulak yoluna sürmek yeterli oluyor. Bir süre sonra yumuşayan kirler kolaylıkla çıkıyor, kir sebebiyle oluşan tıkanıklık sorunu da ortadan kalkıyor.
Kulak tıkanıklığı zeytinyağı ve sarımsak ile giderilebilir. Bu yöntem özellikle iltihaptan kaynaklanan tıkanmalar için kullanılabilir.
Susam yağında ya da zeytinyağında 1-2 saat bekletilen sarımsak püresi tülbentten süzülerek kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Tuz ısıtıldıktan sonra temiz bir çorap veya bez torbaya konulup ucu sıkıca bağlanır. Sonra kulağa 7-8 dakika boyunca tatbik edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri