Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak).
Kulak kanalı hiç temizlenmese bile, kulak kanalının kendi kendini temizleyebilme özelliği nedeniyle serumen zaman içinde kendiliğinden dışarı atılır.Pamuklu çubuk, tığ, şiş, kürdan vs. ile kulak temizliği ya da kurcalanması sırasında,kulağın doğal salgısı (serumen) derine doğru itilerek kulak kanalının tıkanmasına ...
Kurumuş bu birikintiye kulak kiri ya da tıbbi adıyla buşon denir. "Kulak kiri" kulağın kirli olduğu anlamına gelmez. Yalnızca halk arasında adlandırılması böyledir. Kulak, kirini normalde kendiliğinden kulak kepçesine ilerleterek atar ve kendi kendini temizler.
Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur? Dış kulak yolunda birikim yapan kir, bazen kulağın tamamıyla tıkanmasına neden olur. Bu da; basınç hissi, kaşıntı, işitme kaybı gibi sonuçlar doğurur.
Serumen adı verilen salgı, dış kulak yolunda, derinin alt kısmında bulunan salgı bezlerinden salgılanır. Kulak zarının dış ortamdan gelebilecek bakteri, toz ve kir parçacıklarından korunmasını sağlayan bu salgı, işlevini tamamladığında kendiliğinden kurur ve kulak kepçesine atılır.
İlgili 16 soru bulundu
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Kulak yıkama işleminin çok zaman alması ya da kulağı tahriş etme tehlikesinin olması gibi durumlarda aspirasyon adı verilen vakumlu kulak temizliği işlemi gerçekleştirilir. Peki, vakumla kulak temizleme acıtır mı? Kesinlikle hayır. Ağrısız ve acısız bir işlem olup son derece hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Deniz, duş ve havuz sırasında kulak salgısının şişmesi, Kulak temizliğinin yanlış yapılması, Kulak yapısında doğuştan darlık olması, Kulaklık, tıkaç, işitme cihazının sık kullanılması kulak kiri oluşumuna zemin hazırlar.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Kulak zarında meydana gelen delinmeler çoğunlukla birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Bazen de kulak zarı eski durumuna 3-4 ayda gelir. Delik 6 hafta içinde kendi kendine kapanmazsa cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir. Kulak zarında oluşan delinme genellikle ilaçla tedavi edilmeye çalışılır.
Normalde kulakta üretilen ve kulak kiri olarak bilinen serumen isimli madde suyun kulağa kaçmasını engeller.
Delinmiş bir kulak zarı her zaman tedavi gerektirmez çünkü genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme eğilimi gösterir. Ancak bazı ciddi durumların varlığında tedavi edilmesi gündeme gelebilir. Kulak zarı deliği tedavisi, esas olarak enfeksiyonu önlemek veya işitme kaybını gidermek için uygulanır.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Kullanım süresi beş ya da yedi gündür. Daha uzun kullanım için doktorunuza danışınız.
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Kulak salgısı kulak yolunun kulak kepçesine yakın dış kısımlarında oluşur, iç kısımlarda oluşmaz. Kulak içine yabancı cisim sokulduğunda buşon iyice kulak içine doğru itilir ve burada birikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri