Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Vergiden muaf esnaf belgesi almak isteyenlerin, 283 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekir.
Esnaf muafiyeti şartlarını sağladığınızdan emin olmanız halinde ikamet ettiğiniz bölgeye ait vergi dairesine giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde Esnaf Vergi Muafiyeti belgenizi edinebilirsiniz. Bu belgenin 3 yıl geçerlilik süresi mevcuttur.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
* E devlet sistemine giriş yapınız. * Arama boşluğu kısmına E-Başvuru yazınız. * Ekranda gözüken Başvuru Türü bölümünden Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri bölümünü seçiniz. Ardından Alt Başvuru Türü için Çalışma İzin Belgesi Verilmesi kısmını seçiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bu belgenin alınması isteğe bağlı olup belgenin alımı sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması isteğe bağlıdır. Ticari bir hesap açılması ve hasılatın bu hesap aracılığı ile elde edilmesi zorunluluğu yoktur. nternet ve benzeri elektronik ortamdan elde edilen hasılat sınırı 2023 yılı için 120.096 TL'dir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
Ticari faaliyetler kapsamı 193 sayılı Gelir Vergisi kanununun 9'uncu maddesinde belirtilen esnaf muafiyet şartlarına uygun olan kişiler, "Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi" alarak elde ettikleri gelir üzerindeki vergiden muaf olurlar.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Borcu Yoktur ve Mükellefiyet Yazıları Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden alınabilecek.
Kanunun dokuzuncu maddesinin on numaralı bendi 31307 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre online satışta vergi muafiyetinden faydalanabilmek için kişinin Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alması gerekiyor. Belgeyi aldıktan sonra ise Türkiye Cumhuriyeti'nde kurulmuş bankaların birinde ticari hesap açılması şart.
Vergi Muafiyet Belgesi İçin Nereye Başvurulur? Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi'ni almak için İnteraktif Vergi Dairesi portalından başvuru yapılabilmektedir. Buradaki dilekçeyi doldurduktan sonra, ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak belge alınabilir.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
Buna göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan mükellefler gelir vergisinden muaf olacak. Bu durumda 900 bine yakın esnaf bulunuyor.
"ESNAF VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ ; Bu belgeyi almak isteyenlerin, 283 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ekinde yer alan dilekçe ile varsa işyerlerinin, işyeri olmayanların ise ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurmaları gerekmektedir."
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi birinci bendi «Hekim raporuyla tesbit edilmek şartıyla, dilsiz, mefluç, iki gözü kör, el ve ayaklarının ikisi veya birisi olmayan veya el ve ayağı kullanılamı- yacak şekilde sakat bulunan ve bu durumda çalışanların ücretlerinden gelir vergisi vermemekte idiler.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Kredi özellikleri
Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi girişimcilere azami kredi limiti 500 bin TL'dir.
Buna göre; kendi işinde çalışan ve 2022 yılı için büyükşehirlerde 16 bin lira, diğer yerlerde 10 bin lira kira limitini aşmayan ve yine 2022 yılı alış tutarları 200 bin lirayı, satış tutarları 320 bin lirayı, hizmet niteliğinde iş yapanlarda iş hasılatı 100 bin lirayı aşmayan mükellefler basit usulden faydalanıyor.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Tek mesken muafiyet uygulamasından yararlanmak isteyen kimselerin bir dilekçe ile bağlı oldukları belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.
Muafiyet için öğrenciler, daha önceki yükseköğrenim kurumundan almış olduğu; ✓ Transkript (Not Dökümü) (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Ders içerikleri (mühürlü, kaşeli ve imzalı) ✓ Dilekçe ile Kayıtlı olunan Fakülte/YO/MYO öğrenci işlerine/bölüm başkanlığına başvuruda bulunulur.
Ders muafiyet başvuruları kayıtlı olunan akademik birime yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri