Büyük şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayınız. Büyük plastik şişeye damlalık aparatını takınız. Doktorun tavsiye ettiği kulağınıza, doktorun tavsiye ettiği şekilde ve/veya günde 3 kez 5 damla damlatınız ve 5 dakika yatay şekilde bekleyiniz. Kullanım süresi beş ya da yedi gündür.
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır. Eğer kulak kiri temizlenirken ağrı oluşursa aynı gün içerisinde kulağın temizlenmesi konusunda ısrarcı olunmamalıdır.
Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Kulağınızı temizlemek istediğinizde gliserin gibi bir madde ile kulağınıza damlatmak suretiyle kulak içindeki kirleri temizlemek mümkündür.
Kulak tıkanıklığı için damla olarak hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanılır. Kulak kiri sebebiyle tıkanan kulaklara bu damladan birkaç damla damlatabilirsiniz. Bu sayede kulak kiri yumuşar ve kulaktan kolaylıkla atılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Takriben 3-5 dakika damlanın kulak kanalında yayılımını sağlamak amacı ile beklenir. Daha sonra kulak girişinde biriken sıvı pamuk ile silinir.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Eğer enfeksiyon veya alerjik nedenlerle çocuğunuzun kulakları tıkalıysa 2-3 damla tuzlu su damlatarak (bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz karıştırılır) çocuğun burnunun akması ve tıkanmaya neden olan mukusun yumuşaması sağlanabilir.
Kulak yıkama işleminin çok zaman alması ya da kulağı tahriş etme tehlikesinin olması gibi durumlarda aspirasyon adı verilen vakumlu kulak temizliği işlemi gerçekleştirilir. Peki, vakumla kulak temizleme acıtır mı? Kesinlikle hayır. Ağrısız ve acısız bir işlem olup son derece hızlı şekilde gerçekleştirilmektedir.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Deniz, duş ve havuz sırasında kulak salgısının şişmesi, Kulak temizliğinin yanlış yapılması, Kulak yapısında doğuştan darlık olması, Kulaklık, tıkaç, işitme cihazının sık kullanılması kulak kiri oluşumuna zemin hazırlar.
Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu, kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup, doktor tarafından uygulanabilir.
KULLANIM ŞEKLİ:
Büyük şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayınız. Büyük plastik şişeye damlalık aparatını takınız. Doktorun tavsiye ettiği kulağınıza, doktorun tavsiye ettiği şekilde ve/veya günde 3 kez 5 damla damlatınız ve 5 dakika yatay şekilde bekleyiniz. Kullanım süresi beş ya da yedi gündür.
Kulak kepçesinin temizliği için kulak çubuğu, pamuk ya da yumuşak bez kullanılabilir. Ancak bu temizlik malzemelerinin hiçbiri kulak deliğine sokulmamalıdır.
İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir. İkinci bir çözüm yolu olarak, solüsyonu sürüp yumuşamasının ardından küret ile kulak kirini nazik nazik temizleme yoluna gidebilir. Ya da hekiminiz solüsyonu sürdükten sonra aspiratör yardımıyla buşonu vakumlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri