Bu çalışmaya göre, elektrik, doğalgaz, internet, cep telefonları ve sabit telefonlarda servis hizmeti gerektirmeyen tüm işlemlerden açma-kapama ücreti alınmayacak. Yurttaştan, fatura ödenmediği için doğalgaz açma-kapama bedeli olarak 36 lira, GSM operatörleri için 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor.
TBMM Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen Tüketici Koruma Yasası'nda dikkat çeken düzenlemeler yer aldı. Buna göre Elektrik, doğalgaz, telefon ve internet faturaları ödenmeyip, verilen hizmet kesildiğinde, yeniden açmak için vatandaşlar ücret ödemek zorunda kalmayacak.
Elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet gibi hizmetlerde faturaların ödenmemesi halinde kesme işlemi uygulanıyor. Örneğin doğalgazda 36 lira, GSM operatörleri 30-50 lira arasında değişen açma-kapama bedeli alıyor. Elektrikte ise bu rakam 37 ila 189 lira arasında değişiyor.
SAMSUN (AA) - Çarşamba Tüketici Hakem Heyeti Raportörü Şevketbey Akbulut, GSM operatörleri tarafından alınan açma kapama bedelinin yasal bir dayanağı olmadığını ifade ederek, vatandaşların Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaları durumunda kendilerinden alınan bedelleri geri alabileceklerini söyledi.
Ayrıca, elektrikte açma kapama bedeli alçak gerilim hattı bulunan haneler için 37 lira, orta gerilim hattı bulunan haneler için ise 189 lira olarak uygulanıyor.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Telekom, Vodafone, Turkcell kapanan hattı açtırma ücreti (2023) ne kadar merak edenler için; Turkcell hat açma kapama ücreti: 84,51 TL. Vodafone hat açma ücreti: 84,51 TL. Türk Telekom kapanan hattı açtırma ücreti: 84,51 TL.
Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Elektrik aboneliği açtırmak için bağlı bulunduğunuz bölgede görevli tedarik şirketinin müşteri hizmet merkezlerine doğrudan başvuru yapabileceğiniz gibi internet sitesi üzerinden veya e-devlet aracılığı ile de başvuru yapabilirsiniz.
Ödenmemiş faturadan dolayı erişimi kullanıma kısıtlanan/durdurulan hatlar için Açma-Kapama ücreti işlem başına vergiler dahil 99 TL'dir. Bir takvim yılındaki "borç nedeniyle" ilk açma-kapama işlemi için söz konusu ücret faturanıza yansıtılmayacaktır.
SAYAÇ AÇMA / KAPAMA BEDELİ
198.00 ₺ + K.D.V. 66.00 ₺ + K.D.V.
Hat kapama-açma işlemi ücreti, hattın borç sebebiyle kapanması ve devamındaki süreçlerde oluşan maliyetler sebebiyle doğup, açma anından sonraki ilk faturaya vergiler dahil 109,14 TL yansıtılır. Bir takvim yılı içindeki ilk kapama işlemi ve devamındaki maliyetler sebebiyle doğan ücret faturaya yansıtılmaz.
Bu ücret de her yıl için ilgili kurum tarafından güncellenmektedir. 2023 yılı için belirlenen abonelik ücreti KW başına 128,9 TL'dir. Bu ücret baz alındığında ortalama bir mesken için yeni abone olacak kişiden 644,5 TL abonelik ücreti talep edilecektir.
Sıfır daire elektrik aboneliği ücreti 2023 yılı için damga, bağlama ve kesme bedelleri dahil ortalama 644.5 TL'dir. Sıfır daire elektrik aboneliği başvurusunun incelenmesi ve değerlendirilmesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir.
Ödenmeyen fatura sebebiyle kesilen elektrik, borcun ödenmesiyle yeniden açılır. Ancak, bir sonraki ay faturasına kesme açma bedeli yansıtılır. Bu bedel, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanır ve belirli aralıklarla arttırılır.
Enerjisa hafta içi her gün 08:30'da mesaiye başlamaktadır.Akşam 16:30'da da kapanmaktadır. 12:30'da öğle molasına çıkan Enerjisa, 13:30'da tekrar mesaiye başlamaktadır. Enerjisa Cumartesi ve Pazar günleri açık mı? Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır.
Abonelik iptali için gerekli evraklar
Tahliye başvurusu alınır. 2 gün içinde enerji kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra 5 iş günü içinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Resmî, dini bayram günleri, genel tatil günleri ile bunların bir önceki günlerinde kesme işlemi yapılmaz. Tüketicilerin ödeme yapması sonrasında uygulanan elektrik açma işlemi; İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, imar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde yapılmaktadır.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Bu maddeye göre; İmar yerleşim alanında 24 saat içerisinde, İmar yerleşim alanı dışında 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Genelde operatörlerde hattınızın bir yıl içindeki ilk gecikmiş borcunda açma ücreti faturaya yansıtılmamaktadır. Faturalı hattın kapanması halinde borcun ödenmesi durumunda hat tekrar açılır ve hizmet almaya devam edebilirsiniz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayınlanan 2023 Yılı Telekomünikasyon Hizmetleri Ücret Tarifesi uyarınca; sizin adınıza devlete ödenen vergiler aşağıda belirtilmiştir. Faturalı ve Faturasız bütün aboneler için yıllık 113,14 TL'dir.
Eğer faturalı hattım kapandı nasıl açtırabilirim diye düşünüyorsanız, öncelikle ödemediğiniz faturayı ödemeniz gerektiğini söyleyelim. Borcunuzu ödemeniz halinde operatörünüz tarafından en kısa sürede hattınız yeniden kullanıma açılacaktır. Ancak her operatörün kendine göre hat açma kapama ücreti de bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri