Aydın, "Halk dilindeki ismiyle 'Kristal Oynaması' ise hastalığın oluşma mekanizmasını açıklamaktadır. İç kulak kanalındaki kristaller, dengemizi sağlamamıza yardım eder. Kristallerin olması gerektiği yerler dışına sürüklenmesi Vertigo dediğimiz baş dönmesinin ortaya çıkmasına sebep olur" dedi.
Kulak kristali oynaması, bireylerde yaşam kalitesini oldukça düşürür. Yatakta dönerken ya da bir yere eğilirken yaşanan baş dönmesi gibi şikayetlerle kulak burun boğaz kliniklerine başvuran bireyler, kısa süre içerisinde tedavi edilerek eski yaşantılarına geri dönebilir.
Kulak kristallerinin oynaması tedavisi ise bazı baş manevraları ile düzeltilir. Uzman hekim başı belirli pozisyonlara getirerek, oynayan denge taşlarını düzeltmeye çalışır. Başarı oranın yüksek olmasından dolayı manevra yöntemi kullanılır. Aşırı hareketsiz ve yaş almış hastalarda birkaç hafta tedavisi sürebilir.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Tedavisi son derece kolay. Herhangi bir ilaca gerek olmaksızın sadece o kayan kristali yerine yerleştirme manevraları yapıyoruz. Eğer tanı kristalse bunun tedavisi beş dakika sürüyor. Başarı oranı da yüzde doksanın üzerinde.
İlgili 39 soru bulundu
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Gözler ve boyundan alınan doğru sinyaller ile bu yanlış sinyaller beyinde işlemden geçirilinceye kadar geçen sürede hastanın baş dönmesi, gözlerde nistagmus dediğimiz istemsiz göz hareketleri olur ki bu da sıklıkla 15-20 saniye civarında sürer.
Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
Vertigo belirtileri gösteren biri düz bir pozisyonda uyumalıdır. Çünkü vertigo hastalarının yatış şekilleri bile atakların gelişimi ve sıklığı açısından oldukça önemlidir. Kulak içerisinde yer alan denge kristallerinin pozisyonları baş dönmesini etkileyen temel faktörlerdendir.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
Kulak içindeki kristallerin yerinden oynaması: Stres, travmanın etkisi sonucu kulak içindeki mineral kristalleri yerinden oynuyor. Kristaller kulağın salyangoz bölgesine dağılıyor buda kişide baş dönmesine sebep oluyor.
Tanıda hastanın başına belli pozisyonlar verdirilerek göz hareketlerine bakılması yeterlidir. Bu manevra bazı cihazlarla kayıt da edilebilir. Tedavisi ise yerinden oynamış olan bu taneciklerin yine belli bazı baş hareketleriyle yerine yerleştirilmesidir. İlaç tedavisine gerek yoktur.
Bazı kulak kristali oynamaları kendiliğinden düzgünleşebilir veya hafif olabilir, ancak bazıları cerrahi girişim gerektirebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
Tipik olarak bu baş dönmesi yatakta sağa ya da sola dönerken, raftan bir şey almaya çalışırken ya da merdivende ortaya çıkar. Saniyeler kadar kısa sürer, çok şiddetli olabilir, bulantı-kusma eşlik edebilir. Arkasından İngilizce 'dizziness' olarak ifade edilen bir 'sersemlik hissi' ortaya çıkabilir.
Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Eğer orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotik kullanımı önerilmektedir. Kulakta iyileşmeyen bir enfeksiyon mevcut ise cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Eğer vertigo sağ kulaktan geliyorsa aynı hareketler tam tersi şekilde yapılır. Doktor kontrolünde yapılması gereken bu manevra epley manevrası olarak bilinir. Oldukça basit ve etkili bir tedavi yöntemidir. Bu hareketler bittikten sonra hasta bir süre yatakta kalmalıdır.
Epley Manevrası
Baş yatakta iken hızla sırt üstü uzanılır ve 30 saniye beklenir. Bu pozisyonda yastık omuzların altında durur. Baş kaldırılmadan sağa çevrilir ve 30 saniye beklenir. Son olarak baş ve vücut sağa çevrilir ve yere bakılarak 30 saniye daha beklenir.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin. Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri