Hatay' da “defne, har, teynel ve gar”, Mersin, Adana ve Osmaniye'de “har, teynel, defne”, Kahramanmaraş'da “harve, defne”, Antalya-Gazipaşa, Akseki, Sinanhoca Köyü'nde, Manavgat, Sırt Köyde ve Finike'de “tehnel”, Güzelbağ'da da defne tohumuna “gilik” adı verilmektedir.
Defne ağacı ilk olarak saksıda bitki formunda yetiştirilen bir bitkidir. Bunun dışında direkt olarak toprağa dikmeniz de mümkündür. Bu ağaç Akdeniz iklimi olan her bölgede yetişir. Ülkemizde Güney Marmara, Akdeniz , Ege bölgesinde iç Anadolu ,Karadeniz bölgelerinde kendine yetişme alanı bulmaktadır.
Doğal ortamda defne ağaçlarının yaprakları birçok sektörde kullanılıyor. Toros Dağları'nda yetişen ve yaprağı yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımında kullanılan defne ağacının, Türkiye'deki üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Mersin'deki yetişme alanları genişletilecek.
Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir.
Laurus Nobilis diğer ismi ile Defne ağacı yaprak dökmeyen ağaç çeşitlerinden bir tanesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Defne yaprağı çayı soğuk algınlığı, grip, mide rahatsızlıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanılır. Ekstra olarak hazımsızlığın giderilmesinde, kaygı ve stres durumlarında iyi bir seçenek olarak kabul edilebilir. Defne yaprağı çayının hazırlanması basit ve pratiktir.
10 metreye kadar boylanabilen, çok hızlı gelişme göstermeyen bitkilerdir. Kışın hafif don olayları görülen iklime sahip yerler defne yetiştirmeye uygundur. En fazla -12 derece soğuğa kısmi zararlarla dayanabilir.
içine konursa güvelenmesini veya böceklenmesini önler. Meyvesinin Faydaları : Meyvesinin iki tanesi dövülüp yenilirse sancının her türünü keser.
Ülkemizin kuzeyinde elverişli iklim şartlarından dolayı Karadeniz kıyıları boyunca yetişme ortamı bulan defne, bu iklimin etkilerinin hissedildiği Çoruh, Harşit, Melet, Yeşilırmak Kızılırmak, Filyos, Sakarya gibi vadiler boyunca iç kısımlara sokulur. Karadeniz ardı tektonik depresyonlarda da yetişir.
Defne, Türkiye başta olmak üzere Cezayir, Belçika, Fransa, Yunanistan, Meksika, Fas, Portekiz, İspanya ve Kanarya Adaları gibi ülkelerde de yayılış göstermektedir. Bunun dışında yayılış alanları Arnavutluk, Romanya, Libya'nın doğu sahilleri, Suriye'nin batısı, Kırım ve özetle hemen tüm batı Akdeniz Havzası'dır.
Defne ağacı kaç yılda yetişir? Defne ağacı yılda ortalama 50 cm boy atıyor. İlk yıl itibarıyla yaprakları toplanabilen ağacın, ekonomik verim sunması ise 3-4 yılı buluyor.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Son defne ormanlarının 10 bin yıl önce ortadan kalktığı düşünülmektedir. Bugün bu ormanların ufak çaplı kalıntıları Güney Türkiye, Kuzey Suriye, Güney İspanya, Orta Portekiz'in kuzeyi, Kuzey Fas, Kanarya Adaları ve Madeira'da görülebilmektedir.
Defne ağacının bakımı oldukça kolaydır fakat -12 derecenin altındaki soğuğa dayanıklı olmadığından soğuk ortamda yetiştirilemez. Hava akımlarından koruyup iyi bakıldığında uzun yıllar aynı güzelliği taşıyacaktır.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Defne yapraklarının kullanım alanı oldukça geniştir; Kurutulmuş defne yaprakları baharat olarak kullanıldığı gibi konservelerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda defne yaprağı çiğ bir şekilde çiğnenerek de tüketilebilir.
Defne tohumu bağırsak dostudur. Defne tohumunu bal ile karıştırıp macun haline getirdikten sonra tüketirseniz bağırsaklardaki ağrı ve gaz sorununu ortadan kaldırır. Defne tohumu candida ile mücadelede etkilidir. Antiseptik özelliği ile bağırsaktaki kötü bakterileri yok eder.
Çalışma bulgularına göre, 2,4 kg yaş defne yaprağından 1 kg kuru defne yaprağı elde edilmektedir. Putievsky (1978), İsrail'de yaptığı çalışmada defnenin dikimden itibaren ilk dört yılda yaprak üretiminin ekonomik olmadığı, bu dönemde yeterli yaprak verimine ulaşılamadığını belirtmiştir.
Defne ağacı geçirgen, kireçli, humuslu toprağı sever. İyi bir toprakta uzun yıllar yaşamını sürdürebilir. Defne ağacının kaliteli olarak yetişmesinde ilk unsur, yüksek ve uzun süren sıcaklık ve güneş etkisidir. Her canlı gibi, defne ağacı da bol sulama ile hızlı ve etkili şekilde büyüme gösterir.
14- Defne Ağacı: Yalıların köşklerin bahçelerinde ve Boğaziçi korularında rastlanan, tıpkı erguvan gibi tohumlar yoluyla kendiliğinden tabiatta çoğalan (Hudayinabit) bir diğer ağaç da defne ağacıdır.
Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir.
Defne yaprağının zararları kişiden kişiye değiştiği gibi kullanım sıklığı ve miktarı da zara verip vermediği konusunda önemlidir. Hamile ve emziren annelerin defne yaprağı tüketmesi zararlıdır. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum yollarına zarar vermektedir. Fazla kullanımı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Defne yaprağı çayı, defne yapraklarının kaynatılması ile elde edilen bir çaydır. Defne yaprağı, taze veya kuru olarak kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri