Adım, vida olukları arasındaki uzaklık olup yaygın olarak inç boyutlu ürünlerde kullanılır ve inç başına diş olarak belirtilir. Yol, somunun bir vida dönüşü başına ilerlediği mesafe olup bilyalı vidalar tipik olarak buna göre belirtilir. Adım ile yol tek başlangıçlı vidalarda eşittir.
Vida, düzgün bir silindirik veya konik yüzey üzerine helis açısı ile açılmış oluklara verilen isimdir. Silindirik mil üzerine helis eğrisi olarak sarılması ile oluşmaktadır. Helis eğrileri bilimin bir çok alanında ve doğada farklı yapılarda karşımıza çıkmaktadır.
Eğer bir bağlantıda somun kullanılıyorsa dış yivleri olan silindirik elemana cıvata denir.Eğer bağlantıda somun yoksa ve bağlantı, bağlanacak elemanlardan birisinde açılan yivlerin somun yerine kullanılması ile gerçekleşiyorsa bu elemana ise vida denir.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin helis eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
Vida silindirik veya konik yüzeyde eğri bir biçimde açılmış oluklara denilen addır. Mobilya , ev aletleri , kapı , pencere , banyo dolabı gibi bir çok çeşitli yerlede kullanılmaktadır. Asıl amacı iki veya daha fazla yeri birleştirmek ve bu birleştirme esnasında parçaya zarar vermemektir.
İlgili 28 soru bulundu
Vida, bir malzemeyi, başka bir yüzeye konumlandırmaya yarayan dış dişli bağlantı elemanıdır. Vidalar, tornavida ya da matkap gibi ekipmanlarla kullanılır. Bağlantı sırasında somuna ihtiyaç duyulmaz. Bağlama işlemi esnasında vidanın kendisine tork uygulaması yapılır.
VidaTemel, çeşitli yapılara ve yapı elemanlarına temel oluşturmak amacıyla 60cm ile 300cm arası uzunluk ve 60mm ile 120mm arası çaplarda galvanizlenmiş özel vidaların her türlü zemine uzman ekiplerce uygulanmasıdır.
Civatalar genellikle somunla birlikte kullanılır. Vida ise parçaları somun kullanmadan sökülebilir şekilde birleştiren bağlantı elemanıdır. Civata ya da vidanın kısmen veya tamamen vida dişi açılmış kısmına vida denir.
İki parçayı birbirine bağlayan, gövdesinde dişleri bulunan, silindirik birleştirme elemanlarına vida denir. Genel anlamda 2 tip vida çeşidi vardır. Silindirin dış gövdesinde oluşan dişlerin bulunduğu vidalara dış vida denir. Birde silindirin iç gövdesinde yer alan dişlerin bulunduğu vidalara da iç vida denilmektedir.
Vidalar, plak içinden kemiğe sokularak kırık kemik segmentlerine kompresyon ve stabilite sağlar. Büyük fragman plakların ve vidaların kombinasyonu sert bir tespit sağlayarak kırık kemiklerin hizalanmasına ve sabitlenmesine yardımcı olarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
bu ve buna benzer dünyada standart olan çok şey vardır. bazı özel vidalar hariç bir çok vida sağ tarafa doğru sıkılır sol tarafa doğru açılır. vidalarda dişler genellikle standarttır, özel yapım vidalar mevcuttur. tüm vidalar saat yönünün tersine açılmaz.
Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin heliks eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir.
Gerçekte İskenderiyeli Heron tarafından M.Ö. 1. yüzyılda bulunmuş olan vida, o zamanlardan itibaren cerrahi aletlerde kullanıldı. Döküm tekniği ile üretim yapılıyordu. Avrupa'da 1400'lerde görülen cıvata, 1452-1519 yılları arasında Leonardo Da Vinci tarafından geliştirilmiştir.
Vida terimi, silindirik bir nesneyi içeriden veya dışarıdan helisel bir çizgi boyunca saran, şekillendirilmiş bir yivi ifade eder. Bu “yiv”e vida denmektedir. Eğri yüzey ilkesinin bu şekilde bir uygulaması, orta düzey çevresel kuvvetler bazında büyük boylamasına kuvvetlerin üretimine olanak verir.
Genellikle metal veya plastik malzemeden yapılan, dış yüzeyi dişli olan bir bağlantı elemanıdır. Vidalardaki dişler, genellikle helisel (sarma) yapıdadır ve bir somun veya bir delik içine vidalanabilir.
YHB ise yıldız uçlu demektir. Sert plastikler,alüminyum,pirinç,çeşitli levha ve profiller gibi sert malzemelere daha rahat uygulanması için ucu sivri ve köşeli hale getirilmiştir. Meridyen marka bu vidalar ihtiyacınızı giderecek , dayanıklı ve uzun ömürlü vidalardır.
Yeni nesil vida çeşitlerinden biri olan akıllı vidaların bir diğer adı matkap uçlu vidalardır. Adından da anlaşılacağı gibi vida ucunun matkap görevi gördüğü vidalardır. Ahşap, saç veya metal yüzeylerde vida kullanılacaksa öncesinde matkap ile delinmesi gerekmektedir.
Diş açısı 60 derece olanlara metrik vida, yine diş açısı 55 derece olanlara whitworth (permak) vida denilmektedir. Üçgenin iç açıları toplamı 180 derece olduğundan yola çıktığınızda metrik vidaların diş açıları eşkenar üçgene, whitworth vidalar ise ikizkenar üçgene benzediğini söyleyebiliriz.
Prensip olarak bir silindir üzerine bir profilin eşit hatveli olarak helisel şekilde sarılması ile elde edilir. Bağlama işleminde kama etkisinden yararlanılır. Vidalar ayrıca dönme hareketini ilerlemeye çevirmenin en kolay yoludur. Bu amaçla kullanılan vidalara hareket vidası denir.
Vidalar, çok sayıda olmasından dolayı diş biçimlerine göre sınıflandırılmıştır. Kendi bünyesinde birkaç başlık altında toplanan bu vida çeşitleri; üçgen vidalar, kare vidalar, trapez vidalar, testere vidalar ve yuvarlak vidalar olmak üzere beş başlığa ayrılmıştır.
Somunlu Vida: Somunlu vida, vida ve somunu birleştiren entegre bir bağlantı elemanıdır. Somunlu vidalar, hızlı ve pratik bir montaj sağlamak için kullanılır.
En çok kullanılan baş biçimine göre civata çeşitleri; altı köşe başlı, havşa başlı yarıklı, alyan, yıldız tornavida başlı olarak sıralanabilir. Altı köşe başlı civatalar makine sanayinde ağırlıklı olarak kullanılır ve kullanım alanına göre tam boy veya kısmi dişli şekilde üretilebilir.
temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Yapının yüklerini, güvenli bir şekilde zemine aktaran yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yayarlar. Betonarme temeller, sadece betonarme değil, çelik, ahşap gibi yapıların da temelleri olarak kullanılır.
Temel daima betonarmeden yapılır. Sebebi diğer tüm malzemeler zemin ve dayanım için dayanıklı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri