Kulağın kendi kendini temizleme özelliği olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı, “Oldukça hassas yapısıyla dikkatli bir temizlik ve hassasiyet gerektiren bu organımıza uçları pamuklu kulak temizleme çubuklarıyla kulağın derinliklerine sokularak temizlemeye çalışmak doğru değil.
Kulak salgısının bu şekilde temizlenmesi kulağın kaşınmasına yol açarken, kulak zarını da dışarıdan gelebilecek kir ve bakterilere karşı savunmasız bırakır. Ayrıca kulak temizleyici gereçler ile yapılan bilinçsiz temizleme işlemleri, buşonun kulağın iç tarafına itilmesine ve tıkanmasına yol açar.
Nedenine gelince: Daha önce de ifade ettiğimiz gibi halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan; kulağın kendi salgısıdır ve kir değildir. Dolayısıyla temizlemek gerekmez. Ancak kulakta bir tıkaç oluşturarak işitmeyi engelliyor veya kulağın farklı bölümlerinde enfeksiyona zemin oluşturuyorsa işlem gerekir.
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
İşitme Kaybına Neden Olabilme Riski
Vakumlu kulak temizleme, yanlış kullanıldığında aşırı emiş gücü nedeniyle kulak zarına zarar verir. Kulak zarı, işitme için önemli bir yapıdır ve hasar gördüğünde işitme kaybı görülür. Bunun yanı sıra kulak kanalında yaralanmaya da yola açabileceğinden de işitme kaybına neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Kulak Kiri Temizlenmezse Ne Olur? Dış kulak yolunda birikim yapan kir, bazen kulağın tamamıyla tıkanmasına neden olur. Bu da; basınç hissi, kaşıntı, işitme kaybı gibi sonuçlar doğurur.
Kulak tıkacı (buşon) nasıl tedavi edilir? Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Aile hekimleri kulak temizliği yapabilir mi? Aile hekimleri kulak temizliği için damla uygulaması ya da kulak kirinin parçalar halinde çıkarılması gibi işlemler uygulayabilir. Ancak daha ileri seviyedeki kulak tıkanmaları için kulak yıkanması gerektiren işlemler, KBB uzman hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Saline solüsyonu kulak kirini çıkarmak için çok iyi bir seçenektir. Tek yapmanız gereken bir çay kaşığı tuzu (7.5 g) yarım bardak suya (100 ml) koymak. Sonra bir pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yana eğip kulağınızın içine bir kaç damla damlatın. Sonra kafanızı diğer yana eğin ve sıvı çıkarken bir bezle alın.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Bu işlem tamamen ağrısız bir işlemdir. Eğer bu işlem sırasında ağrı olursa kulak kiri kulak zarına yapışmış olabilir. 3-5 gün kulak kirini yumuşatan damla kullanıldıktan sonra kulak tekrar temizlenmeye çalışılmalıdır.
Kulak kirleri sıklıkla KBB uzmanı tarafından mikroskop eşliğinde görülerek, aspiratör ve özel küçük aletlerle temizlenir. İrrigasyon denilen su ile yıkama yöntemi ise sıklıkla kullanılan diğer bir yöntemdir; ancak İrrigasyon ehil ellerde yapılmıyorsa komplikasyona açık bir girişimdir.
KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Buşon temizlenmesi periyodik olarak yapılan bir işlem değildir. Ne zaman kulak tıkanıklığı yapacak duruma gelirse o zaman temizlenir.
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Peçeteyle kulağın yalnızca dış kısmını temizlemek kişinin kulak temizliği için yeterli olur. Kulağa herhangi bir cisim sokulması önemli problemlere yol açabilir.
Kulak kiri temizliği için bir KBB uzmanına başvurmak sağlıklı olacaktır. Doktor, bir solüsyon yardımıyla kulak kirini (buşon) yumuşatıp temizleyecektir.
Tedavisinde damla, kulak lavajı, aspirasyon gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Kulak kiri temizliği öncesinde yumuşatıcı yağ bazlı solusyonlar (gliserin) ya da hidrojen peroksid (oksijenli su)yarımıyla buşonun yumuşaması sağlanarak, temizleme daha kolay, komplikasyonsuz ve daha kısa sürede yapılabilmektedir.
Kulaktan gelen sıvının rengi ve kıvamı, durumun ciddiyeti hakkında önemli ipuçları verir. Örneğin sarı renkli bir akıntı kulak kirinden kaynaklanabilirken, kanlı kulak akıntısı bir kulak zarı yaralanmasına işaret edebilir.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri