Eğer konforlu bir deneyim ve kolay taşınabilirlik arıyorsanız, uzun süreli kullanım rahatlığı sunan kulak içi kulaklıkları tercih edebilirsiniz. Eğer ses kalitesi ve daha kapsamlı bir deneyim arıyorsanız, özellikle yüksek kaliteli müzik dinleme deneyimi için kulak üstü kulaklıkları tercih edebilirsiniz.
Boyun bandı veya kancalı kulak içi kulaklıklar da spor için oldukça ideal diyebiliriz. Kafa üstü kulaklıklar tercih edecekseniz de ayarlama seçeneği sunan modellere yönelmelisiniz. Ek olarak kulağa ekstra baskı yapmayan ve tek tuşla ayar imkanı sunan modeller daha kullanışlıdır.
"Kulak üstü" veya "tam boyutlu" kulaklıklar olarak da bilinen kulak üstü kulaklıklarda kulakları kapatan yastıklı kulaklıklar bulunur. Genellikle ses kalitesi için en iyi kulaklık olarak kabul edilen çoğu kulak üstü model, kullanıcıyı dış sesten izole etmek için de iyi bir iş çıkarır.
Araştırmalara göre kanal içi kulaklıklar, kulak içi veya kafa üstü kulaklıklardan daha düşük seviyelerde sesle tatmin sağladıklarından daha güvenli olarak kabul edilmektedir. Prensipte dışarıdan en az ses alan kulaklıklar tercih edilmelidir. Kulaklıkların tek taraflı kullanılması da uygun değildir.
Kulak içi kulaklıklar sesi doğrudan kulak kanalının içine verdikleri için, ses seviyesi yükseldiğinde kulaklara ciddi anlamda zarar verme riski artıyor. Kulaklarınızla kulaklık arasında koruyucu bir şey bulunmuyor. Kulak içi kulaklıklar aynı zamanda kulak kirini kulağın derinlerine doğru itebiliyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kulaklık kullanımı sebebi ile kulak içinde kirler birikir, biriken bu kirler kulakları tıkayabilir ve bu durum da kulak enfeksiyonları meydana gelebilir. Bunun ile birlikte kulaklıklar, pamuklu çubuk görevi görebilir ve kulak kirini daha da derine itip kulak ağrısı ve baş dönmesi gibi problemlere yol açabilir.
Bu durumları önlemek için kullanım sırasında cihazın en yüksek ses seviyesinin 80%'i kadar olacak şekilde günde en fazla 90 dakikayı aşmamak uygun olur. Daha uzun sürelerde dinlemek isteniyorsa ses seviyesi 60%'ı geçmemelidir.
Uzmanlar 85dB'e kadar gelen ses seviyelerindeki kulaklık kullanımının 8 saat olduğunu söylüyor. 8 saatten fazla bu ses şiddetine maruz kalınırsa kulak sağlığımızın bozulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu da belirtiyorlar. 88 dB için 4 Saat, 91 dB için 2 Saat ve 100 desibel için 15 dakikanın üzerine çıkılmamalı.
Uzun süre headphone tarzı kulaklık kullandığınızda, başınız gereksiz bir baskıya maruz kalabilir. Sonuç olarak kafa derimiz ve iç kulağımız sıkışır. Bunun sonucunda ise baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Öte yandan eğer migren gibi problemler yaşıyorsanız, kulak üstü kulaklıklar bu durumu kötüleştirebilir.
Terlediğiniz zaman kulak içi kulaklıklar kulağınızdan düşer. Ayrıca kulak boyutunuza göre uygun bir slikona sahip kulaklık almadıysanız, kulaklık kulağınızdan düşecektir. Genellikle kulaklık alırken kutudan ek olarak 2 farklı boyuta sahip slikonlar çıkar. Kulak boyutunuza göre slikon ayarlamanız gerekiyor.
Oyuncuların yoldaşı: Logitech G G335 Kablolu Oyuncu Kulaklığı
Yasal olarak bireylerin maruz kalması gereken en yüksek ses seviyesi 85 desibeldir. Bu ses seviyesinin üzerindeki ortamlarda ise koruyucu kulaklığın kullanılması zorunlu bir durumdur. Çünkü 87 desibel ve üstündeki seslere uzun süre maruz kalırsanız, ciddi duyma kayıpları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eğer sesiniz kulağınıza net geliyorsa başka bir kulaklık ucu boyunu deneyin. Her bir kulaklık ucu L veya R harfiyle işaretlidir. Sol kulaklık ucunu (L) sol kulaklığa, ve sağ kulaklık ucunu (R) sağ kulaklığa taktığınızdan emin olun.
“KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEMENİN KURALLARI”
Dünya Sağlık Örgütü 60-60 oranını tavsiye ediyor. Yani 60 dakikadan uzun süre kulaklıkla dinlemeyin ve ses seviyesi en yüksek sesin yüzde 60'ı kadar olmalı.
Yüksek şiddette sese maruz kalmak işitmede geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olabilir. Uzmanlar uzun süreli kulaklık kullanımı sonrası sessiz bir ortama geçip 15 dakika kulakları dinlendirmek gerektiğini söylüyor. Öte yandan kulak içine takılan kulaklıkların yerine başın üstüne takılan modeller tercih edilmeli.
60/60 kuralı uygulanmalıdır. Kulaklığın sesini yüzde 60'dan daha fazla açmadan ve 60 dakikayı aşmadan sesi dinlemek gerekmektedir. - Eğer bulunulan ortamda gürültü fazlaysa her 60 dakikanın sonunda dışarı çıkılarak 5 dakika kulağı dinlendirmek gerekmektedir. - Kulaklıkla müzik dinleyerek uyunmamalıdır.
Bunun yanında üretici firmanın belirlediği süre içerisinde ürünler garanti kapsamındadır. Fakat kulaklık, hijyenik ürünler kapsamında değerlendirilen bir üründür.
Kulaklık Saçlar İçin Zararlıdır
En yaygın yanlış inanışlardan bir tanesi, saçların şapka, kask veya kulaklık takıldığında “zarar göreceğidir”. Bunlar sadece saçınızın nasıl göründüğünü etkileyen şeylerdir. Saç dökülmesine neden olmazlar.
Ses çıkışının kulağımızın içinde olması, sesin direkt olarak sesi algılamamızı sağlar. Dışarıya ses çıkışı olmaz ve hoparlör gibi dış seslerden etkilenmezler. Uzun süre kulaklık kullanıldığında iç kulağımızda ve kafa derimizde ağrılar oluşabilir. Bunun sonucunda baş ağrısı yaşayabilirsiniz.
Eğer yüksek kaliteli ses ve uzun ömürlü bir kullanım deneyimi istiyorsanız, kablolu kulaklıkları tercih edebilirsiniz. Ancak, hareket özgürlüğü ve taşınabilirlik sizin için önemliyse, kablosuz kulaklıklar daha uygun bir seçenek olabilir. Sonuç olarak, kulaklık seçimi kişisel tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır.
Örneğin, spor yaparken terlemeye veya hafif yağışlara maruz kalabiliriz, bu durumda silikonlu bir kulaklık daha uygun olabilir. Ancak, geniş bir ses sahnesi arıyorsanız ve kulaklıkta daha hafif bir hissiyat tercih ediyorsanız, silikonsuz bir kulaklık sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Bluetooth kulaklıklar cep telefonlarından daha az radyasyon üretir. Ancak beyninize olan yakınlıkları nedeniyle bazı sağlık uzmanları, uzun vadeli etkilerini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu konusunda uyarıyor. Kulaklıkları sorumlu bir şekilde kullanmazsanız işitme duyunuza zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri