Sık olarak tekrarlar ve ilerler ise kulakta kireçlenme, iç kulak tipi işitme kaybı, kolesteatom (kulakta oluşan bir hastalık) denilen ve ileride büyük sıkıntılar veren ve mutlaka işitmeyi bozan ameliyatlar gerektiren tablolara yol açabilir.
Erişkinlerde tek taraflı sıvı birikimi genellikle geniz kanserlerine bağlıdır ve geniz kanserinin ilk belirtisi olabilir. Kulakta sıvı birikimi; hiçbir zaman birincil hastalık olmayıp başka hastalıklar sonucu ikincil olarak ortaya çıkmaktadır bu nedenle sebep araştırılması önemlidir.
Geçirilen orta kulak enfeksiyonları sonucunda, orta kulakta efüzyon denilen sıvı oluşur. Kulakta sıvının uzun süre kalması zaman içinde zarda incelmeye neden olur. İncelen zar orta kulaktaki kemikçiklere yapışarak onları aşındırması hayatın ilerleyen döneminde kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kulakta sıvı toplanması genellikle çocuklarda gördüğümüz ancak erişkin yaşta da görülebilen bir sorundur. Hastalığın seyrinde ağrı ve ateş olmaz. En önemli belirtisi işitme kaybıdır. İşitme kaybı ve kulakta tıkanıklık yaptığı için çocuğun yaşı küçükse bunu ifade edemeyebilir.
Akut orta kulak iltihabının iyileşmesinden sonra orta kulakta sağlam kulak zarı arkasında sıvı kalabilir. Sıvının %52'si dört hafta içinde ve %80'i sekiz hafta içinde kaybolur.
En sık kullanılan yöntemler; Kulak memesini hafifçe çekmek ya da sallamak. Bu yöntem suyun kulağınızdan hızlı bir şekilde boşalmasını sağlayabilir. Baş omuzdan yana doğru eğili pozisyondayken kulak memesini yavaşça çekmek ya da sallamak etkili olabilir.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp, kulak kanalından dışarı çıkmaz; bu nedenle tüpün kulak zarından düşüp düşmediğini görmeniz mümkün değildir.
Baş Dönmesi (Vertigo)
Meniere hastalığı iç kulakta endolenf adı verilen sıvının birikmesine bağlı olarak şiddetli baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybı ve kulakta dolgunluk ile karakterize bir iç kulak enfeksiyonudur.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
Bu sıvı, kulak zarının gerektiği gibi titremesini önler ve çocukta böylece işitme kaybı gelişir. Bu hafif şiddetteki işitme kaybından dolayı çocuğun davranışlarında birtakım değişiklikler gözlemlenir. Problem kronik bir duruma geldiği takdirde çocuğun konuşmaya başlaması ve zihinsel gelişimi gecikebilir.
Çok uzun süre kulak zarında gereksiz kalıp düşmeyen veya kulak zarında kalışı ile sorun çıkartan tüplerde yeni bir müdahale ile tüpün çıkartılması gerekebilir. Çocuğunuza özel bir sağlık durumu yoksa, çoğu orta kulak sıvısı 3 ay içerisinde kendiliğinden kaybolabilir.
İşlem uygulanmadan önce detaylı bir muayene gerçekleştirilmektedir. Muayene sonucunda net bir sonuç elde edilmekte ve buna uygun bir şekilde tedavi başlatılmaktadır. Ayrıca kulak tüpünün kulak zarına herhangi bir zararının olduğu bilinmemektedir.
Kulak tüpü ameliyatında genelde hiç ağrı olmaz. Fakat anestezi sebebiyle zaman zaman halsizlik, hassasiyet ve mide bulantısı görülebilir. Orta kulakta birikmiş sıvıdan dolayı meydana gelen işitme kaybı, ameliyat sonrası belirgin bir şekilde düzelir.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüpün kontrolünü belli aralıklarla doktorunuz yapacaktır. Eğer tüp kendiliğinden düşmezse, 12 ay geçtikten sonra doktorunuz tüpü çıkartabilir.
Çünkü kulak tüpleri takılmazsa yaşanan sıvı birikmesi nedeniyle duyma ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir. İşitme kaybına kadar negatif problemlerle karşılaşma ihtimali açığa çıkabilir.
Kulak tüpü ameliyatı ortalama 15 dakika sürmektedir. Küçük bir neşter ya da lazer yardımı ile kulak zarına ufak bir kesi açılmaktadır. Daha sonra ise orta kulaktan sıvılar çıkarılmaktadır. Böylelikle de tüp kulak zarı deliğine sokulmaktadır.
Kulak zarına tüp takılmasıyla zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçması halinde, suyun orta kulağa geçmesi mümkündür ve orta kulakta irinli iltihaplara neden olabilir. Kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır.
Kulağa kaçan su, kısa bir süre sonra geri çıkar. Ancak dış kulaktaki kir varsa su bu kirin şişmesine sebep olur. Bu durum, kişinin kulağında tıkanıklık hissine ve işitme sorununa yol açar.
Su kaçan kulağınızın memesini hafifçe çekip sallayın. Bunu yaparken tıkalı kulağınızın olduğu yöne doğru başınızı eğin ve yine yer çekimi ile suyun çıkışını kolaylaştırmaya çalışın. Yine su kaçan kulağınızın olduğu yöne doğru başınızı omzunuza doğru eğin, avucunuzla kulağınıza vakum yaratmaya çalışın.
Kulak tüpü takıldıktan sonra, kulağa su kaçırılmamasına özen gösterilmelidir. Bunun için her banyodan/duştan önce tek kullanımlık vazelinli kulak tıkaçları kullanılabilir. Tüm bu önlemlere rağmen orta kulakta iltihaplanma ya da akıntı gözlenirse doktora başvurulmalıdır.
Tedavi yöntemi bu faktörlere göre belirlenir. İlaç tedavisiyle orta kulaktaki koyu kıvamlı sıvı akıcı hale getirilebilir. Burun damlası kullanılabilir. İlaç tedavisine yanıt alınamıyorsa miringotomi veya kulak tüpü uygulamasına başvurulabilir.
· Hasta kulağına takılan tüpün varlığını hissetmez, ondan rahatsızlık duymaz, günlük yaşamına olduğu gibi devam eder, koşmak zıplamak hareket etmek tüpe herhangi bir zarar vermez, yerinden oynatmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri