Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
Bazı durumlarda dinleyen kişi bir çeşit saat çalışmasına benzer periyodik ses duyabilir. Bu tip tinnituslara objektif tinnitus denilir. Çoğunlukla damak kaslarının kasılması sonucu ortaya çıkar. Palatal myoklonus dediğimiz bu durum günümüzde botoks ile tedavi edilebilmektedir.
Genel anlamda tıkanıklığının geçmesi için östaki borusunun rahatlatılması yani orta kulak basıncı ile dış ortam basıncının eşitlenmesi gerekir. Esnemek, şeker emmek, su içmek, yutkunmak gibi hareketler buna yardımcı olabilir. Bu eylemlerden sonra kulaktan pıt sesi gelir ve kulak açılır.
Gündelik hayat içerisinde oluşan yüksek gürültüye maruz kalmamak veya iş yerinde oluşan gürültüden kaynaklı kulak deformasyonunu engellemek amacıyla kullanılan çeşitli tıkaçlar doğru kullanılmadığı takdirde kulak cızırtısına sebep olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kulaktan ses gelmesi – kulak çınlaması genellikle yaşlı bireylerde görülmekle birlikte her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Tinnitus, işitme kaybı veya başka kulak problemleri olan bireylerde daha yaygın görülür. Ancak, normal işiten bireylerde de görülebilir.
Tinnitus, tek başına bir hastalık ismi değil, işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir. Zaman zaman ya da sürekli olabilir. Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması; kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilen bir durumdur. Cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde de tarif edilir.
Normal şartlarda kulak çınlaması 5 gün veya bir haftadan ve genellikle 5 dakikadan daha az sürmektedir. Patalojik kökenli olan kulak çınlaması ise genellikle uzun sürer ve bu kişiyi oldukça zorlar. Sürekli olarak kulak çınlaması duyan kişide işitme kayıpları da oluşabilmektedir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.
Sol kulak çınlaması neden olur? Sol kulakta oluşan çınlamanın nedeni yoğun sese maruz kalma, yüksek tansiyon, alerji veya anemi sinüzit, enfeksiyon, ilaç kullanımı veya kulak yaralanması olabilir. Nadir durumlarda bu kulaklarda olan çınlama, tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işaretidir.
Kulak çınlaması soğan suyu ile giderilmektedir. Soğanın suyu ile kulak temizliği yapıldığında çınlamaya neden olan etkenler ortadan kalkar. Soğan suyu antibiyotik özelliğe sahiptir ve kulak içinde oluşan yara, tahriş gibi sorunları iyileştirir.
Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek sesli ortamlardan kaçınmak veya kulaklık kullanırken ses seviyesini düşürmek önemlidir. Bir psikolog veya terapistten destek almak, stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.
Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir.
Orta kulak iltihabının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelir ve çoğu enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Psikolojik kulak çınlaması, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara kulakta ses duyma hissinin eşlik ettiği durumlarda ortaya çıkar. Tinnitus (kulak çınlaması), birçok fizyolojik ve psikolojik sorunun belirtisi olarak görülür.
Stres –Yoğun iş temposu
Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
Bu kanamalar işitme sistemine fazla yakın olmasından dolayı kulak içinden direkt olarak beyinin algılama merkezine gönderiliyor ancak beyin dışarıdan değil içeriden aldığı bu sesi tam bir şekilde tanımlayamıyor. Bu sebeple bu sesi dışarıdan duyduğu ve en benzer ses ile eşleştiriyor yani rüzgâr sesiyle.
Boyun fıtığına bağlı olarak kaslarda kasılma istem dışı kasılmalar. Kulak çınlaması Gözlerde sinek uçuşması Enseden kollara ve sırta yayılabilen ağrı
Kulak hastalıkları geçici, aralıklı veya kalıcı çınlama sebeplerinin başında geliyor. Alerjik nezle, geniz eti, sinüzit, diğer nezleler gibi burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olacak her şey kulak problemine de yol açabileceği için çınlama nedeni olabiliyor.
Keza iç kulağı etkileyebilen alerji işitme kaybına, çınlamaya, baş dönmesine, dengesizliğe neden olabilir. Meniere hastalığı gibi bazı iç kulak hastalıklarının alerji nedeniyle bile oluşabileceği öne sürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri